Ingyen komposztálókra pályázhat

Az elmúlt években a közösségi kertek mellett népszerűvé vált a komposztálás is. Sokan nem tudják azonban, hogy komposztálni nemcsak a családi házakkal tarkított külkerületekben lehet, de akár a belváros közepén is. Egy pályázatnak köszönhetően most újabb 50 társasház juthat ingyen komposztálóedényekhez, illetve a használatukhoz szükséges tudáshoz, amit az Ökoszolgálat ad át nekik. Részletek a hajtás után.

A forrást a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja biztosítja, a program célja pedig a háztartásokban és a kertekben, udvarokon keletkező szerves hulladék humusszá alakulásának elősegítése, ezáltal a hulladékkezelési költségek csökkentése. Szemléltetésképpen elmondjuk: évente 150 kg komposztálható anyag kerülhet a kuka helyett a komposztálókba - lakásonként!

GettyImages-161207393
Joe Amon / Europress / Getty

A program keretében a jelentkező társasházak az előző évekhez hasonlóan kétféle komposztálóhoz juthatnak: az egyik a konyhai, a másik a kerti szerves anyagok komposztálására szolgál. Az átadási rendezvényen (április 30-a, 16:30, Budapest, V. kerület, Nádor utca 34.) a jelentkezők rövid tréning keretében ismerhetik meg a komposztálás gyakorlati praktikáit és a környezettudatos életmód alapjait. Az előadások utáni kérdéseket követően egy használati megállapodás aláírásával kapják meg a résztvevők a komposztálóedényeket és a komposztálási praktikákról szóló kiadványokat.

Jelentkezni ide kattintva tud névvel és címmel, legkésőbb április 20-ig. Az igényeket a beérkezés sorrendjében regisztrálják, viszont szükség lesz egy helyi komposztmesterre is, aki gondozza az edényeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek