LÁJFHEKK

Így lehet úrrá a szeméten, ha szelektálja!

2016. február 5., péntek 14:03

A budapestiek és számos vidéki város számára már nem újdonság, hogy a szemetet szelektíven viszik el, de sokak számára januártól indult az új rendszer. Ez a lakástulajdonosoknak nem jelent nagy változást, de a házban élők számára érdemes kidolgozni egy rendszert, hogy a havi elszállítás ne legyen macera. 

Azok, akik eddig a hulladékgyűjtő szigetre adták le a szemetet, szembesülni fognak azzal, hogy általában havonta egy alkalommal fogják elvinni tőlük a szemetet. Ez részben előnyökkel jár, részben hátrányokkal. 

Első kérdés, hogy hol gyűjtse az ember a hulladékot? A szolgáltató általában meghatározza, hogy pontosan milyen módon gyűjtött szemetet visz el. Vagy ő ad zacskót, vagy előírja, hogy pl. átlátszó szemeteszacskóban gyűjtse az ember a szétválogatott hulladékot - és itt jönnek a nehézségek. Ha például kutyája vagy macskája van, már tudja, hogy a konzervek irtó sok helyet foglalnak el, és elég egy kevés bennük ragadt húsmaradék, hogy egy hónap alatt borzalmas szagot árasszanak, szóval ha szelektíven gyűjti őket, érdemes elmosni. A műanyag hulladékból pedig megdöbbentő mennyiség keletkezik, nem is beszélve a papírról, bár az legalább nem büdös, és viszonylag könnyen elhelyezhető.

A cél, hogy minél kisebbre zsugorítsuk a szemetet. Ez műanyag esetében akár segítséggel is megoldható, de a PET palackokat tényleg könnyen össze is lehet taposni. A zacskókat, hústálcákat mindenképp öblítse át, csakúgy mint a tejfölös és joghurtos poharakat. Értelemszerűen sok helyet spórol, ha ezeket egymásba helyezi. 

Van akit meglep, van akit nem, de a klasszikus papírhulladék mellett a Tetrapackos italos dobozok is a papírhulladék közé kerülnek. Nem kerülhet viszont a papír közé használt zsebkendő, szalvéta, szennyezett csomagolóanyag: ezek kerüljenek inkább a háztartási szemétbe, vagy ha van kertje, égetésnél fel tudja használni. 

műanyag hulladék kategóriába sok minden fér, a PET palackok, a fürdőszobai flakonok, élelmiszer csomagolások. A takarítószeres, tusfürdős, öblítős flakonok szintén ide kerülhetnek, átöblítés után.

fém csomagolóanyagokat is érdemes összetaposni, a konzervdobozok tetejét pedig külön bedobni valamibe, hogy ne vágja szét a zsákot. Ja, és taposni sem árt, mert az üres konzervdoboz szintén egy csomó helyet foglal. 

Az üveget nem viszik el, ezt továbbra is mindenkinek magának kell megoldania. Viszont szerencsére az üveget nem csak hulladékgyűjtő udvarokban lehet leadni, hanem bárhol, ahol amúgy üveget váltana vissza.

 A rossz hír, hogy igazán szép és formatervezett szelektív gyűjtők nálunk nem léteznek, a mosogató alatti hely pedig a legtöbbünknél kicsi arra, hogy egy hónapnyi szemetet befogadjon. Ezért jelenthet megoldást a házakban élőknek a fedett tároló kialakítása, ahol elfér egy hónapnyi szemét. Viszont ennek ellentételezéseként simán előfordulhat, hogy a kuka méretét le lehet csökkenteni, és ezzel az ember tud spórolni. Gödön például évi 6000 forint a különbség egy 60 és egy 120 literes kuka között, de a díjak településenként eltérőek. Ha viszont nem szeret költeni, de barkácsolna akkor itt egy szép megoldás a Tudatos vásárlóktól. A zöld boltban pedig számos megoldást talál a szelektív gyűjtés problémájára.  

Ha van tuti tippje, hogyan érdemes gyűjteni és tárolni a hulladékot, kérjük írja meg nekünk, hogy mi is tanulhassunk belőle! 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta