Pergolát minden kertbe!

A pergola szinte minden kertet képes még szebbé, még egyedibbé tenni, hiszen sokféleképp alakítható ki, így különleges lehet vele a kert. Adunk pár ötletet, hogy később ne bánja meg a döntését.

GettyImages-482143197
Spaces Images / Europress / Getty

Méretek

Mindenek előtt tisztázni kell, hogy milyen funkciót szán a pergolának: a kapu elé szeretné dísznek, a rózsákat futtatná rá, a kerti padot vagy a grillsütőt árnyékolná, esetleg a terasz fölött adna enyhet - természetesen mindegyiknek más lesz az ideális mérete. De a legnagyobbat a terasz fölé tervezettel tévedhet.

Ilyen pergola esetében ugyanis sokan nem számolnak azzal, hogy vendégeket fogadnak, vagy egyszerűen csak mozognak is a teraszon. A pergola szélessége tehát legyen akkora, hogy az asztal és a székek körül is kényelmesen el lehessen férni, hiszen tálcákkal, vagy bármi mással egyensúlyozva nem a legjobb buli a tartóoszlopok mellett sasszézni. Az sem árt, ha nem csak négy főre tervezi a szélességet, hiszen a pergolát, ha már elkészült, nyilván használni is is szeretné akkor pedig nem jó, ha mondjuk a meghívott vendégek nem férnek el alatta. Persze túlzásokba se essen, hiszen az építmény árnyékol, vagyis napozásnál, vagy akár a lakás melegítésénél is akadályozhat.

GettyImages-169978580
JurgaR / Europress / Getty

Árnyékolás

A pergola készülhet tetővel vagy anélkül is. Előbbi megoldásoknál fontos számolni azzal, hogy tartós árnyékolóról van szó, ami lehet gond, ha egy szoba előtt kerül felállításra, hiszen így a beeső napfényt teljesen kizárja. Ez a nyári kánikulában jól jöhet, de a pergola télen is a helyén marad, vagyis így a szoba sokat veszít a fényességéből, és fűteni is jobban kell majd.

A tető nélküli megoldásokkal viszont jellemzően az a gond, hogy nem árnyékolnak megfelelően. Ezt nagyon könnyen orvosolhatja, ha vászonból készíti a tetőt, így az levehető, és akkor teszi fel, amikor akarja. Ha pedig a pergola deszkái közé feszíti egy acélszárra a vászondarabokat, akkor akár külön is mozgathatja őket.

Még szebb megoldás, ha olyan növénnyel futtatja be a pergolát – igen, a terasz felettit is –, mely lombhullató, de az illata, vagy a megjelenése igazán alkalmassá teszi a feladatra. A lombhullás azért fontos, mert így nyáron szépen árnyékol, míg télen átengedi a fényt, csökkentve ezzel a fűtésszámlát és a rosszkedvet egyaránt.

„A pergolák befuttatására a csavarodva kúszó, vagy tapadókorongokat nevelő növények a legalkalmasabbak. Ezek közül a pergola méretének megfelelő növényt válasszunk. Erős növekedésű, így nagy területeket fed el a lilaakác, a vadszőlő és a trombitafolyondár, valamint a kivi is. Ezeknek a növényeknek a csatornába növő hajtásait rendszeresen el kell távolítani, mert a tetőszerkezetet tönkretehetik. Közepesen erős növekedésűek többnyire a kúszó termetű loncok, pl az ’American Beauty” fajta. A télizöld növények közül a japánloncok többnyire megtartják levelüket, ezért csak olyan támasztékra futtassuk fel őket, ahol a téli árnyékolás nem gond. A futórózsákat rögzíteni kell a támasztékhoz, mivel kapaszkodásra alkalmas növényrészei nincsenek” – tanácsolja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft ügyvezetője.

Anyag és árak

Az anyag meghatározása szintén fontos szempont, hiszen erősen befolyásolja az árakat is. Ha a boltban kapható pergolák mellett dönt, akkor igen olcsón megúszhatja – bár a nagyon olcsóak nem is szépek. 100 000 forint körül már szép, fém lábakon álló, vászonnal bevont kerti sátorszerűségeket is kaphat, ezek hibája csupán a méretük kötött volta.

A pergola készülhet fából, vagy akár kovácsoltvasból is, kinek mi az ízlése – és mennyire mély a pénztárcája. A kovácsoltvas árnyékoló biztosan tartósabb a fa kivitelnél, de lazán számolhat akár félmilliós költségvetéssel is. Fa esetében valamivel több dolga lesz vele később, mivel ezt időnként kezelni kell, de az ára jóval megfizethetőbb.

„Egy apácarács jellegű pergola elkészítéséhez legalább tetőléc minőségű faanyag szükséges, 15 cm lyukméretnél, rögzítésekkel és facsapokkal kialakítva, beeresztve és lefestve folyómérete 15-17 ezer forintból alakítható ki. Erősebb faanyag használata drágítja, a ritkásabb kialakítás pedig értelemszerűen olcsóbbá teszi a szerkezetet” – fűzi hozzá a szakértő.

GettyImages-71417649
Shalom Ormsby / Europress / Getty

Otthonosság

A pergolával fedett terasz nyárona lakás meghosszabbítása, így ennek megfelelően érdemes számolni vele. Ez azt jelenti, hogy érdemes megoldani itt a világítást, és a bútor- és textilválasztásban igazodjon a lakás hangulatához. Bár ez valóban nagyobb beruházás, mintha műanyag székekkel és asztallal számolna, de megéri, hiszen így tavasztól őszig szinte biztosan élvezettel használja is majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra