Ne maradjon le a rózsák metszéséről, mert sokat árthat vele!

A rózsák metszésének ideje a napokban el is érkezik, így mindenképpen érdemes beszélni róla. Sokan hiszik azt, hogy ez egy bonyolult és körülményes feladat, pedig nem okvetlenül. Csak tudni kell, milyen rózsája van, mert nem mindegy, és ez a metszésük mikéntjére is vonatkozik.

Mikor?

Amikor a rózsatövek rügyei duzzadni kezdenek, elérkezett a metszés ideje. Fontos, hogy előbb azért se kezdjen neki a feladatnak, mert épp ezek jelölik ki a helyet, ahol a szárakat meg lehet vágni. A talajmenti fagyok a későbbiekben is okozhatnak gondokat, de március közeledtével azért ez már csak ritkábban fordul elő, így a tartós fagyok kikerülésével már nem éri akkora kár a növényeket.

„Bár a rózsák metszésének pontos ideje függ az időjárástól, környezettől és a rózsa fajtájától is, a fő szabály, hogy mindig a tavaszi kihajtás előtt kell elvégezni. Kora tavasszal rendszeresen meg kell nézni a rózsák szárát, mikor a levélrügyek elkezdenek duzzadni, enyhén pirosodni, akkor jött el e metszés ideje. A levelek megjelenése után már komoly sérülést okozunk a növénynek, hiszen nem nyugalmi állapotában nyúltunk hozzá. A metszés célja ugyanis az elhalt hajtások eltávolítása, az újak - ezzel együtt a virágzás - erősítése. A gyakorlott metsző a növény alakját is hosszú időre formában tarthatja, sőt a megfelelő ritkítással levegősebbé is tehető a növény, ami egészségügyileg fontos számára. A metszést inkább korán, mint később kell elvégezni. A növény persze nem tévedhetetlen az időjárás terén, előfordul, hogy a rügyek beindulnak, majd jön egy hirtelen lehűlés, fagy. Ritkább-rosszabb esetben ez fagykárt okoz (akkor is, ha metszünk, meg akkor is, ha nem), jobb esetben gond nélkül átvészeli a növény. Fagy érkezésekor a rózsák "utótéli" fagyvédő fóliával való takarása a legbiztosabb megoldás” – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

GettyImages-154330871
Shannon Ross / Europress / Getty

Kevés munka, sok szépség

A futó- és a vadrózsák tulajdonosai most fellélegezhetnek, ezeknek a fajtáknak ugyanis sokkal kevésbé van szükségük a metszésre. Lényegében akkor kell őket erősen visszavágni, amikor kiülteti őket: ilyenkor a hajtásokat egyharmadáig vágja vissza, és készen is van. A későbbiek folyamán a metszést elég két-három évente megejteni, és ekkor is csak az erősen fásodott hajtásokkal kell foglalkozni. Ha ezeket lemetszi, akkor növény fiatalodik, erőteljesebben nő majd.

A vadrózsák esetében inkább csak arról beszélhetünk, hogy formára alakítsuk a növényt, ehhez azonban kell néhány év, mire annyira megerősödik, bokrosodik, hogy valóban érdemes legyen vele foglalkozni.

GettyImages-87884044
Ghislain Marie David de Lossy / Europress / Getty

Ágyások díszei

Az ágyásrózsák metszése a tavasz elejére időzítve a legjobb. Ezeknél a növényeknél az a cél, hogy sok virágot neveljenek és bedúsuljanak. Ehhez a hajtásokat tenyérnyi hosszt hagyva, a kifelé néző szem (kis hajtás) felett, ferdén kell elvágni, így a rózsa növekedése erőteljes lesz.

Fontos, hogy a metszéshez mindig éles, jó szerszámot használjon, mert ellenkező esetben a szár roncsolódik, ami komoly gondokat is okozhat. Ennek megfelelően a kerti szerszámokon nem érdemes spórolni, hiszen a munkája is könnyebb lesz egy éles, jól használható eszközzel.

Az ágyásrózsákat nem csak tavasszal kell megmetszeni: később az elvirágzott fejeket is érdemes eltávolítani, mert ha nem így tesz, akkor csipkebogyót nevel a növény. A vadrózsák esetében ez nem gond, de az ágyásokban ülőknél a cél inkább a másodvirágzás elérése. Ehhez viszont el kell távolítani az elvirágzott fejeket, hogy a növény ne a bogyó nevelésébe, hanem egy új virágfej fejlesztésébe fektesse az energiát.

GettyImages-89370443
Paul Viant / Europress / Getty

Tearózsák és rózsafák

A tearózsák és a kis fának nevelt fajták metszése csak annyiban különbözik, hogy mivel itt erőtlenebbül növő, vagy formára nyírt fajtákról van szó, a metszésnél ezt is figyelembe kell venni.

„A tearózsák akkor szépek, ha mindig az új ágakon hoznak virágot. Kifejezetten kora tavasszal kell őket megmetszeni, amint meglátjuk a pirosas dudorokat rajtuk, már indulhat is az olló! Az elhalt vagy a gyenge ágakat teljesen távolítsa el, ezek a barnára száradt vagy elpuhult szárrészek. Ezután vágja le a középső töveket és minden olyan ágat, amely befelé nőtt, ettől ritkább lesz az ágstruktúra. Majd a megmaradt töveket kell visszavágni, szinte egészen, csak félméteres tövek maradjanak. Csak az erősebb, koros töveket hagyja hosszabbra 10-20 centivel.

A fás rózsák az előbbitől eltérően az érett, fás töveken hoznak virágokat. Velük kevesebb dolgunk van, hiszen az ültetés után két évig nem kell hozzányúlni. Majd minden évben kora tavasszal, a metszési időnek megfelelően - az elhalt részeken túl - az ágak harmadát is le kell metszeni" - tanácsolja a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra