LÁJFHEKK

Az ön szobájának is szüksége van fókuszpontra!

2015. december 2., szerda 14:23

A lakberendezés lényege, hogy az otthona még szebb, látványosabb, meghittebb és kellemesebb legyen. Ennek pedig az egyik alapeleme az, hogy a szobában kialakítsa az úgynevezett fókuszpontot. Ezzel könnyedén megadhatja a szoba alaphangulatát és rendezett, egységes képet alakíthat ki a segítségével. Hogy mit választ annak, az teljességgel önre van bízva, egyvalamit kell tudjon: azt, hogy a belépőnek megakadjon rajta a szeme. 

Színekkel

Fókuszpont a szobában lehet egy jól megválasztott szín is. Ebben az esetben érdemes olyan árnyalat mellett dönteni, ami feltűnő, de nem zavarja a szemet, nem vibráló.

shutterstock 21468934

Ez a szín megjelenhet a falon vagy a függönyökön is, a lényeg, hogy ez legyen a hangsúlyos, vagyis a szoba többi árnyalata kevésbé feltűnő legyen. A harsány szín ismétlődhet díszpárnákon, takarókon, de akár a szőnyegen is, a lényeg, hogy visszatérésével nagyon szép egységet hoz a szobába.

„Fontos, hogy ha egy erőteljesebb színt választunk falunkra, akkor gondoljunk arra, hogy mellé egy semleges, világos színt válasszunk – így jobban érvényesül a fókuszba helyezett falszakasz és nem lesz túl harsány a helyiség összképe.

Ezek mellett érdemes odafigyelnünk a kiválasztott szín és tér kapcsolatára mivel bizonyos színek optikailag növelhetik vagy csökkenthetik a teret. Nagyméretű nappali szobánk falára jó választás lehet például egy sötétszürke szín, így nemcsak egyedivé varázsolja a nappalinkat, de optikailag csökkentheti is méretét. A fókuszba állított színnél érdemes megnézni, hogy hideg vagy meleg színt választottunk, hiszen ezzel is befolyásolhatjuk az enteriőr hangulatát” – magyarázza Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Mintával

A fókuszpont kialakítható nagy, feltűnő mintákkal is. Ha például kárpiton alkalmazza, akkor egy alapvetően jellegtelen kanapé is a szoba középpontjává válhat. A minta megjelenhet a falon is, itt is nagyon mutatós és hatásos lehet. A szabály ebben az esetben is az, hogy a hangsúlyos mellett semleges színeket alkalmazzunk, ellenkező esetben a hatás inkább zavaró lesz, semmit kellemes. A dekorációval is csínján kell bánni, ha a minta a falra kerül. A többi falon ilyenkor csak visszafogottan szabad dekorálni, mert azzal is létrehozhat fókuszpontot így pedig a szemlélő nem találja majd a hangsúlyos elemet, mert az elveszik a sok, hasonlóan fontos elem között.

shutterstock 135129236

Ha kedveljük a mintás falakat, kiegészítőket akkor bátran alkalmazzuk őket lakásunkba, hiszen itt is játszhatunk a kisebb vagy nagyobb méretű, különböző színű mintákkal. Egy keskeny szobában alkalmazott vízszintes elrendezésű tapéta például növelheti térérzékletünket, hasonlóan a nagy motívumot ábrázoló tapéták is. Ha mintás bútort használnánk az enteriőrbe, vizsgáljuk meg a környezetét, ne használjunk nagyon eltérő, ellentétes mintákat egy térben.”

Természetességgel

Amikor belép egy szobába, előfordulhat, hogy bár az még nincsen berendezve és telepakolva, mégis megragadja valami a figyelmét. Ez lehet egy ablak, egy kandalló, de akár egy érdekesebb építészeti elem is – ebben az esetben az elrendezésnél kell arra figyelni, hogy a szem ezekre a pontokra fókuszáljon. Ez elérendő a bútorokat és szőnyegeket rendezze úgy, hogy a szemet a kiválasztott pont felé vezessék akár a mintáikkal, akár a tényleges elhelyezésükkel.

„Megoldás lehet a térben az ellentét képzése a szoba és a kiemelni kívánt elem között. Egy harmonikus, visszafogott térben egy karakteres burkolat, szín vagy dekoráció is elegendő lehet ahhoz, hogy középpontba kerüljön. Megfelelően kialakított világításokkal, fény-árnyék hatásokkal is remek hatást érhetünk el egy ilyen esetben.

Egy kisméretű szobánál sem kell megijednünk, hiszen ott is nyugodtan alkalmazhatóak azok a praktikák, amik egy nagyméretű szobánál.” – fűzi hozzá a szakértő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta