LÁJFHEKK

Nem, nem kap megosztásért repülőjegyet

2016. március 23., szerda 17:24

Sajnos nem új keletű dolog, hogy kamu Facebook-oldalak vouchereket sorsolnak ki megosztásokért (a számítógépes biztonsággal foglalkozó Graham Cluley például már tavaly szeptemberben is beszámolt csalásokról), a napokban viszont a hazai FB-felhasználók közt is újra nagyon erős aktivitást mutatott a jelenség. Mivel aránylag egyszerű észrevenni a csalók trükkjeit, így elmondjuk, mire figyeljen. Elsősorban persze arra, hogy ne kattintson ész nélkül semmire, bármilyen kecsegtető a nyeremény, mert úgy fog járni, mint Oravecz Nóra organikus Coelho-generátor (újabban közösségimédia-menedzser), aki szintén benézte.

Nem általános, de elég gyakori trükk, hogy az oldal neve első látásra megegyezik ugyan egy nagy, megbízható légitársaságéval, de ha jobban megnézi, látni fogja, hogy a csalók - mivel valamennyire kénytelenek megkülönböztetni magukat - pontot tesznek a név után (például Emirates Air.), így ha ilyet lát, kezdjen el gyanakodni. Ez történt pár nappal ezelőtt is (az oldalt időközben törölték), a poszt viszont olyan szép karriert futott be, hogy a magát közösségimédia-menedzsernek nevező Oravecz Nóra is megosztotta. A felhívás egyébként a legtöbbször elég tömör: lájkolni kell vagy magát az akciót hirdető oldalt vagy egy másikat, és meg kell osztani a posztot (illetve opcinálisan be kell írni hozzászólásban, hogy Thank You, azaz Köszönöm)

Mivel sokakkal fordulhat elő, hogy első lelkesedésükben kapásból a megosztás gombra nyomnak ahelyett, hogy utánanéznének az ígéret hitelességének (elég csak a vagyonát szétosztó Zuckerbergről szóló posztok alatti kommentekben látni a hozzászólók nevét és címét), így most az alábbi galéria segítségével próbáljuk elmagyarázni, mit kell megfigyelnie egy Facebook-oldalon, ha szeretné megtudni, mennyire hiteles.

De ez miért jó a csalóknak?

Mert ha összejön több tíz- vagy akár százezer lájkoló, akkor utána fogják és eladják az oldalt. A csalók pedig persze nem csak repülőjegy-vouchereket ígérő oldalakat üzemeltetnek: az Index épp a napokban egy részletes cikkben taglalta ezt a jelenséget, a keresletet pedig jól mutatja, hogy a hírportál Facebook-oldaláért egymillió forintot is kínáltak. A "megosztásokkal" növekedő oldalak értéke egyébként épp azért magas, mert nem kamu felhasználókkal töltik fel őket, hanem valós (és nyereményre éhes) valódi felhasználók tódulnak oda, önként felajánlva a legbizalmasabb személyes adataikat. Miután megtörtént az adásvétel, a vásárló egyszerűen átírja az oldal nevét arra, amire szeretné, majd nekiállhat reklámozni a saját szolgáltatását az addig feliratkozott tíz- vagy százezreknek – ahogy korábban már bemutattuk ebben a cikkünkben is, ahol a vörösiszap áldozataiért aggódó tömeg egyik napról a másikra hirtelen olcsó szállások hirdetéseivel találta szembe magát.

És mit szól mindehhez például az Emirates Air?

Ha már Dubaj hivatalos nemzetközi légitársaságával (illetve a nevüket használó csalók) példájával mutattuk be, mire figyeljen, megkérdeztük a céget is, hogyan viszonyulnak a hasonló nyereményjátékokhoz és Facebook-oldalakhoz – ők azonban sajnos nem kívánták kommentálni az esetet.

Ami viszont biztos: így valódi voucherhez senki nem jutott sem az Emiratestől, sem máshonnan. Úgyhogy – bár megértjük, hogy nyerni jó dolog –, ha tényleg minden álma egy repülés, akkor a megosztások helyett spóroljon egy kicsit: olykor olcsóbb a repülőjegy európai városokba, mint egy vonatjegy Pécsig.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta