LÁJFHEKK

Anglia válasza a fizetős reklámszatyorra

2016. január 15., péntek 15:23

Ahogy nálunk már régóta, úgy (helyesen) Angliában is bevezették azt, hogy fizetni kell a bevásárlószatyrokért. Ez a keresletet nem csökkentette, az ellopott táskák számát viszont drasztikusan megemelte: a Mirror szerint az elmúlt negyedévben már 520 millió darab nejlonzacskót vittek el fizetés nélkül - 26,7 millió font, azaz több mint 11 milliárd forintos kárt okozva ezzel.

A VoucherCodesPro.co.uk kuponos oldal felmérést készített, ahol 3000, Angliában élő embert kérdeztek meg. Az országrészben októberben vezették be az ötpenny-s díjt, a válaszokból pedig kiderült, hogy azóta minden második vásárló simán csak lenyúl egy szatyrot, ha elfelejti magával vinni a sajátját - havonta átlagosan hármat. A tetten értek megkérdezettek harmada azt mondta, azért tette, mert úgy gondolja, ezt a szatyorért fizetősdit csak az áruházak találták ki, és persze csak azért, hogy plusz pénzt szedjenek be; negyedük pedig azt, hogy azért nem fizetett, mert zokon vette a díjat. Minden ötödik vásárló azért lopott szatyrot, mert úgy gondolta, senkinek nem tűnik majd fel, és ugyanennyien voltak, akik arra hivatkoztak, hogy azért nem fizettek, mert nem volt annyi (nagyjából húsz forintnyi) aprójuk.

A dolgot azért eléggé megkönnyíti, hogy ott jóval elterjedtebbek az önkiszolgáló kasszák: 100 szatyorból 96-ot ezeknél nyúlnak le, mivel itt becsületkassza alapon a vásárlónak magának kell bevallania, hogy vett-e el nejlonzacskót. Az élen egyébként az északi országrész vezet: itt lopják el a nejlonok több mit ötödét (22%-ot). A legbecsületesebbek az Anglia keleti részén élők voltak: a "tolvajok" mindössze 3 százaléka származott onnan. Az e tekintetben legnépszerűbb áruházak egyébként a Tesco (29%, nyilván az önkiszolgáló kasszáik népszerűsége miatt), a második a Morrisons (27%), harmadik helyen pedig a Sainsbury's (22%) végzett.

Az említett kuponos oldal szóvivője, George Charles szerint ijesztő a tény, hogy minden második vásárló Angliában szatyrot lop, szerinte a jövőben lépéseket kell tenni ennek visszaszorítása érdekében. A kormány egyébként úgy számol, hogy a következő 10 évben a díjból 730 millió font, azaz 306 milliárd forint folyik majd be, amit jótékony célokra fordítanak. Úgy számolnak, hogy a díj bevezetésével a bevásárlószatyrok használatát 80, a ruházati boltokban kapható zacskókét pedig 50 százalékkal szorítják majd vissza.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta