LÁJFHEKK

Három magyar épületért szurkolhat a világ legjobbjai közt

2016. február 3., szerda 16:19

Az előző évekhez hasonlóan idén is van magyar projekt az egyik legismertebb építészeti portál, az Archdaily.com által szervezett Building of the Year 2016 pályázat jelöltjei között. A szakrális épület kategóriában ugyanis szerepel a dabasi ravatalozó, az újpesti Főplébánia, illetve a szentkúti zarándokközpont is – hívja fel az építészfórum.hu a figyelmet a nemzetközi pályázatra, amin tarolt már a Sporaarchitects által tervezett budapesti 4-es metró Fővám téri és Gellért téri állomása, a badacsonytomaji Laposa, valamint a bodrogkeresztúri Füleky Pincészet is.

A szavazás a megszokott forgatókönyv szerint zajlik, azaz az oldal által kiválasztott több mint 3000 projekt közül az olvasók dönthetik majd el a győzteseket 14 kategóriában, többek között ipari, közösségi, kulturális, oktatási, hivatali, kereskedelmi, vallási valamint sportlétesítmény témakörökben. A több fordulós szavazás után február 9-én hirdetik majd ki a nyerteseket. A hajtás után megmutatjuk, hogy milyen munkákkal vesznek részt a hazai építészek, ide kattintva pedig be is szavazhatja őket a finisbe!

1. A dabasi ravatalozó

A Pest megyei ravatalozót a KZ Építésziroda tervezői, Ligervári István és Kovács Zoltán tervezték. „Az építészeti szándék egy mai hangnemben megszólaló üzenet. Képviselni a kortárs formaképzést, tömegalakításban és anyaghasználatban. Egy metafora, mely egyben kifejezi a ma emberének kapcsolatát a földi léttel. Az emelkedő támfal a születés, a főtömeg az élet kiteljesedését, a toló fal pedig a mennyek kapuját szimbolizálja. A feltáruló belső tér a „kikötő”, ahonnét a távozó utolsó útjára indul. A kék üveg triptichon, áttetsző „lélekmadár” motívuma a „túlpartot” sejteti” – mondják az alkotók a koncepcióról. A modern épületre ide kattintva szavazhat.

2. Újpesti Főplébánia kialakítása a zeneiskola régi épületében

A friss és határozott tervezői szemlélettel végigvitt átalakítás nyomán egy korszerű, sokoldalúan használható közösségi ház, lelki otthon jött létre, amit szemmel láthatóan szeretnek a használók. Kis léptékű, de példamutató beavatkozás: új érték létrehozásával párosítva is meg lehet menteni az épített örökséget” – méltatta az Octogon a Berzsák Zoltán vezetésével felújított épületet. A 2014-ben átadott Főplébániára egy gyors regisztráció után ide kattintva szavazhat.

3. Zarándokközpont Szentkúton

Nagy Tamás DLA zarándokközpontja a mátraverebélyi hegyek lábánál helyezkedik el, a tervezés és a felújítás során a tervezők fő célja az volt, hogy megteremtsék a régi és az új, valamint a profán és a szent közötti egyensúlyt. „Az épületegyüttes legnagyobb új eleme a zarándokszállás, amely különböző méretű csoportokat képes befogadni, és a hálókon kívül konferenciatermet, mosdókat biciklitárolókat, konyhákat, társalkodókat fogad magába. Nagy kompakt épület is lehetett volna a programból vagy a szállásokat szétszórva is el lehetett volna szórni a völgyben. Egyik sem lett volna jó megoldás, hiszen az egyik nagysága okán, a másik a térben való jelenléte okán zavarta volna meg a völgy természetes arculatát. Mint azt már a fogadóépületnél említettük, a tervezők a zarándoképületet a hegy lábához, kissé alá hajtogatták. Tört vonalban, öt részre bontva, de ezeket egymáshoz kötve oldották fel az építendő feladat nagyságát” – foglalja össze az építész munkáját Somogyi Krisztina. A szentkúti zarándokközpontra ide kattintva adhatja le voksát!

Nagy Tamás szentkúti Zarándokközpontja.
Nagy Tamás szentkúti Zarándokközpontja.
Fotó: Nagy Tamás DLA

Ön melyiket juttatná tovább?

 • 246
  A dabasi ravatalozót
 • 942
  Az újpesti Főplébániát
 • 397
  A szentkúti zarándokközpontot
 • 324
  Mind a három épületet
 • 299
  Egyiket sem

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta