LÁJFHEKK

Angol képviselők is kikeltek a konyhai fogókesztyűk drágulása miatt

2016. január 29., péntek 14:46

A Mirroron futottunk bele egy cikkbe, amely szerint egy európai uniós szabályozásnak köszönhetően minden konyhai fogókesztyűnek biztonsági teszteken kell átesnie forgalomba hozatal előtt. Az oldal szerint ennek két fő következménye lesz: az egyik, hogy megnövekednek a termékek árai, a másik pedig az, hogy jó pár már polcon lévő terméket vissza kell majd hívni.

Az angolok még fel sem ocsúdtak abból, hogy fizetniük kell a bevásárlószatyrokért, máris itt a következő, nem éppen népszerű intézkedés: az EU-s jogszabályokra hivatkozva az összes forgalomban lévő konyhai fogókesztyűnek minőségbiztosítási ellenőrzésen kell a jövőben átesni. A cél az, hogy csak olyan termékek kerüljenek a polcokra, melyek használata közben biztosan nem égeti össze a kezét, a műszál nem olvad meg hő hatására, és még a kétszáz fokos hőmérséklettől sem gyullad ki a kesztyű. Egyre több ugyanis az olyan, Távol-Keletről érkező konyhai edényfogó, aminek nem megfelelő az összetétele, így akár balesetveszélyes is lehet.

A közvélemény viszont egyáltalán nem örül annak, hogy emiatt drágulhatnak a fogókesztyűk. "Először jöttek a porszívókkal, aztán a sütőkkel, most meg itt vannak a fogókesztyűk. Mi lesz a következő, a szappan?"- állt ki keményen választóiért Jill Seymour ellenzéki politikus. Szerinte a felnőtt polgárok elég intelligensek ahhoz, hogy eldöntsék, milyen konyhai fogókesztyűt használnak. Arról már nem esett szó, hogyan fogják a választópolgárok ránézés alapján mindezt eldönteni, hiszen az esetek többségében csak használat közben derül ki egy kesztyűről, hogy egyáltalán nem véd a melegtől, vagy esetleg ráolvad a kezére. 

Itthon egyelőre nem kell felhalmozni az edényfogó kesztyűket, ugyanis nálunk ez nem minősül kimondottan védőfelszerelésnek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kérdésünkre elmondta, hogy védőeszköz minden olyan új készülék, felszerelés, berendezés, eszköz, amelynek rendeltetése, hogy egy személy viselje vagy használja az egészségét, valamint biztonságát fenyegető egy vagy több kockázat elleni védekezés céljából. A jogszabályok ugyanakkor azt is kimondják, hogy nem tartoznak nevezett irányelv/rendelet hatálya alá a magánhasználatra fejlesztett és gyártott védő funkciójú eszközök, amelyek többek között meleg hatása ellen kerültek kialakításra. "Jelenleg az edényfogó kesztyűk nem sorolandók az egyéni védőeszközök körébe, tehát nincs rájuk vonatkozóan megfelelőségértékelési kötelezettség. A termék az általános termékbiztonsági követelményeknek (Pftv. előírásainak) kell, hogy megfeleljen" - nyugtatta meg a magyar konyhatündéreket a Fogyasztóvédelem. 

Örülne, ha nálunk is lenne ilyen minőségbiztosítási ellenőrzés?

  • 23
    Igen! Többször jártam már úgy, hogy szétégett a kezem a silány fogókesztyű miatt
  • 26
    Nem! Magamtól is érzem, ha túl meleg az edény

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta