Így lesz a karácsonyi díszből tavaszi dekoráció

A karácsonyi ünnepek után jellemzően szépen dobozokba kerülnek a sokszor méregdrágán vásárolt díszek és fényfüzérek, amik aztán a padláson egy teljes évig várakozhatnak arra, hogy újra szükség legyen rájuk. Pedig a tél díszeit tavasszal, vagy éppen nyáron is felhasználhatjuk: elsőre meglepő ötlet, de megmutatjuk, mennyire nem teljesen elrugaszkodott.

GettyImages-540515967
Kelly Loughlin Photography / Europress / Getty

A fényfüzérek

A fényfüzérek mindig mutatósak, évszaktól függetlenül. A fenyőfán a gyertyalángokra emlékeztetnek, de ha a kerti partin használja őket, akkor a csillagokat idézik majd meg. Ilyenkor a teret áthidalva, 2-3-4 ponton felfogatva lógathatja a vendégek feje fölé a kültéri égőket. Ebben az esetben persze fontos, hogy tényleg kültérieket használjon, hiszen egy esetleges gyors zápor könnyen tönkreteheti őket, a balesetveszélyről nem is beszélve.

De a füzérek használhatóak másképpen is világításra. Egy-egy nagyobb befőttesüvegben is nagyon mutatósak lehetnek a fények, ha pedig még különlegesebb hangulatra vágyik, az üvegeket meg is festheti. Az asztalon, de akár a kertbi fűben letéve is igencsak mutatósak lehetnek. Az esővel itt is vigyázni kell, hiszen az égők – hiába kültériek – csak egy bizonyos fokig vízállóak, a rájuk eső esőt jól bírják, de ha vízben állnak, azt már nem biztos. A vezetéket elvezetheti úgy, ha az üveg aljára készít egy kisebb lukat – ami nem egyszerű feladat -, de jó megoldás lehet az is, ha a tetőt fúrja meg egy ponton, így az eső ellen is valamennyi védelmet érhet el. Természetesen nem kell ragaszkodni a befőttesüveghez, egy kecses váza, szép formájú borosüveg, gömb, kocka, vagy bármilyen formájú üveg tárolóedény nagyon jól tud mutatni fénnyel "bélelve".

GettyImages-593449121
Mie Usui / Eyeem / Europress / Getty

Koszorú

Az advent elengedhetetlen kelléke ma már nálunk is megjelenik az ajtókon és asztalokon. Igaz, karácsony után a gyertyák nem kapnak funkciót, de a koszorú maga az évszaknak megfelelően testre szabható, díszértéke pedig vitathatatlan. Ráadásul a kreativitást is nagyon jól fejleszti, hiszen nem kell, hogy előre elkészítettet vegyen, a koszorúalapra akár minden évszakban felépítheti azt a díszt, ami neki tetszik.

A tavasz virágai, rügyező ágai egy kis oázissal kombinálva ugyanúgy ékesíthetik a koszorút és ezáltal a bejárati ajtót, akárcsak karácsonykor az örökzöld ágak. A termések, színes szalagok, de még a nyári koktélok kis esernyői is remekül mutatnak ezen az alapon, ráadásul már az elkészítése is jó érzéssel tölti el, hiszen már előre beleélheti magát az épp felidézett évszak hangulatába közben.

GettyImages-stk113680rke
George Doyle / Europress / Getty

Gömbök

A nagyi 50 éves gömbjei a család nagy kincsei közé tartoznak, így ezek esetében egyáltalán nem baj, ha egy biztonságos dobozban vészelik át a következő karácsonyig tartó időt. Az olcsó gömböket azonban év közben is használhatja. Kiváltképp azokat a darabokat, melyeken meg is látszik az áruk, mert a színük megfakul, kopik, lepattog, vagy éppen a divat lépett át rajtuk. Kidobni azonban ezeket sem kell, hiszen jól átalakíthatóak.

Patchworkszerű anyaggal bevonva például bohó, vidám díszeket kaphatunk, amiket tálba rendezve a kertben vagy a nappaliban is fel lehet használni. Némi ragasztó és egy adag spárga segítségével semleges árnyalatú gömböket készíthetünk, melyek magukban is nagyon mutatósak, de virágokkal, rügyező gallyakkal is remekül kombinálhatóak. Sőt, ha nincs megelégedve az árnyalattal, akkor dolgozhat festékkel, de fonallal, cérnával is, ebben az esetben pedig akár színátmenetes is lehet a gömb, ha megfelelő alapanyagot választ.

Még tavasziasabb megoldás, ha szárított virágokat használ: csak sűrűn ragassza őket a gömbökhöz, de figyeljen arra is, hogy a szirmok törékenyek, így olyan helyre tegye a kész díszeket, ahol nem kell sokat mozgatnia őket.

„A festés, különböző textilek és fonalak felhasználása mellett gondolkozhatunk decoupage technikában is, ugyanis a mintás szalvéták területén is bőven van választék mellyel feldobhatjuk régi gömbjeinket vagy díszeinket. Ha szeretjük a gyöngyöket, akár azzal is új ruhát kaphatnak karácsonyi díszeink. A nagyobb méretű műanyag gömböket kettévágva is újrahasznosíthatjuk asztali dísz gyanánt, melyet húsvétkor például fűvel és apró kiegészítőkkel bélelhetünk. Emellett használhatjuk még függő világító gömbként, ha lyukakkal látjuk el, akár többet is felakasztva, LED fényfüzérrel kombinálva különleges szobadíszt kaphatunk. Bizonyos karácsonykor használt mécsesek, asztali világítók egymagukban is jól mutathatnak egy kellemes estén. Ha pedig akad textil díszünk, amit felhasználnánk, akár illóolajat csöpögtetve rá, szekrényünkben tökéletes illatpárnácska lehet” – tanácsolja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek