Angol képviselők is kikeltek a konyhai fogókesztyűk drágulása miatt

A Mirroron futottunk bele egy cikkbe, amely szerint egy európai uniós szabályozásnak köszönhetően minden konyhai fogókesztyűnek biztonsági teszteken kell átesnie forgalomba hozatal előtt. Az oldal szerint ennek két fő következménye lesz: az egyik, hogy megnövekednek a termékek árai, a másik pedig az, hogy jó pár már polcon lévő terméket vissza kell majd hívni.

Az angolok még fel sem ocsúdtak abból, hogy fizetniük kell a bevásárlószatyrokért, máris itt a következő, nem éppen népszerű intézkedés: az EU-s jogszabályokra hivatkozva az összes forgalomban lévő konyhai fogókesztyűnek minőségbiztosítási ellenőrzésen kell a jövőben átesni. A cél az, hogy csak olyan termékek kerüljenek a polcokra, melyek használata közben biztosan nem égeti össze a kezét, a műszál nem olvad meg hő hatására, és még a kétszáz fokos hőmérséklettől sem gyullad ki a kesztyű. Egyre több ugyanis az olyan, Távol-Keletről érkező konyhai edényfogó, aminek nem megfelelő az összetétele, így akár balesetveszélyes is lehet.

A közvélemény viszont egyáltalán nem örül annak, hogy emiatt drágulhatnak a fogókesztyűk. "Először jöttek a porszívókkal, aztán a sütőkkel, most meg itt vannak a fogókesztyűk. Mi lesz a következő, a szappan?"- állt ki keményen választóiért Jill Seymour ellenzéki politikus. Szerinte a felnőtt polgárok elég intelligensek ahhoz, hogy eldöntsék, milyen konyhai fogókesztyűt használnak. Arról már nem esett szó, hogyan fogják a választópolgárok ránézés alapján mindezt eldönteni, hiszen az esetek többségében csak használat közben derül ki egy kesztyűről, hogy egyáltalán nem véd a melegtől, vagy esetleg ráolvad a kezére. 

GettyImages-144862177
Hoberman Collection / Europress / Getty

Itthon egyelőre nem kell felhalmozni az edényfogó kesztyűket, ugyanis nálunk ez nem minősül kimondottan védőfelszerelésnek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kérdésünkre elmondta, hogy védőeszköz minden olyan új készülék, felszerelés, berendezés, eszköz, amelynek rendeltetése, hogy egy személy viselje vagy használja az egészségét, valamint biztonságát fenyegető egy vagy több kockázat elleni védekezés céljából. A jogszabályok ugyanakkor azt is kimondják, hogy nem tartoznak nevezett irányelv/rendelet hatálya alá a magánhasználatra fejlesztett és gyártott védő funkciójú eszközök, amelyek többek között meleg hatása ellen kerültek kialakításra. "Jelenleg az edényfogó kesztyűk nem sorolandók az egyéni védőeszközök körébe, tehát nincs rájuk vonatkozóan megfelelőségértékelési kötelezettség. A termék az általános termékbiztonsági követelményeknek (Pftv. előírásainak) kell, hogy megfeleljen" - nyugtatta meg a magyar konyhatündéreket a Fogyasztóvédelem. 

Örülne, ha nálunk is lenne ilyen minőségbiztosítási ellenőrzés?

Oszd meg másokkal is!
Mustra