LÁJFHEKK

Miért jó és miért nem a papírbútor?

2016. február 11., csütörtök 21:44 |

környezettudatosság és az innovációk világában igen keveset foglalkozunk egy olyan lehetőséggel, ami pedig már évek óta elérhető itthon is. A lakberendezésbe is bekúsznak az újítások, így érdemes lehet elgondolkodni azon, milyen volna, ha lenne néhány papírbútora is. 

De hát az papír!

Igen, jól értette, valóban papírról van szó. Természetesen nem a fehér írógéppapírból az origami lépései szerint megalkotott, nulla teherbírású tárgyakról beszélünk. Ezekhez a bútorokhoz a papírnak egy teherbíróbb formáját, a kartont használják. Bár újrahasznosított minden termék – legalább részben -, ez nem azt jelenti, hogy rohadt dinnye- és pizzásdoboz-szagú polcokkal kellene együtt élnie. A kartonokat, amikből a bútorok készülnek, kifejezetten erre gyártják, előzőleg nem tárolnak bennük: az újrahasznosítottság úgy értendő, hogy papírpépből készülnek.

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehetséges egy papír polcot megpakolni, hiszen a teherbírása nyilván sehol sincs egy fa bútorlaphoz képest. Ha azonban a kartonokat élükkel egymás mellé vannak rendezik, merevítőrendszereket hozva létre bennük, akkor a teherbírásuk elképesztő méreteket ölt. Ha belegondol, ezt az is bizonyítja, hogy töltőállomásokon, irodákban, és üzlethelyiségekben milyen elterjedtek már az ilyen kartonból készült kínálók, ahol akár 8-10 borosüveg is ül egy átlagos polcon.

Otthonra is jó?

Ez mindig egyedi megítélés kérdése, de tény, hogy ezeknek a bútoroknak is megvannak a maguk előnyei és hátrányai. A hátrányok valószínűleg mindenkinek gyorsabban eszébe jutnak: ezek a papír anyagából adódnak, és sajnos tudomásul kell venni őket. Alapvető például, hogy a kartonbútorok a vizet nem viselik jól: ha eláznak, az ázás helye száradás után is meglátszik, és a teherbírásuk is csorbul. Tartósság szempontjából sem vehetik fel a versenyt egy fa bútorral, hiszen használattól függően nagyjából 10-15 évet várhatunk tőlük. Ezek alapján valószínűleg jobban húzna a szíve egy fa bútor irányába, mint a papír felé.

„Ezeknél a bútoroknál jobban oda kell figyelni az italokra és a takarításra is. A kiömlött folyadékot gyorsan fel kell takarítani, hogy minél kevesebbet igyon fel belőle a karton, a bő vízzel történő felmosást pedig mellőzni kell a közelében. Természetesen takarítani lehet, csak a folyadék mennyiségére kell figyelni” – mondja Rakonczay Tamás Zöldpolc ökobolt és webáruház tulajdonosa.

A kartonbútorok mellett szól azonban, hogy nagyon könnyűek, így egy esetleges átrendezés, költözés nem jelent nagy kihívást (arról nem is beszélve, hogy ilyenkor a kislábujjunkat sem veszélyeztetik annyira, mint a kemény fa bútorlábak). Óriási előnye ezeknek a rendszereknek az is, hogy nagyon könnyen egyedivé tehetőek: nem kell ehhez sem tapétával bajlódni, sem ragasztani, elég egy filctoll, egy ceruza, ecset, festék, vagy csak némi csillámpor, és olyan bútora lehet, amilyet csak megálmodott. Ráadásul a dekorálásban az egész család részt vehet. Azzal sem kell bajlódni, ha aztán megunta, hiszen – és a hátrány így válik előnnyé – a bútorok tartóssága nem akkora, hogy túl sokáig kelljen bámulni a lejárt szavatosságú mintákat.

Ezek az előnyök persze csak akkor az igaziak, ha a papírbútorok árai is kedvezőek. Jó hír, hogy ez többnyire így is van: a polcok, szekrények messze olcsóbban beszerezhetőek, mint műanyag, fém, vagy fa társaik. Egy közepesen magas állópolc papírból már 5000 forintért kapható, hasonló polc műanyagból 7300, fémből már 14000, míg fából 16000 forint körül mozog. Ebből látszik, hogy árban valóban beelőzi a többi anyagot, de tény, hogy a tartósságot is hozzávéve ez a szempont kétségessé válik.

Kép: zoldpolc.hu. Bútortervek: Terbe János
Kép: zoldpolc.hu. Bútortervek: Terbe János

A karton bútorok lehetnek standard, de akár egyedi kivitelűek is, és képesek olyan formákat is felvenni, amelyekre nem is számítana. A designer kategóriában persze az árak is változnak, de az egyediségnek megvan az az előnye, hogy itt már némi víz elleni védelmet is kérhet a bútorokhoz.

„Ha egy életen át kitartó, nagyon nagy teherbírással rendelkező bútorokat keres, akkor nem a karton az ön anyaga. Ha azonban fontos az ökotudatosság, az újítás, a hordozhatóság, és persze az egyediség, kreativitás, akkor mindenképpen érdemes próbát tennie vele. A vásárlók többsége ezekért a tulajdonságaiért választja ezt a lehetőséget, és nem is szoktak csalódni benne” – fűzi hozzá a szakértő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta