Rohadt nagy meló az ültetés, és tudta, hogy el is lehet rontani?

Az ősz, egészen a fagyok beálltáig az ültetés időszaka. Ezzel megújíthatja, feltöltheti a kertjét a következő évekre - ha viszont nem jól csinálja, akkor egy rakás pénzt dob ki az ablakon. Mert sajnos ezt is el lehet rontani, és ráadásul nem is nehéz. Mondjuk, mit és hogyan csináljon, ha inkább a szép kertet választja a kidobott pénz helyett.

Vásárlás

Ki az, aki ha beszabadul egy kertészetbe, akkor ne tudná több havi fizetését is otthagyni? A gond csak az, hogy ez be is következik – de legalábbis bőven túllépi a keretet -, ha nem tervez előre (és ez gyümölcsfák esetében fokozottan igaz, hiszen itt nem csak a külcsín számít).

Ha dísznövényeket vesz, akkor előtte böngéssze át az internetet és derítse ki, melyik az ideális növény önnek, ami a klímát is bírja, a talaj is megfelelő neki, és a rendelkezésre álló térbe is pont illik. Ne adódjon, bőven talál majd ilyeneket.

Ha gyümölcsfát vesz, akkor viszont egy kicsit bonyolultabb a dolog. Első körben irány a piac, és vásároljon gyümölcsöket. Ha például almafát szeretne, akkor legalább 4-5 fajtát kóstoljon meg, és persze vigyen a családnak is, hiszen a gyümölcsfák egyik legfontosabb része a termés, a kóstolgatással pedig biztosan azt fogja ültetni, ami a legjobban ízlik az egész családnak.

Fontos az is, hogy a megvásárolt növényeket hogyan szállítja. Alapszabály, hogy nagyon vigyáznia kell a gyökerekre, hiszen ez a kulcsa a növény életben maradásának.  Egy facsemete például, méretéből adódóan rendszerint az autó tetején kap csak helyet. És hogy ebben hol a veszély? Ott, hogy a hazaút alatt az erős menetszél teljesen kiszáríthatja a gyökereket, amivel akár le is mondhat a fáról. Ezért mindenképpen csomagolja be óvatosan a csemetét akkor is, ha a kertészetben szabad gyökerű növény vásárlása mellett dönt.

Ültetés

A második lépés, ha sikerült épségben hazavinni a növényeket, az ültetés. Itt is fontos, tudatosítania magában, hogy élőlényekről van szó, amik természetes közege a föld - vagyis ha csak a falnak támasztja őket és elmegy ebédelni, majd megfeledkezik róluk, akkor csak pénzt dobott ki az ablakon, mert a növények elpusztulnak. Az ültetést nem szabad nagyon halogatni, de ha mégsem megy érkezés után röviddel, akkor a megfelelően nedves közegről gondoskodni kell. Ez olyan növények esetében, melyek földlabdában vagy cserépben vannak, a locsolást jelenti, szabadgyökerűeknél pedig a vízzel teli vödörbe állítást. Napokig azonban itt sem bírja, szóval az ültetést ne halogassa.

A másik sarkalatos pont az ültetés. A gyökerek számára már viszonylag kis gödör is elegendő, de ahhoz, hogy a növény valóban jól érezze magát – bővebben virágozzon és teremjen -, érdemes nagyobb gödörbe tenni.

„A növények ültetésekor akkora gödröt kell ásni, amibe annak földlabdája - vagy cserepe - kényelmesen belefér és még kellő mennyiségű talajjavító föld is kerülhet mellé, alá. Főszabály, hogy a labda vagy cserép átmérőjének másfélszeresét illik szeltében-mélységében kiásni. Nem ér és nem is érdemes úgy csalni, hogy a földlabdából, vagy a cserépből kiszabadított gyökérzetből egy "kicsit lefaragunk, hogy beférjen". A gyerek kezét sem vágjuk le, ha kinőtte a pulcsit. A kényelmes méretű gödörben elfér, így érdemes a növénynek megfelelő speciális virágföldet, tőzeget, szerves trágyát tenni. A legnépszerűbb a szarvasmarha trágya, amit bele is keverhetünk a kiásott földbe, nagyjából egyharmad arányban. Gyümölcsfánként, vagy épp tujánként így 10-20 liter trágyára lesz szükség, ami bőven megéri, hiszen ezzel a talajjavítással, hónapokig biztosítjuk a megfelelő tápanyagot. A visszatemetett földet a növény törzse körül jól meg kell tömöríteni, taposni, majd bőségesen, egy-egy növényt akár 20 liter vízzel beiszapolni. A víztől elnehezedett föld még erősebben megtartja a frissen ültetett fát, cserjét. A három méternél magasabb fákat 2 db, az ötmétereseket 3 karóval is meg kell támasztani, hiszen az első években egy erősebb széllökés kidöntheti őket” – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis Kertészet munkatársa.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek