LÁJFHEKK

Extra penészt is ad az akciós sajthoz a Tesco

2015. december 8., kedd 19:40

Akciósan kínálta a Bécsi úti Tesco áruház a sajtjainak egy részét. Mivel a lejáratközeli termékeket szokták leakciózni, így viszonylag jó áron lehet olyan árukhoz - ez esetben a sajtokhoz - hozzájutni, melyeknek még semmi bajuk, de eredeti áron sajnáljuk rájuk a pénzt. Nem is akarunk senkit eltántorítani ezektől a jó kis akciós termékektől, de érdemes jól megnézni, mit is veszünk. Mi ugyanis több olyan penészes sajtba is belefutottunk, amit inkább kidobni kellett volna és nem leárazni.

A fotókat elküldtük a Tesco sajtóosztályának is, akik a következőképpen látják a helyzetet. "A küldött képek és a lefolytatott ellenőrzés alapján elmondhatjuk, hogy a fotókon szereplő termékekkel valóban gond volt, minőségük nem felelt meg az előírásoknak, illetve a termékek megfelelő tárolása és a helyes kihelyezési forma sem valósult meg. A fényképeken látható termékek esetében dolgozói mulasztás történt. Az érintett dolgozókat azonnali ismételt oktatásban részesítettük a helyes gyakorlatból, hogy az eset ne történhessen meg újra. Az okozott kellemetlenségért elnézést kérünk." írták levelükben.

Így ellenőriz a Tesco

 A sajtok ellenőrzése a Tesco áruházakban az alábbi folyamatok szerint zajlik: A sajtpultunkban kapható sajtok egész korongban vagy tömbben érkeznek, majd ezt követően saját eszközeinkkel meghatározott folyamat szerint fogyasztói kiszerelésre kerülnek. Az általunk felhasznált csomagolóanyagok (polistirol tálca valamint strech fólia) minden esetben a sajt jellegéhez leginkább alkalmazkodó módon kerülnek kiválasztásra.

Az egész tömbsajtok fogyaszthatósági ideje a legtöbb esetben több, mint 40 nap, amit a megvágást követően a saját akkreditált laboratóriumi tesztjeink eredményeivel igazolt másodlagos fogyaszthatósági idővel látunk el. Ez szintén igazodik a sajt jellegéhez, figyelembe veszi a mikrobiológiai valamint az érzékszervi paraméterek változását is, és 5-9 nap között váltakozik.

A „sárga címkézés” saját belső gyakorlatunk ami nem a termék minőségének csökkenése miatti árengedményét jelenti, hanem a készletek ideális szinten történő tartását segíti. A „sárga címkézés” elvégzése előtt kollégáink minden esetben a ún. „Megvenném-e” elvnek - amely azt jelenti, hogy a dolgozó saját vásárlói szemmel, illetve az oktatások során kapott kiegészítő termékinformációk alapján megvenné-e az adott terméket – megfelelően ellenőrzik a termékeket mind minőség mind pedig csomagolás szempontjából. Az ennek a folyamatnak megfelelő termékek azok, amelyek végül „sárga címkézésre” kerülhetnek. 

Nem mindegy, hogy nemes penész vagy penész

A penészgombáknak számos fajtája van, amelyek növényi vagy állati szöveteken, élettelen anyagokon telepszenek meg. A gombák, a növény- és állatvilág mellett, az eukarióta (sejtmaggal rendelkező sejtek) sejtű élőlények harmadik önálló csoportját jelentik. A penészgomba név csak megjelenési formát jelent, nagyon különböző mikroszkopikus méretű, szaporodású és életmódú hifafonalas (gombafonal) gombákra vonatkozik, amelyek rendszertani rokonsága olykor nagyon távoli. Túlnyomó részük ivartalanul szaporodik, a spórák szóródását a levegő, víz vagy rovarok biztosítják.

A penész színét a spórák és a micéliuma (gomba vegetatív teste, amely a hifák összessége) adja (pl. fekete - Aspergillus niger, fakózöld - Penicillium expansum, kék - Penicillium Roqueforti). Amiért pedig nem mindegy, hogy az adott sajton melyik található, az az, hogy bizonyos penészgombák mérgező anyagokat termelnek, amelyeket mikotoxinoknak nevezünk. A mikotoxinok másodlagos anyagcseretermékek, amelyek a növényi és állati sejtekre, és persze az emberre is mérgező hatásúak. Ráadásul nagyon hatékonyak, igen kis koncentrációban is hatnak, és a kis dózisok hatása összegeződhet a szervezetben. Az azonnali tünetek a hányás, hasmenés, remegés, bőrkiütések lehetnek; huzamosabb mikotoxin bevitel esetén pedig - többek között - rákkeltő, fejlődési rendellenességet okozó, szaporodóképességet csökkentő, immun- és idegrendszert károsító hatások jelentkeznek.

Van, hogy a nem nemes penészes sajt is megpenészedik

Ilyenkor rögtön dobhatjuk is ki? Nem okvetlenül, van, ami menthető. Az Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tájékoztatása szerint a következő a teendő, ha penészes sajttal találkozunk " A lágy sajtokat, mint a brie és a camembert dobjuk ki, ha olyan penészt észlelünk ami nem a sajtkészítéshez szükséges nemes penész. A kemény sajtoknál, mint például a gorgonzola, vágjunk le a penész körül legalább 2,5 cm-t." 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta