Azt ígérték gyógyít, 12 milliójuk bánta

A Gazdasági Versenyhivatal 12.453.000 forint bírságot szabott ki a Posta Szerviz Kft-re "tiltott gyógyító hatások ígérete" miatt -írja a GVH közleményében. Az eljárás 2 éve indult meg. 

A GVH döntése szerint a Posta Szerviz Kft. jogsértő módon reklámozta LPA Bio-Actif elnevezésű termékét, mert tiltott gyógyító és megalapozatlan egészségre vonatkozó hatásokkal népszerűsítette azt, valamint megtévesztette a fogyasztókat a termék teszteltségét és ellenőrzöttségét tekintve

Az LPA Bio-Actif általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszerként történő nyilvántartásba vétele hiányában. A GVH úgy ítélte meg, hogy a Posta Szerviz Kft. jogszerűtlenül népszerűsítette termékét a fogyasztóknak küldött reklámkatalógusában 2013 januárjától 2014 decemberéig, mert a LPA Bio-Actif-nak gyógyhatást tulajdonított a jogszabályi tilalom ellenére – kiemelve a termék 100%-os hatékonyságát.

Egészségi állapotra vonatkozó, bizonyítatlan jótékony hatásokat tulajdonított, megtévesztve a fogyasztókat, valamint  megalapozatlan állításokat közölt a termék orvosok és egészségügyi szervezetek által végzett tesztelésével, illetve ellenőrzésével kapcsolatban.

A GVH a bírság mértékének meghatározásakor a jogsértéssel érintett vállalkozáscsoport (Posta Szerviz Kft. és Asztrológiai Előrejelzések Kft.) előző évi nettó árbevételéből indult ki, figyelemmel arra, hogy a két vállalkozás azonos vállalkozáscsoportba tartozik, hiszen tulajdonosuk megegyezik.

Súlyosító körülményként értékelte a hivatal, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat hosszú időn át tartott, valamint sérülékeny fogyasztókat is elért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek