Szavazzon a leggiccsesebb III. kerületi házakra!

Félmilliós giccsadót vet ki Óbuda a kormány húzása miatt - írta a HVG január végén. A giccsadó oka az lehet, hogy a kormány egy huszárvágással eltörölte az építkezések esetén az engedélyezési eljárást, így már csak bejelentési kötelezettség terheli az építtetőt, aki ezek után azt húz fel, amit nem szégyell. Persze azon jól el lehet vitatkozni, kinek mi a csicsás és mi az esztétikus, így összegyűjtöttünk néhány ingatlant a kerületből, amelyeket valaki valahol ugyan engedélyezett, de a mi fogalmaink szerint bátran meg lehetne adóztatni. Ön pedig megszavazhatja, mennyire érzi jogosnak a választásunkat: adjon egy pontot, ha úgy érzi, ez az épület méltatlanul került a szégyenfalra, vagy pontozza fel minél jobban, ha ön is úgy gondolja, ez bizony a giccs maga.

01. A palota

Ennek a háznak a báját számos tornya és a szomszéd házzal alkotott bizarr szimbiózisa adja. Az évek óta csodált épület terasza nyaranta Flair műanyag szettel szokott kiegészülni, ami extra kontraszt képez az épület bájával. A külső homlokzatra ráadásul lassan ráfér egy festés.

1
Google Street View

02. A furcsa ablakos

Ezt a Laborc utcai ikerházat nehéz értelmezni, bár valamikor valaki erre is rábólintott. A furcsa ablakok nélkül maximum a színe lehet borzongató, de a Sydney-i Operaház különleges tetőformáját idéző ablakaival ez maga a csoda.

2
Google Street View

03. A kéttornyú

Ennek a háznak az építészével szívesen elbeszélgetnénk arányokról, harmóniáról és szimmetriáról, hogy megértsük: vajon ő gondolta, hogy ez így jó lesz, vagy csak a megrendelő ragaszkodott hozzá?Esetleg nekünk nincs szemünk hozzá, és ez valójában az esztétikum maga?

3
Google Street View

03. A toszkán villa

Csillaghegyen található ez a szépen kivitelezett épület, nem is lenne vele semmi baj, ha nem ott állna ahol, hanem 1200 km-el arrébb. Ennek ellenére ez a ház is megkapta az engedélyt, még akkor is, ha kakukktojásként virít a klasszikus kertvárosi házak közt.

4
Google Street View

05. A geometrikus

Ez a ház Csillaghegy felett áll, a kilátás innen csodás, és az előzőhöz hasonlóan itt is csak egyetlen problémánk van: a ház ugyan még jól is néz ki, de ordítóan kirí a környezetéből. A mellette álló faházzal különösen érdekes párost alkotnak, pedig önmagában, mondjuk egy amerikai tengerparton csodásan mutatna. 

5
Google Street View

06. Népies-organikus

Az Aranyhegyen található ez az épület, melyet a Leták és Tamás iroda tervezett meg. Az erőteljesen makoveczi elemeket használó ház első (de még második) pillantásra is megdöbbentő, de tudjuk, vannak akik szeretik az organikus építészetet, és ez így is van jól. Szerencsére a belsejéről is meg lehet nézni néhány fotót. 

maram2L

07. Kastélyocska

Ehhez a házhoz jól passzol az utca neve, ahol ráadásul több hasonló stílusú épület is található. A házból a kilátás csodaszép, ez mondjuk plusz pont, de hogy a hangsúlyos bejáratra és a toronyra mi szükség, arra nem jöttünk rá.

6
Google Street View

08. A sokablakos

Hála Vastalicskának, aki szeret fotózni, egy ház átalakulását is megfigyelhetjük, így kicsit érthetőbb is, hogyan lehet, hogy a 2009-ben készült fotón látható ház finoman szólva sem egységes kinézetű. Nem tudni miért, de újraépítették a tornyát, új tetőszerkezetet kapott, a feltehetően üvegesnek szánt lépcsőházat pedig fura elosztású ablakokkal váltották ki, de megítélésünk szerint továbbra is kilóg a környezetéből. 

7
Google Street View

09. A körablakos

Számos ilyen épület épült a '90-es években, de ettől még nem jelenti azt, hogy szépek is. Ennek aránytalan a formája, nincs stílusegység, eltérő geometriai formákkal operált a tervező, de vajon miért? Azt viszont el kell ismerjük, hogy a virágok legalább csodaszépek, még egy ilyen háznak is jót tesznek. 

8
Google Street View

10. A hodály

Ez a ház a Csillaghegy felől Békásmegyerre igyekvőket döbbenti meg: a kertjében szökőkút is van, szobrokkal, ráadásul karácsony táján az egész ki is van világítva. A Google 2014-es fotóján még nem készült el a teljes kerítés, de jelentjük, most már teljesen befejezték azt is. 

9
Google Street View
Érdekességek