Így lesz tavasz a lakásban

A tavasz közeledtével sokan szeretik átrendezni a lakásukat is, hogy a téli sötét, fény- és színhiányos hónapok után újra élvezhessék a napsütést és az élénk tavaszi színorgiát. Ez ilyenkor nem csak egy-egy dekorációs elem megváltoztatását jelenti, hanem egy egész „szemléletváltást”.

GettyImages-141469171
Persson Magnus Per / Europress / Getty

Színek és virágok

Mivel a napos órák számát nem igazán lehetséges befolyásolni, így marad az, amiben mindenki maga dönthet, vagyis a lakás színei és a virágok. Ez utóbbiak igazán tavaszi hangulatot keltenek, hiszen a kibújó virágfejek feltartóztathatatlanul elhozzák a jó időt is. Vagy legalább a jókedvet.

A virágok esetében nem csak a vágott csokrok jöhetnek számításba, bár ezekről sem érdemes lemondani, hiszen már egyetlen csokor is nagyon jól feldobja a szobát. A hagymásokat is érdemes már beszerezni, hiszen a hajtatásuk időigényes, de ha időben észbekap, a tavasz virágaival együtt dughatják ki a fejüket a cserepekből a lakás virágdíszei is. Ám azoknak sem kell keseregnie, akiknek a lakása nem elég világos, vagy nincs idejük a hagymások gondozására: szárazvirág kompozíciókkal is nagyon jó hangulatot lehet elérni, de ebben az esetben mindenképpen hangsúlyt kell fektetni a színvilágra is.

Ha tavasz, akkor a napsárga, a harsogó zöld, és a lila mindenképpen előnyt élveznek, hiszen ezek az árnyalatok a tulipánok, krókuszok, nárciszok és jácintok színei is. Természetesen a hóvirág és az ibolya, azaz a fehérek és a kékek is helyet kapnak a kompozíciókban, ezzel tovább fokozva a vidám hatást. Vagyis a szárazvirágok és egyéb kiegészítők esetében is törekedjen arra, hogy a hangulat vidám és színes lehessen.

GettyImages-590774111
Westend61 / Europress / Getty

Textilek, minták

A tavaszi dekoráció a tél után nem csak egy pár kiegészítőből áll, hiszen ilyenkor érdemes lecserélni a díszpárnák huzatait, esetleg eltenni a vastag, nehéz takarókat és a könnyedebb, színesebb darabokat előkeresni. Ha lehetőség van rá, akkor a függönyöket, sötétítőket is cseréljük szintén fényzáró, de vidám árnyalatú darabokra, ezzel igazán jól fel lehet dobni a szobákat.

„Tavaszi hangulathoz sokszor elég pár vidám, színes, friss tárgy. Ez lehet pár kaspó színes virággal – zöld, napsárga, rózsaszín. A primula szinte az első virág, ami megjelenik, ebből 3-4 db egy csoportba állítva az ablakban, asztalon friss, üde hangulatot ad. A tavaszhoz hozzá tartoznak az illatok is, egy-egy friss illatú mécses, illatgyertya használata behozza a szobába a természetet. A mécsest, gyertyát persze szintén a tavasz friss színeiben válasszunk” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

GettyImages-598314333
PhotoAlto/Anne-Sophie Bost / Europress / Getty

Tudja meg a világ!

A tavaszi hangulat már a bejáratnál elkezdődik, vagyis nem kell csak a lakás belső tereire koncentrálni. Az ajtódíszek, vagy éppen a terasz felékesítése olyan pluszt jelenthet, amivel igazán teljessé teheti a tavaszváró élményt. A koszorúalapok, melyek az adventnél a gyertyákat hordozták, most tavaszi pompát kaphatnak. Ehhez használhat virágokat, szalagokat, de a papír pillangók, vagy akár a kisebb madarak is vidám hangulatot teremtenek.

„A lakásunk, házunk bejáratát is tavaszi vidámmá tehetjük színes szalagokkal díszített ajtó koszorúval. Állíthatunk a bejárati ajtó mellé színes virágcserepeket, amiket akár házilag befestünk a tavasz üde színeivel, vagy dekorálhatunk szalvéta technikával. A cserepekbe ültessünk hagymás növényeket, amik a természettel együtt ébrednek és bontják ki színes szirmaikat. Amíg a virágokra várunk pár cserépbe tűzhető pillangóval, szalaggal hozhatjuk előre a tavaszt. Ha van teraszunk, ott vidám megoldás lehet a girland, vagy függesztett vagy falra szerelt virágcserép” – fűzi hozzá a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra