Jól válassza meg a vetőmagot, hagymát, vagy palántát, amit vesz, hogy növény is legyen belőle!

A tavasz közeledtével egyre többen gondolkodnak el azon, hogy szeretnének néhány növényt telepíteni a kertjükbe, esetleg egy kis veteményest is kialakítanának. Ezt pedig a lehető legolcsóbban a vetőmagok vásárlásával lehet megtenni.

Az ember lelkes, hiszen alig 100-300 forintért veheti csomagját a szebbnél szebb zöldségeket és növényeket ígérő magoknak. Az olcsó árnak köszönhetően óriási a lelkesedés, a kosár szépen megtelik, majd elveti a kis magokat, locsol, vár, locsol és vár - azután sajnos igen sok esetben marad az elkeseredés. Mert sok mag egyszerűen nem kel ki, amik meg mégis, azoknak egy részével egyszerűen nem tud mit kezdeni, és csak növekszik egy rakás satnya kis palántája a szép egészségesek helyett.

GettyImages-72582523
Ricky John Molloy / Europress / Getty

Jól gondolja meg a választást!

Mint a népmesékben a gonosz boszorkány kérdésénél, itt is alaposan végig kell gondolni, hogy mit is szeretne pontosan: bár békává nem változik, ha rosszul választ, de azért bosszúságot bőven fog okozni magának. Az olyan növények, melyek nem illeszkednek a kertbe, mert túl nagyok, vagy egy szeles helyen próbálnak óriási lágy szárukkal érvényesülni, sajnos nem a kert díszei, hanem a takargatnivalói lesznek. Az olyan zöldségekkel is vigyázni kell, amelyeket nem annyira szeret a család, hisz hiába ültet 3-4 tő tököt, ha végül ön az egyetlen, akinek el kell fogyasztania a termést. Az meg kinek jó, ha végül a nagyja a kukában (kevésbé rossz megoldásként a komposzton) végzi, így elpazarolva rengeteg időt, vizet, tápanyagot, pénzt.

A jól megválasztott vetőmagokkal azonban valóban szép, és persze hasznos veteményese, a virágmagokkal pedig impozáns kiskertje lehet, jóval olcsóbban, mintha töveket, vagy palántákat vásárolt volna.

Egyes zöldségek alkalmasak arra is, hogy a balkonon nevelje őket. A paradicsom, a paprika és egyes tökfélék némely fajtái nemcsak tökéletesen beérnek, hanem még mutatósak is, ami szintén fontos szempont lehet.

GettyImages-544417841
Wuthipong Pangjai / EyeEm / Europress / Getty

Tájegység

A kertészetekben vásárolt vetőmagoknál az ember biztos lehet abban, hogy olyan növényeket nevelhet, melyek a mi klímánkon is jól érzik magukat. Mivel azonban a növénykereskedelem nem csak a szakáruházakra korlátozódik, így ebben nem minden esetben bízhat.

A nagyáruházak polcain számtalan maggal találkozhatunk, sokszor még szélesebb is a kínálat, mint a szaküzletekben, és az árak is kedvezőbbek. Mégis sokkal rizikósabb innen válogatni. Hiszen hiába talál olyan szépségeket, amiket még a kertészetben sem, előfordulhat, hogy ennek épp az a nagyon egyszerű oka, hogy a növény a mi klímánkon nem marad meg. Erre a szaküzletben felhívják a figyelmet, ezét kizárólag cserepes növénynek javasolják, a nagyáruházakban azonban ez nem minden esetben történik meg. Hogy ezt kiküszöbölje, érdemes hazai gyártók magjait választani, így nemcsak ritkán találkozik majd olyan magokkal, melyeket a kertben nem ültethet, de egész biztos az is, hogy az összes utasítást érteni fogja.

„A kereskedelemben található magtasakok között nagy különbségek vannak, és persze nem csak a tasakok szép csomagolása számít. Természetesen a legfontosabb, hogy az igényeinknek és lehetőségünknek a legjobban megfelelő fajt és fajtát válasszuk ki. Nézzük meg, hogy hány gramm vagy szem található a csomagolásban, így lehet, hogy kiderül: a drágább csomagolásban több mag is van, vagy az alapfaj helyett valamilyen különlegesebb fajtát kap. Általában a fémzárolt tasakok minősége jobb, több a csíraképes, ép mag bennük. Ezeken kívül természetesen érdemes megkeresni a csomagoláson, meddig tartják meg garantáltan a csírázóképességüket a magvak. Amennyiben nem F1 hibridet rejt a csomagolás, úgy a vetés évében pl. a virágokról mi is szedhetünk magot majd.

A hagymás-gumós növények vásárlásakor mindig olyan csomagolásút válasszunk, amely áttetsző. Így megláthatjuk és érezhetjük, ha a hagymák rothadásnak indultak, vagy éppen a rossz tárolásnak köszönhetően összetöppedtek. Az, hogy pl. a tulipánok a külső, színes hagymahéjukat elvesztették, vagy az felrepedt, sokszor előfordul, de ettől még életképes a hagyma. Jó az, ha a hagymák és gumók nem indulnak fejlődésnek, és gyökereket sem fejlesztettek. Fontos azt tudni, hogy télálló hagymás növényeket ősszel kell a szabadba ültetni (pl. tulipán, nárcisz, jácint), míg a fagymentes teleltetést igénylőeket viszont tavasszal vásároljuk meg és csak a fagyveszély múltával ültessük ki a kertbe vagy balkonra (pl. kardvirág, egyes liliomok).

Palánták vásárlásakor figyeljünk arra, hogy sárguló és beteg levélzetű növényt ne vegyünk meg. Zöldség- és dísznövény palánták esetében a megnyúlt kis növénykékből ritkán nő a fajtára jellemző nagyságú növény. Az egészséges palánták többségének fehéres, de mindenképp élénk színű a gyökérzete. Ha a gyökerek egy része kinőtt a cserépből, de a palánta egészségesnek tűnik és nem lankadt, attól még a palántát nyugodtan vásároljuk meg. Palánta esetében a fajtaazonosságot az árusító cég garantálja, a már árusítandó, "kész" palánta fajtáját még a szakemberek sem feltétlenül tudják pontosan meghatározni. Paradicsomok esetében a megnyúlt palánta is életképes, mivel ez a növény mélyebben ültetve a szárából gyökereket képes hajtani, így még erősebb gyökérzetű növényt nevelhetünk kertünkben” – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

GettyImages-172769250
GaryAlvis / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra