LÁJFHEKK

Ennyit változott Brooklyn a hipszterinvázió miatt

2016. január 10., vasárnap 13:17

Nemcsak a budapesti bulinegyedben ugrottak meg albérletárak az elmúlt években, hanem New York felkapottabb részein is, mint például Manhattanben, aminek köszönhetően egyre többen hagyták el a város legmenőbb részét és szorultak ki a jóval megfizethetőbb Brooklynba. A megugrott manhattani lakásárak miatt látványosan megváltozott a közel 2,5 millió lakosú városrész, amit még hollandok alapítottak: a Brooklyn név is a holland Breuckelenből fakad.

Tehát a fixibiciklis hipszterek és favágószexuális pasik ellepték New York legkülönlegesebb karakterű, sokáig szitokszónak számító nevű részét, aminek hatására nemcsak a bérleti díjak szöktek a magasba, de gombamód nőnek ki a földből a kézműves sörözők, bioboltok, dizájner butikok és fánküzemek, a nyolcvanas évek hangulatát idéző, 18 dolláros (kb. 5065 forint) koktélt kínáló bárokból pedig az Arcade Fire és a Tame Impala készteti menekülőre a zenerajongókat.

„Vannak, akik a Csajok című sorozatot hibáztatják azért, mert elindult itt egyfajta dzsentrifikáció. De ki tudja? Lényeg, hogy többé már nem ciki brooklyninak lenni” – mondja a folyamatosan fejlődő és változó városrészről Kristy Chatelain fotós, aki sokakhoz hasonlóan nagy érdeklődéssel kíséri (és örökíti meg), hogy mégis mi folyik New Yorkban.

A Wikipédia információi szerint manapság a „Borough of Homes and Churches” (Otthonok és templomok kerülete) néven becézik Brooklynt, de az etnikailag sokszínű lakosság körében (egyaránt élnek itt olaszok, zsidók, írek, feketék, ázsiaiak és spanyolok) a „The Planet” (A bolygó) elnevezés is népszerű. Kattintson az óriásgalériákra és nézze meg, milyen volt Brooklyn a huszadik században és mennyit változott a hipszterinvázió óta!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.

YDEA „Olyan boltot csináltunk, ami nekünk hiányzott”

Nemrég nyitott meg a Fehér Hajó utcában a Hababa Designer Store és Galéria, ami egy újszerű koncepcióval követel helyet magának a hazai divatszcénában és az üzletek soraiban. Vetlényi Lilivel, az egyik alapító-tulajdonossal az előkészületekről, fenntarthatóságról, a vásárlók motivációiról és intuícióról beszélgettem.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta