Télen is díszes kert, fillérekből

A téli időszakban nemcsak a lakást, hanem a kertet is érdemes feldíszíteni, hiszen az időjárás ilyenkor sokszor szürke és komor, és a csupasz fák, a hó nélküli téli táj látványa a hangulatnak se tesz jót. Ha azonban egy kicsit feldobja a kertet, akkor kinézni is szívderítőbb lesz.

Gömbök és égők

A karácsony közeledtével a gömbök és az égők szinte tradicionális kiegészítőknek tekinthetőek a kertben is. A legtöbben jellemzően csak az égősorokat használják, pedig egy-egy szép, színes dísz is kifejezetten jól feldobja a kertet.

A kültéri izzók közt a választék meglehetősen széles: lehetnek színesek vagy fehérek, kinek melyik tetszik jobban, és persze ma már elérhetőek a ledes égősorok, melyeknek az energiafelhasználása is sokkal kedvezőbb, vagyis nem fogja a gatyáját is kifizetni a téli villanyszámlára. Ilyen ledes izzót találhat már 1250 forinttól, mely kifejezetten kültéri használatra tervezett, azaz amellett, hogy időjárásbiztos a kialakítása, megfelelően hosszú zsinórral is rendelkezik. 

shutterstock 112403627

A kertben található korlátok, vastagabb fák és a kerítés díszítését fénycsővel is megoldhatja. Persze nem a klasszikus, üvegből készült beltéri fénycsövet képzelje el, hanem egy rugalmas műanyagot, ami hajlítható, bár nem csavarható olyan könnyen minden köré, mint az izzósorok. Ezzel szemben a korlátokra, oszlopokra kifejezetten szépen fel lehet tekerni, és a díszeket is nagyon jól viseli, vagyis masnikkal, gömbökkel is elláthatja. Az ilyen csövek ára valamivel magasabb, 8000 forint körüli.

Színek

A téli táj „hibája”, hogy nem igazán tartalmaz színeket. Egy szép havas tájnál ez persze nem volna probléma, de hó híján a sok barna, szürke és az a kevés zöld, ami ilyenkor a kertben maradt, inkább csak lehangoló, így érdemes egy kis színnel feldobni a látványt. Erre kifejezetten alkalmasak például a kiürült színes borosüvegek egy kis trükkel feldobva! A színezett palackokat alaposan el kell mosni, majd ha van olyan égősora, amit mellőzni tud, akkor feltekerve tegye a palackba, így különleges díszre tehet szert. Ha annyira absztinens, hogy nem akad egy borospincényi üres palackja, még mindig vásárolhat gömb alakú üveget, amit egy kevés üvegfestékkel tehet színessé, nagyjából 1600 forintos áron.

A színek egy másik becsempészési lehetősége a jég. Télen, ha elég hideg van, színes jéggömbökkel is nagyon vidám hatást érhet el a kertben, mondjuk a járda mellé pakolva a díszeket. Ehhez nem is kell más, mint víz, vízfesték és kis vizes lufik. A vizet a festékkel meg lehet színezni olyanra, amilyenre csak szeretné. Érdemes sötétebb, erőteljesebb színeket keverni, hogy a kertben ne vesszenek el a halovány gömbök. A vizet ezután töltse a lufikba – akár egy nagyobb fecskendővel, de ha nagyobb lufit választ, akkor az előbb töltse meg egy darabig vízzel, és csak utána tegye hozzá a festéket, egy kevés vízben feloldva. A lufik azután mehetnek a fagyasztóba, és ha szépen megdermedtek, szépen hámozza le róluk a gumiréteget. A színes gömböket ezután csak el kell helyeznie a kertben (és pótolnia, ha egy-egy nap melegebb lenne az idő). Természetesen fontos, hogy környezetbarát alapú festékekkel dolgozzon, hisz olvadás után ez beszivárog majd a földbe, de ezt nyilván nem is kellett már külön kiemeljük.

ALBEITFILTHY p2a
Etsy

Segítség és dísz

Telente a nem költöző madarak sorsa igencsak nehézkesre fordul. Hogy megfelelő mennyiségű élelemhez jussanak, sokan tesznek ki nekik eleséget. Ezt megtehetik úgy is, hogy az nemcsak finom, hanem szép is legyen, nem is kell más hozza, mint süteményforma, víz és némi bogyós gyümölcs. A formába rendezze bele a bogyókat, öntsön rá kevés vizet, és fagyassza meg. A formából kiemelve mehet rá egy spárgadarab, amivel fel lehet majd lógatni az ágakra, és máris kész a dekoratív dísz, amivel jót is cselekszik egyben!

Ugyanezt megteheti egy kis zsír segítségével is, ekkor magokat is nyugodtan használhat. A vízben eláznának, ám a zsírral nem lesz gond, a madaraknak meg ráadásul extra kalóriabombát jelent a hideg elviseléséhez. A formába ekkor tegye bele a magokat, majd öntse rá a zsírt – érdemes előtte egy kicsit meg is olvasztani, hogy könnyebben kezelhető legyen –, és mehet a hűtőbe. A kész, ugyanúgy fel lehet lógatni, mint a fagyasztott verziót, a legszebb dísz úgyis az lesz, hogy a madarak odaszoknak a kertjébe, ön pedig segít nekik túlélni a hideget!

Oszd meg másokkal is!
Mustra