Nyerjen helyet a lakótelepi fürdőszobában!

A klasszikus lakótelepi fürdőszoba alapjáraton inkább a praktikumra mint a dizájnelemekre helyezi a hangsúlyt, ráadásul meglehetősen kicsi is. Azt, hogy mennyien próbálják átpofozni, jól mutatja, hogy több cég is szakosodott panelfürdő felújításra, ahol egységcsomagokat árulnak, fix díjakkal. Az átlagos fürdőszobát 350.000-400.000 forintért pofozzák helyre, de ez természetesen tud jóval több is lenni.

Kád vagy zuhanyzó?

A panelek legnagyobb hátránya, hogy eleve kicsi a fürdőszoba alapterülete. Ezt megnövelni nem igazán lehet, ám arra van mód, hogy egy jó elrendezéssel nagyobbnak tűnjön a helyiség. Mind a kádas, mind a zuhanyzós megoldás működhet kompromisszumok nélkül, de arra is van mód, hogy a kettőt kombinálja az ember. Ilyenek a minikádak, melyek 150 cm hosszúak, de kiöblösödnek, így mind zuhanyozásra, mind fürdésre alkalmasak. Ha viszont helyet spórolna, akkor egyértelműen a zuhanyfülke a nyerő, és máris nyert egy mosógépnyi helyet, melyet egy parapetfallal le is választhat.

avokado
Ravak

Persze ehhez az kell, hogy szeressen zuhanyozni, mert különben utálni fog minden pillanatot, amit nem a kádban ázva tölt. A zuhanysarkok 75-120 centinyi helyet foglalnak el, attól függően, milyen konstrukció mellett dönt. Ha üvegajtós verziót választ, számolja bele az ajtó nyitásához szükséges teret is, de az ilyen kis helyiségekben persze a legegyszerűbb megoldás a tolóajtós változat.

jika2
Jika

Mi legyen a mosdóval?

A mosdók mind színben, mind formában, mind méretben számos lehetőséget kínálnak. Ma már létezik 37 cm-es mosdó, akár aláépített tárolóval is. Ez például egy jó megoldás a Jikától, de hasonlókat találhat fiókos kivitelben is, ugyanis a cég a vízlefolyó körüli kihasználatlan helyet is hasznosítja.

jika
Jika
rosa3
Ravak

Szintén ötletes megoldás a Ravak mosdója, amelynek különlegessége, hogy a mosógépnek is lett alatta hely. Igaz, maga a mosdó az egybeépített lappal nem olcsó, de tényleg nagyon praktikus.

mosogep1.png

Térnövelés színekkel és formákkal

Régi szabály, hogy ha világos színeket használ, attól nagyobbnak fog tűnni a tér, ha pedig még tükröket is tesz a falra, még nagyobbnak. Persze érdemes végiggondolni, hogy mi az, amit mindig látni akar, de egy megfelelően rögzített tükörrel akár egy csomó csempét is megspórolhat. A hosszanti csempézés, a nagyobb csempelapok is jó választást jelentenek, és minél kevesebb és vékonyabb a fuga, annál tágasabbnak fog tűnni a fürdő. Persze csodákra nem kell számítani, de már az érzet is sokat jelent. Teljesen felesleges plafonig csempézni, egyrészt léteznek direkt fürdőszobába készült festékek, másrészt minek, ha nincs rá szükség? Ezzel is lehet spórolni, a megtakarított pénzből pedig jöhet némi luxus.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem csak csempe alkalmas a fürdőszoba burkolására. Vizes helyiség ide vagy oda, ma már akár fa- vagy műanyagburkolat, sőt akár tapéta is kerülhet a fürdőbe, ami további távlatokat nyithat a tervezgetésben és az optikai növelésben egyaránt.

Így csinálják a profik

A Sapho oldalán találtuk ezeket az ötletes megoldásokat, ahol körbe is lehet járni a fürdőszobákat, és érdemes is megtenni, mert számos ötletet lehet ellesni belőlük. Ami biztos, hogy mindegyik variáció kicsi fürdőszobára szól, és mindegyiknél igyekeztek a színeket is összehozni. Igaz, ezek már nem jönnek ki a fent említett 350.000-400.000 forintos árból, viszont jól megfigyelhetőek azok az apró részletek, amitől igazán ütős tud lenni akár egy panelfürdő is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra