Menő vagy ciki a döglött csirkéből készült bútor?

Különös módját választotta a madárinfluenzás csirkék feldolgozásának a neves Delft University of Technology frissen végzett hallgatója, Emilie van Spronsen, aki a nemrég lement holland dizájn héten mutatta be azt az általa tervezett széket és urnát, amit a H5N8-vírussal megfertőzött csirkék betakarított csontjából és tollából készített el. – hívja fel a figyelmet a bizarr ötletre a designboom.com.

Műgyantába öntött színezett tollak.
Műgyantába öntött színezett tollak.emilievanspronsen.com

„Tervezőként és emberként sem tudtam feldolgozni, hogy a betegség elterjedésének megakadályozása miatt ennyi csirkét elpusztítottak a madárinfluenza járvány után” – mondja Van Spronsen, aki a kutatásai közben jött rá arra, hogy hogy egy könnyen kivitelezhető pasztőrözési módszerrel (három másodperces 70°C-os hőkezeléssel) inaktiválható a H5N8 vírus. Tehát megfelelően főzve-sütve elméletileg akár ehetőek is volnának a beteg csirkék, de vélhetően senki nem enné meg őket jó étvággyal.

Bird-flu-furniture H5N8 Emilie-van-Spronsen dezeen 1568 0
emilievanspronsen.com

A fiatal dizájner meglepő módját választotta a fertőzés miatt elpusztított csirkék előtt való tisztelgésnek, ugyanis az állatok lábán található bőrt, a csontokat és tollakat használta fel alkotásaihoz. „A csirketoll számtalan fogyasztói termékben megtalálható az autógumitól a samponig. Ezekben azonban láthatatlan formában jelenik meg, én viszont költői módon akartam ezt bemutatni” – mondja a tervező, aki a H5N8 szék puhának tűnő, de valójában persze kemény párnáját festett csirketollak és bio epoxigyanta (egykomponensű műgyanta) segítségével készítette el. A 3D-nyomtatott urnához az elhamvasztott csirkék maradványait vegyítette az agyaggal, a tüskés felülettel pedig a vírus mikroszkóp alatt látható formájára kívánt utalni. Ön mit gondol a holland dizájner projektjéről, menőnek vagy cikinek találja a fertőzött és elpusztított állatok ilyen módon való felhasználását? Szavazzon!

Oszd meg másokkal is!
Menő! (2071) (1645) Ciki!
Mustra