Patyomkin-falvak a világ túlfelén

A világon sok olyan „település” van, mely teljesen lakatlan, mi több, akár a házak sem valódiak. Ezek a kirakatfalvak több célt is szolgálnak és szolgáltak már évtizedekkel ezelőtt is. Az USA-ban 7 ilyen települést szedett össze Curbed.com

Látszattelepüléseket több okból is létrehozhatnak, de talán a legjellemzőbb a katonai felhasználás. A történelemből ismerhetjük a Patyomkin-falvakat, de az első világháború alatt is sok nemzet alkalmazott hasonló megoldásokat arra, hogy megtévesszék az ellenséges erőket (például egy hamis Párizs is épült az első világháború alatt, hogy a német bombázók azt rombolják a francia főváros helyett). Sőt az atomkísérletekhez is építettek ilyen falut, hogy felmérhessék a bomba pusztító hatását.

Mcity

Ann Arborban, 32 hektáron alkották meg azt a falut, mely a vezető nélküli autók tesztelésénél tesz jó szolgálatot. A település Michigan államban, a Szilícium-völgytől nem messze található.

CITE

Az új-mexikói sivatagban a CITE, vagyis a Center for Innovation, Testing and Evaluation névvel a Pegasus Global Holdig milliárdokat fektet be egy hamis településbe. Az élethűen kivitelezett kis falu labor gyanánt szolgál, ahol a cégek tesztelhetik a biztonsági alkalmazásaikat.

Hogan Alley

Falvakat nemcsak katonai, hanem rendfenntartási célokra is hozhatnak létre. Ilyen a Hogan Alley is, mely az FBI kiképzőterepe. Az új ügynökök itt sokkal valóságosabb szimulációkban ismerkedhetnek a különböző éles helyzetekkel, és sajátíthatják el, miképpen kell reagálniuk a veszélyes szituációkban.

Kép: fbi.gov
Kép: fbi.gov

Fort Irwin

A Mojave sivatagban az amerikai hadsereg létrehozott egy álfalut, mely egy arab települést imitál. A nagyjából Rhode Island méretű sivatagrészlet iraki, vagy éppen afgán településként funkcionál, és a katonáknak segít felkészülni az ottani körülményekre, megtanítani őket az ilyen falvak felépítésére, arra, hogy honnan érheti őket támadás, stb.

Mars Desert Research station

Utah államban található az a labor, melynél a lényeg a marsi körülmények szimulálása, már amennyire ez lehetséges. Az itteni vörös homok emlékeztet a bolygó felszínén lévő talajra, valamint szélsőséges körülményeket között is tudnak itt teszteket végezni. Ezzel valamivel könnyebb lesz a dolga a mérnököknek, ha marsjárót, telepített távcsövet, vagy hasonlót kell építeni.

Kép: mdrs.marssociety.org
Kép: mdrs.marssociety.org

Survival Town

Ahogyan az a beharangozóban is olvasható volt, bizony léteznek olyan települések, azaz olyan áltelepülések, melyeket azért építettek, hogy az atombomba vagy más, pusztító erejű fegyver hatását mérhessék. A nevadai sivatagban Yucca Flats-ban kísérleti atomrobbantásokat is végrehajtottak anno, de ma már látogatható a fura álfalu.

James J. Rowley Oktatóközpont

Baltimore közelében található a titkosszolgálat kiképzőtelepe, ahol az össze elképzelhető terror vészhelyzetre próbálnak felkészülni, megpróbálják szimulálni azokat. Ez egy repülőgépi túszdrámától elkezdve egészen a Fehér Hház elleni támadásig lefed mindent, mivel az elnöki rezidencia mását is felépítik itt, 8 millió dolláros költségvetésből.

Oszd meg másokkal is!
Mustra