LÁJFHEKK

Vadonatúj hangulatú bútorok minimális átalakítással

2015. december 30., szerda 12:00

Egy bútor sokszor válik nehézkessé, és oda nem illővé, ha megváltoztatja egy szoba hangulatát, dekorációját. Hogy ilyenkor ne kelljen rögtön újat vennie, vagy elégedetlenül néznie az oda nem illő darabot, adunk néhány tippet az átalakításra.

Színek és szövetek

A kárpitozott bútoroknál az legelső és alapvető lehetőség a változtatásra, ha másik szövetet választ hozzá. A kárpitozás nem éppen egyszerű feladat, ugyanakkor nem is lehetetlen, felkészülésképp például sok olyan videót találhat a neten, amik segítséget nyújthatnak ahhoz, hogyan vágjon bele. Ám ha tökéletes eredményre vágyik, és nagy gyakorlata sincs, akkor inkább bízza a dolgot szakemberre. A szövet kiválasztásánál arra ügyeljen, hogy a helyiség hangulatát esetleg újra változtatni szeretné majd, így alapszíneknek olyanokat válasszon, melyek könnyen kombinálhatóak másokkal. Ilyen lehet a beige, a szürke, a fehér, vagy más pasztellárnyalatok. A díszpárnákkal ezek után már könnyebben alakítja az adott bútor megjelenését, és ez jóval olcsóbb megoldás is.

Szekrények, asztalok és nem kárpitozott székek esetében is működik az, ha egyszerűen átfesti őket. Ezzel egészen más bútorokat nyer majd, amik a szobának is merőben más hatást adnak. Itt is figyeljen a harmóniára, ne használjon nagyon rikító színeket, mert azokat nehezebb beilleszteni az enteriőrbe.

Kép: butorkellek.hu
Kép: butorkellek.hu

Csak a lábak

Feltűnt már önnek is, hogy ha egy bútor más lábakat kap, akkor egészen más lesz a megjelenése is? Egy kecses, fémlábú kanapé szellősebb érzetet kelt, míg a kerekded, fa lábakon trónoló inkább keleties hatást ad. A lábak kinézete és színe is olyan részlet, amivel könnyen alakíthatja a kiválasztott darabokat. Külön jó hír, hogy sem különösebb kézügyességet, sem nagyobb befektetést nem igényel a dolog, hiszen bútorlábakat külön is vásárolhat vagy rendelhet, így akár otthon, néhány perc alatt elvégezheti az átalakítást. Szekrényeknél azért arra figyeljen, hogy a stabilitásuk ne sérüljön, és ha kell, akkor érdemes a falhoz is rögzíteni őket.

Kép: ikea
Kép: ikea

Kiegészítők

A párnák és takarók mellett egy bútor további kiegészítője lehet egy szép lábtartó, vagy egy kifejezetten hozzá igazított kis asztalka. A hangulat ebben az esetben még könnyebben variálható, hiszen a kiegészítők textiljeit valamivel könnyebb kicserélni, egy terítő, vagy a lábtartó párnája könnyen átalakítható.

Tökéletes hangulatgeneráló egy jó lámpa is, amit a megfelelő helyen felhasználva a tér egészen más képet kap majd. Ráadásul a lámpa buráját variálva a fény intenzitása és színe is befolyásolható, ami talán a legegyszerűbb megoldás az összes közül.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta