LÁJFHEKK

Ennyit változott Brooklyn a hipszterinvázió miatt

2016. január 10., vasárnap 13:17

Nemcsak a budapesti bulinegyedben ugrottak meg albérletárak az elmúlt években, hanem New York felkapottabb részein is, mint például Manhattanben, aminek köszönhetően egyre többen hagyták el a város legmenőbb részét és szorultak ki a jóval megfizethetőbb Brooklynba. A megugrott manhattani lakásárak miatt látványosan megváltozott a közel 2,5 millió lakosú városrész, amit még hollandok alapítottak: a Brooklyn név is a holland Breuckelenből fakad.

Tehát a fixibiciklis hipszterek és favágószexuális pasik ellepték New York legkülönlegesebb karakterű, sokáig szitokszónak számító nevű részét, aminek hatására nemcsak a bérleti díjak szöktek a magasba, de gombamód nőnek ki a földből a kézműves sörözők, bioboltok, dizájner butikok és fánküzemek, a nyolcvanas évek hangulatát idéző, 18 dolláros (kb. 5065 forint) koktélt kínáló bárokból pedig az Arcade Fire és a Tame Impala készteti menekülőre a zenerajongókat.

„Vannak, akik a Csajok című sorozatot hibáztatják azért, mert elindult itt egyfajta dzsentrifikáció. De ki tudja? Lényeg, hogy többé már nem ciki brooklyninak lenni” – mondja a folyamatosan fejlődő és változó városrészről Kristy Chatelain fotós, aki sokakhoz hasonlóan nagy érdeklődéssel kíséri (és örökíti meg), hogy mégis mi folyik New Yorkban.

A Wikipédia információi szerint manapság a „Borough of Homes and Churches” (Otthonok és templomok kerülete) néven becézik Brooklynt, de az etnikailag sokszínű lakosság körében (egyaránt élnek itt olaszok, zsidók, írek, feketék, ázsiaiak és spanyolok) a „The Planet” (A bolygó) elnevezés is népszerű. Kattintson az óriásgalériákra és nézze meg, milyen volt Brooklyn a huszadik században és mennyit változott a hipszterinvázió óta!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta