Galériaággyal teret spórol és kuckót nyer

Viszonylag ritka az probléma egy lakás berendezésekor, hogy túl sok a rendelkezésre álló tér. Sokkal jellemzőbb, hogy azzal szembesül a lakó, hogy mondjuk egy ágy mellé már mást nem tud beszuszakolni a szobába, így pakolásra marad a nappali, a konyha, vagy az előszoba. Ez azonban nem lehet megoldás, ha rendezett lakást szeretnénk, vagy ha mindenképp az adott szobában van szükség extra térre. Elvégre a gyerek például nem tanulhat folyton az ágyon ülve - főleg, ha írnia is kell -, és a nappali vagy a konyhaasztal sem lehet állandó megoldás erre. Ilyenkor érdemes felemelni az ágyat és berendezkedni alatta.

GettyImages-154626423
Bravo

Kényelmes és takarékos

A galériaágy olyan megoldást jelenthet ebben az esetben, amivel mindenképpen érdemes számolni. A nagyobb bútoráruházakban készen is kapható ez a variáció, sőt, akár franciaágy méretben is elérhető.

Nagy előnye, hogy az alvást nem teszi kényelmetlenné, hiszen az ágyban azért egy normál belmagasságú térben is fel lehet ülni (a klasszikus, belvárosi belmagasságoknál pedig akár bulizni is lehet odafent). Tény, hogy mivel nem valódi galériáról van szó, cserébe az alatta lévő területen nem lehet teljesen kiegyenesedni (legalábbis egy felnőttnek), de ha például ide kerül az íróasztal, akkor ez sem jelent gondot. Ha pedig a térben a szekrény elhelyezése volt a probléma, akkor az alsó dolgozósarok vagy kuckó helyett akár gardrób is kialakítható, ami olyan kényelmet biztosít, aminek az előnyeit nem is ecsetelnénk.

GettyImages-97256937
Europress / Getty

A gyerekek ráadásul külön nagyon élvezik a létrás-kuckós megoldásokat, bár kisebbeknek, hogy le ne szédüljenek félálomban a vékony fokokról, érdemes olyan verziót választani, mely létra helyett lépcsővel rendelkezik. Igaz, ez nagyobb helyet foglal, de biztonságosabb rajta a közlekedés is.

És nem csak gyerekeknek

A galériaágyak franciaágy méretben is kaphatóak, ami egyértelművé teszi, hogy felnőttek számára is ideális megoldás lehet. Igaz, ez inkább huszonévesek esetében reális, mint negyven felett, mindenesetre a lehetőség adott.

„Ha natúr fa anyagból készült ágyat választ, akkor bármilyen színre festheti, akár minden elemét más-más színre. Tehet az ágy alá világító füzért, ami az ágy alatti részen klassz hangulatot ad. Bekerülhet ide kisebb kanapé vagy babzsák, de akár egy függesztett fotel is. A lábak közé szerelhet polcokat térelválasztónak, plusz így extra tároló helyhez jut. Az ágykeret alsó síkjára szerelt függönyökkel kuckóssá teheti az ágy alatti teret, sőt ezeket behúzva teljesen szeparálhatja ezt a részt, ha pl filmezne a babzsákban fekve egy tabletről” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek