LÁJFHEKK

Az autópálya-matricák ára nem, a fizetős útszakaszok viszont változnak

2016. január 12., kedd 16:31

A tavalyi országos és megyei éves autópálya-matricák január 31-ig érvényesek, úgyhogy ideje elgondolkozni, hogy milyen matricát vesz 2016-ban. Az árakban nincs változás, de módosultak a fizetős útszakaszok. 

Még mindig a heti matricából fogy a legtöbb

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. adatai szerint az új rendszer bevezetésével és a forgalom-növekedéssel párhuzamosan 8 százalékkal növekedett az eladott matricák darabszáma: 2014-ben összesen 11,06 millió, 2015-ben 11,98 milliót értékesítettek. Ebből 8,35 millió heti, 1,83 millió havi és 289,9 ezer éves e-matrica volt. A bevétel mértéke 10,3 milliárd forintról 57,79 milliárd forintra emelkedett, többek között a megjelenő új kategóriának, a megyei matricáknak köszönhetően. Ebből egyébként 1,3 millió darab fogyott tavaly, a legtöbbet Pest megyére (810,5 ezer darab), Fejér megyére (151,2 ezer darab) és Győr-Moson-Sopron megyére (74,6 ezer darab) értékesítették.

Az árak nem változtak, a D1, azaz maximum 7 fő szállítására alkalmas, 3500 kg össztömegnél könyebb személyautóknál  a heti díj 2975 forint, a havi díj 4780 forint, az éves díj pedig 42980 forint. A megyei matricák díjában sincs változás, 2016-ban 5000 forintért lehet beszerezni. 

2016. január 1-től díjmentesen használható útszakaszok

 • M31 es autópálya teljes szakasza;
 • az M85 autóút Csorna-kelet csomópontja és az M85-M86 elválási csomópontja közötti szakasza;
 • az M60 autópályának a Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között;
 • az M86 autóút;
 • az M8 autópálya;
 • az M9 autóútnak 6. számú főút és 51. számú főút közötti szakasza,
 • az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
 • M4 autóút (4. számú főút jelzés) Vecsés – Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz);
 • M0 autóút következő szakaszai: 1.sz. főút és az M5 autópálya közötti szakasz, M4 autóút (4.sz. főút) és M3 közötti szakasz, Megyeri híd (11. sz. főút és a 2. sz. főút közötti szakasz).

Ne felejtse el és figyeljen a rendszámra

Ha elfelejti, és 2016. január 31-e után nincs matricája, a díjköteles szakaszra felhajtva személyautó esetében 30 napon belül 14 475 forintba, 30 napon túl 59 500 forintba kerül a büntetés. A vonatkozó jogszabály értelmében minden esetben előre kell megvenni az e-matricát, a néhány perccel későbbi pótlás is jogosulatlan úthasználatnak minősül. Tavaly a legtöbb bírságot rendszámtévesztés (15,7 ezer darab) és díjkategória tévesztés (10 ezer darab) miatt szabták ki. Gyakran fordul elő, hogy a hétnél több személy szállítására alkalmas, illetve tehergépjárműnek vizsgáztatott személyautókra csak D1-es matricát vásárolnak a D2-es helyett az autósok.

Sokan veszik alkalmazáson keresztül a matricákat

Simple alkalmazás és a Corvinus Egyetem közös, fiatal internet felhasználók bevonásával készült kutatásából kiderül, hogy azok között, akik vásároltak 2015-ben autópálya-matricát (59%), magas arányban (35%) ezt online vagy mobiltelefon használatával tették. Azok a válaszadók, akik használtak már termék vagy szolgáltatás vásárlásához okostelefonos alkalmazást (27%) az e-matrica megváltásánál (47,5%), parkolásnál (44,3%), vagy színház és mozijegy beszerzésénél (36,1%) éltek leginkább ezzel a lehetőséggel. A legkényelmesebben tehát alkalmazáson keresztül vehet matricát, mert bárhonnan előfizethet, gyors, egyszerű, ráadásul a bizonylatot sem kell egy évig őrizgetnie, elég ha az alkalmazáson belül, vagy e-mailben megőrzi. Figyeljen arra, hogy az alkalmazás jó értékelést kapjon a felhasználóktól és olyat keressen, ahol a kényelmi díj sem magas (Nemzeti Mobilfizetési Rendszer és a Simple alkalmazásnál a legolcsóbb, 50 forint a kényelmi díj). Ha azonban készpénzzel szeretne fizetni, vagy tankolással együtt intézné, továbbra is megteheti a viszonteladóknál, vagy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatónál. 

Jó ha tudja...

 •  A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően szinte minden magyarországi gyorsforgalmi útszakasz fizetős 2015. január 1. óta.
 • A 7 személy szállításánál többre alkalmas személygépjárművek és a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépjárművek esetén D2 matricát kell vásárolni.
 • 2016. január 1-től előzetes bejelentést követően a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményesen, már az e-matrica megváltása során jogosultak a D2 kategóriába tartozó gépjárműre D1 kategóriájú e-matricát váltani.
 • A fizetős szakaszokat az ország területén szinte minden esetben, a főváros környékén pedig minden esetben külön figyelmeztető tábla jelöli.
 • A megyei matricák hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényesek.
 • A gyorsforgalmi utakra a fővárosban és a megyei jogú városokban nem kell matricát vásárolni, kivéve Budapest közigazgatási határán belüli, de külterületinek számító autópályák, autóutak (pl. M0, M3, M5, M6) egyes szakaszait.
 • A tévhitekkel ellentétben az M7-es autópálya Veszprém megyei szakaszára a Balatonra járóknak nem kell matricát vásárolniuk, a szomszédos Fejér és Somogy megyei matricákkal igénybe vehetik ezt a rövid útszakaszt.
 • Az M1-es autópálya esetén érvényes Pest megyei és Komárom-Esztergom megyei e-matricával a Fejér megyei szakasz is igénybe vehető.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta