LÁJFHEKK

Ez az igazán piros mikulásvirág titka

2016. január 1., péntek 15:33

A tél, és főleg a decemberi ünnepi időszak nagyon kedvelt ajándéka a mikulásvirág. Ez nem is csoda, hiszen nem csak mutatós, hanem strapabíró növényről is van szó, melyet egy kis trükkel évről évre virágzásra lehet bírni.

Vásárlás

A mikulásvirág eredetileg egy közel 4 méter magas cserje, ami a nemesítésnek köszönhetően szobanövény méretben is megtalálható. Amikor a virágot nézegetjük, akkor szembetűnő, nagy, piros szirmait vesszük észre először. Azonban tudni kell, hogy ezek nem szirmok, hanem fellevelek, melyek a valódi virágot veszik körül. A mikulásvirág kicsi, sárga virágokat nevel, mely a piros fellevelek centrumában található. Amikor a növényt kiválasztjuk, akkor az egyik szempont, amire figyelni kell, hogy ezek a kis virágok még bimbósak legyenek, mert így valóban sokáig lesz majd a növény a lakás dísze.

„Sajnos a mikulásvirág szára nagyon törékeny. Amikor hazaviszi érdemes óvatosan, gondosan becsomagolni, hiszen a letört szár nem fog visszanőni, a "lombkorona" lyukas marad. Ha megsérül a szára, akkor tejszerű nedvet is láthatunk - a mikulásvirág, egy Euphorbia, azaz kutyatejféle -, ami viszont mérgező. Szembe, sebbe kerülve égető érzést okozhat, esetleg allergiás tüneteket. Mindig alaposan mossuk le a kezünkre került tejnedvet!” – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

shutterstock 90284017

Tartása

A mikulásvirág viszonylag strapabíró növény, ami azt jelenti, hogy hosszasan jelzi, ha valamiben hiányt szenved, és csak jó idő elteltével szenved tartós károkat, vagy pusztul el. Ha a hiány nem tartós, akkor a tápanyag, vagy a víz pótlásával a növény gyorsan regenerálódik.

Ahhoz, hogy a növény igazán szép legyen, hűvös, de nem száraz klímára van szüksége. Fényigénye télen nagy, hiszen ilyenkor a napos órák száma kevés, ám a nyári tűző naptól biztosan elpusztul, így ilyenkor védett helyet kell neki keresni. Rendszeresen, de csak kisebb mennyiségben szabad öntözni. Ilyenkor az a lényeg, hogy a kaspóban ne álljon a víz, mert az gyorsan tönkreteszi a növényt. Akkor öntözze, amikor a földje épp kezd kiszáradni, de ilyenkor se adjon neki egyszerre sok vizet.

A mikulásvirág tejnedvet termel, ami sajnos, ha a levelekre kerül, elcsúfíthatja a növényt. Ha egy levelet megtör, vagy esetleg egy szárat levág, akkor a nedvet törölje le egy ronggyal, hogy a látvány ne sérüljön. Metszésnél – mi inkább tavasszal történjen – figyelni kell arra, hogy ne késztesse a növényt túl sok elágazásra, vagyis ne vágja meg nagyon. A sok elágazás túl sok levelet eredményez, ami az alsókra nézve nem kedvező, így a növény felkopaszodhat.

shutterstock 241273477

A régiből is lehet dísz

Sok esetben azt tapasztalhatja, hogy az előző évben beszerzett mikulásvirág a következő télen is szép, zöld, és dús, de sehogy sem akar bepirosodni. Ennek az az oka, hogy ez a növény rövidnappalos, vagyis ha túl sok fényt kap – vagy túl meleg a környezete – akkor a virágzása, ezzel pedig a piros fellevelek kialakulása is elmarad.

Hogy mégis teljes pompájában mutathassa meg magát, érdemes olyan helyre tenni, ahol kevesebb, mint 12 órát kap fényt, és sem utcai, sem a lakásban tartott lámpa nem világítja meg este és éjjel. Ha máshogy nem megoldható, akkor egy kartondobozzal is letakarhatja nagyjából este 7 órakor, és reggel 8 körül leveheti róla a takarást. Egy hónapnyi kimért fényadagolás segítségével a mikulásvirág jó eséllyel újra pirosba öltözik.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta