LÁJFHEKK

Így lesz tavasz a lakásban

2016. március 21., hétfő 15:44

A tavasz közeledtével sokan szeretik átrendezni a lakásukat is, hogy a téli sötét, fény- és színhiányos hónapok után újra élvezhessék a napsütést és az élénk tavaszi színorgiát. Ez ilyenkor nem csak egy-egy dekorációs elem megváltoztatását jelenti, hanem egy egész „szemléletváltást”.

Színek és virágok

Mivel a napos órák számát nem igazán lehetséges befolyásolni, így marad az, amiben mindenki maga dönthet, vagyis a lakás színei és a virágok. Ez utóbbiak igazán tavaszi hangulatot keltenek, hiszen a kibújó virágfejek feltartóztathatatlanul elhozzák a jó időt is. Vagy legalább a jókedvet.

A virágok esetében nem csak a vágott csokrok jöhetnek számításba, bár ezekről sem érdemes lemondani, hiszen már egyetlen csokor is nagyon jól feldobja a szobát. A hagymásokat is érdemes már beszerezni, hiszen a hajtatásuk időigényes, de ha időben észbekap, a tavasz virágaival együtt dughatják ki a fejüket a cserepekből a lakás virágdíszei is. Ám azoknak sem kell keseregnie, akiknek a lakása nem elég világos, vagy nincs idejük a hagymások gondozására: szárazvirág kompozíciókkal is nagyon jó hangulatot lehet elérni, de ebben az esetben mindenképpen hangsúlyt kell fektetni a színvilágra is.

Ha tavasz, akkor a napsárga, a harsogó zöld, és a lila mindenképpen előnyt élveznek, hiszen ezek az árnyalatok a tulipánok, krókuszok, nárciszok és jácintok színei is. Természetesen a hóvirág és az ibolya, azaz a fehérek és a kékek is helyet kapnak a kompozíciókban, ezzel tovább fokozva a vidám hatást. Vagyis a szárazvirágok és egyéb kiegészítők esetében is törekedjen arra, hogy a hangulat vidám és színes lehessen.

Textilek, minták

A tavaszi dekoráció a tél után nem csak egy pár kiegészítőből áll, hiszen ilyenkor érdemes lecserélni a díszpárnák huzatait, esetleg eltenni a vastag, nehéz takarókat és a könnyedebb, színesebb darabokat előkeresni. Ha lehetőség van rá, akkor a függönyöket, sötétítőket is cseréljük szintén fényzáró, de vidám árnyalatú darabokra, ezzel igazán jól fel lehet dobni a szobákat.

„Tavaszi hangulathoz sokszor elég pár vidám, színes, friss tárgy. Ez lehet pár kaspó színes virággal – zöld, napsárga, rózsaszín. A primula szinte az első virág, ami megjelenik, ebből 3-4 db egy csoportba állítva az ablakban, asztalon friss, üde hangulatot ad. A tavaszhoz hozzá tartoznak az illatok is, egy-egy friss illatú mécses, illatgyertya használata behozza a szobába a természetet. A mécsest, gyertyát persze szintén a tavasz friss színeiben válasszunk” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Tudja meg a világ!

A tavaszi hangulat már a bejáratnál elkezdődik, vagyis nem kell csak a lakás belső tereire koncentrálni. Az ajtódíszek, vagy éppen a terasz felékesítése olyan pluszt jelenthet, amivel igazán teljessé teheti a tavaszváró élményt. A koszorúalapok, melyek az adventnél a gyertyákat hordozták, most tavaszi pompát kaphatnak. Ehhez használhat virágokat, szalagokat, de a papír pillangók, vagy akár a kisebb madarak is vidám hangulatot teremtenek.

„A lakásunk, házunk bejáratát is tavaszi vidámmá tehetjük színes szalagokkal díszített ajtó koszorúval. Állíthatunk a bejárati ajtó mellé színes virágcserepeket, amiket akár házilag befestünk a tavasz üde színeivel, vagy dekorálhatunk szalvéta technikával. A cserepekbe ültessünk hagymás növényeket, amik a természettel együtt ébrednek és bontják ki színes szirmaikat. Amíg a virágokra várunk pár cserépbe tűzhető pillangóval, szalaggal hozhatjuk előre a tavaszt. Ha van teraszunk, ott vidám megoldás lehet a girland, vagy függesztett vagy falra szerelt virágcserép” – fűzi hozzá a szakértő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta