3 projekt, ami jobb hellyé teszi a világot

Melyik a legjobb ötlet?

Az ipari formatervezők nemzetközi tanácsa (ICSID) a napokban tette közzé a 2015-2016-os World Design Impact díjának döntőseinek nevét Kanadában. A három finalista, a HappyTap, a RE:BUILD és a Warka Water közül pedig március 18-án fogják hirdetik a győztest a taipei-i Nemzetközi Design Gálán.

„Szüksége van a világnak arra, hogy minél többet halljunk az ilyen típusú projektekről” – mondta dr. Brandon Gien, a szervezet döntőbizottságának tagja, hozzátéve, hogy a világszerte 40 országban jelenlévő, 140 tagszervezettel működő ICSID idén 82 pályamunkából választotta ki az általa legjobbnak talált hármat. A hajtás után mutatjuk, hogy a döntősök miképpen oldanák meg a világ megoldhatatlannak gondolt problémáit!

1. A fertőző betegségek ellen küzdő HappyTap

A Geoff Revell és Jeff Chapin által vezetett projekt a kézmosás elősegítésével küzd a hasmenés és egyéb fertőző betegségek ellen.Az USAID támogatásával kiépített rendszer nem egy új típusú antibiotikum vagy klinikai kezelés, hanem egy vízzel és szappannal felszerelt hordozható műanyag mosogatótál, amit most készülnek bevezetni egész Vietnámban és Kambodzsában. „A piszkos kéz tesz minket igazán beteggé. A kézmosás egy olyan DIY (csináld magad) vakcina, amivel könnyen megelőzhetőek a világszintű influenzajárványok, a kolera vagy más halálos fertőzések” – mondják az ötletgazdák, akik azt állítják, hogy az általuk kivitelezett, megfizethető csapnak köszönhetően több százezer ember életét fogják tudni megmenteni a jövőben.

2. Menekültekkel építtet menekülteknek a RE:BUILD

A Pilosio által támogatott projekt lényegét nagyszerűen példázza a jordániai Zaatariban található menekülttábor, ahol előre legyártott moduláris tartó szerkezetekből és helyben fellelhető anyagokból, például kavicsokból, mindössze 30 ezer euróból, körülbelül 9,5 millió forintból húztak fel 16 méter x 16 méteres házakat a menekültek. „A szíriai menekültek minden előismeret nélkül álltak neki a munkának. Kilenc fizetett munkás két hétig dolgozott napi hat órában, azaz összesen 756 órát dolgoztak. Az általuk megépített házakban 120 gyerek tanulhat majd váltott, délelőtti és délutáni rendszerben” – mondja az egyszerű és gyors kivitelezést biztosító ötletről a projektvezető, Cameron Sinclair.

3. Alternatív vízforrást kínál a Warka Water

Az etiópiai Dorzéban jelenleg tesztelés alatt álló projekt célja, hogy a jövőben kiszolgálja az elszigetelt régiókban élőket. A projektvezető, Arturo Vittori és csapata elsősorban olyan pénzügyi gondokkal küzdő helyekre koncentrálnak, ahol a biztonságosan fogyasztható ivóvíz még a kutakból sem elérhető az ott élők számára. „ A közösség által üzemeltetett szerkezet segítségével naponta akár 25-100 liter ivóvíz is összegyűlhet az esőből, ködből vagy párából. A bambuszból készült Warka Water másik célja, hogy közösségi és oktatási műhelyként is szolgáljon a helyi gyerekek számára" – mondja Vittori. Nem véletlen a névválasztás sem, hiszen az etiópiaiak hagyományosan az árnyékot adó vad fügefa, a Warka köré szervezték az összejöveteleket, így a készítők remélik, hogy általuk készített Warka is hasonló rituális szerepet tölt majd be a jövőben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra