Már igényelhetnek ingyen magot a hobbikertészek!

Mi sem bizonyítja jobban a jó idő közeledtét, mint az, hogy a tavaszi és a veteményezési szezon előtt a NÖDIK-nél (Növényi Diverzitás Központ) péntek óta lehet 2016-os tavaszi vetésű génbanki mintát igényelni. A készlet erejéig tartó akció a batátára és a csicsókára nem vonatkozik, azok csak később válnak elérhetővé. Az ajánlati listát és a mintakérő űrlapot ide kattintva találja.

DSC 02721
nodik.hu

A 2010 novemberében alapított tápiószelei központ mára Európa egyik legjelentősebb kultúrnövény génbankjává vált, ahol rengeteg különböző, tájjellegű növény szaporító anyaga megtalálható. Az ingyenesen elvihető magokért cserébe mindössze annyit kell tenniük a hobbikertészeknek, hogy számon tartják a növény fejlődését, terméshozamát és jellemzik annak ízvilágát, de annak is örülnek, ha a gazdák begyűjtik az érett növények magjait, amiket aztán a következő évben tovább hasznosíthatnak vagy elcserélhetnek. Azt is fontos tudni, hogy egy évben maximum 10 fajt kérhetünk, de ha nem lennénk teljesen biztosak abban, hogy milyen fajtára is van szükségünk, akkor a választást rábízhatjuk a központ munkatársaira is. A visszajelzés adása azonban fontos része a folyamatnak, aki magot igényel, és nem küldi vissza az űrlapot, az következő évben nem igényelhet.

timthumb.php-2
nodik.hu

„A magbank fejlesztése mellett a hazai tájfajták eredeti származási helyhez hasonló körülmények között történő felszaporítására, majd később a termőhelyen történő (on farm) fenntartására is különös gondot fordítottunk. Ennek eredményeként a tájfajta populációk genetikai integritását sikerült megőrizni. A Növényi Diverzitás Központ létrejöttével kialakult az a szervezeti forma, amely lehetővé teszi a hazai természetes és kultúrflóra genetikai változatosságának együttes „ex situ” megőrzését. A növényvilágban lehetetlen éles határvonalat húzni a termesztett, hasznosított, illetve a vadon élő növényfajok között. A természetes flóra elemei tartalmaznak kultúrnövény rokonfajokat, termesztésbe vonható, vagy gyűjthető haszonnövényeket, gyógy- és dísznövényeket, valamint takarmányértékű komponenseket is. Ennek következtében a növényi génforrások együttes kezelése, a génerózió elleni küzdelemben számos előnnyel jár” – olvasható a NÖDIK oldalán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek