Így lesz szép a sír

A hétvégén esedékes Mindenszentek közeledtével egyre többeknek jut eszébe az is, hogy rendbe kellene rakni a sírokat. A hétköznapokban ugyanis csak keveseknek van ideje ilyesmikre, ilyenkor két megoldás marad: vagy a teljes sírt lefedik kőlappal, amivel ugyan semmi dolguk, de a szépsége azért kérdéses. A másik lehetőség, hogy olyan növényeket választanak, amikkel nincsen sok gond.

Ha nincs ideje

Nem kell szégyellni, sokszor előfordul az is, hogy az ember csak évente 1-2 alkalommal jut ki a szerettei sírjához. Ebben az esetben az a cél, hogy a törődést csak minimálisan igénylő növények ne engedjék gazosodni a sír tetejét sem. Ez az úgynevezett terülő fajokkal érhető el, melyek között vannak örökzöldek és virágzó variációk egyaránt.

„Alapvetően a törpe növekedésű borókák (Juniperus) és fenyők (Pinus mugo), illetve alacsonyabb tiszafák (Taxus) jöhetnek szóba sírra ültetett növényként. Ha az ültetéskor minőségi örökzöld vagy konifer földbe kerülnek, akkor gyakorlatilag nem igényelnek gondozást az évenkénti metszésen kívül (bár ezek lassan növő fajták, azért még lehet, hogy egy-egy túlnyúlt ágat le kell vágni). A növények a természetes esővízből és a jó minőségű földből táplálkoznak, ha a kis fák tövét fenyőkéreggel is megszórja, akkor sokat segít nekik a forró nyári napok enyhítésében. A fenyőkéreg ugyanis nem engedi annyira elpárologni a vizet, hűti a földet.

shutterstock 286500083
Shutterstock

Dönthet virágzó növény mellett is. Az extenzív, azaz szabadon, gondozás nélkül megélő évelő növények jöhetnek szóba. Alacsony növekedésű fűfélék (Miscanthus), ezüstös levelű gyopárok (Artemisia), fehér virágú Campanula és Dianthus való ide. Mivel temetőről van szó, kerüljük a harsány színeket, a méltóságteljes fehér virágokat javasolnánk” – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Ha 2-3 havonta azért kijut

Akinek van annyi ideje, hogy a sírt kicsit többet látogassa, annak szélesedik a növényválaszték is. Ebben az esetben a krizantém is reális megoldás lehet, ahogyan a dérbabér, vagy éppen egy szép bukszus. A krizantém népszerűsége annak köszönhető, hogy éppen halottak napjára borul virágba – illetve a dátum környékén még virágzik –, így gyönyörű hátteret ad a milliónyi mécsesnek is.

„A dérbabér, más néven japán díszbabér (Skimmia japonica) egy Japánból származó alacsony, örökzöld cserje. A levelei 10-12 cm hosszúak, illatosak. Sárgásfehér, díszes virágai 8 cm-es felálló fürtben nyílnak. Fénylő piros termései szeptemberben érnek. Árnyékos, félárnyékos helyet, nedves talajt igényel. A túl erős napfény megégeti, olyan helyen marad meg, ahol legalább egy fél napig árnyékban van. Nem szereti a meszes talajokat, földjét tőzeggel keverjük” – tanácsolja a szakértő.

Ha gyakori látogató

Ha ideje engedi, és akár hetente is ki tud látogatni a temetőbe, akkor ugyanolyan széles választékból dolgozhat, mintha a kertet kellene rendeznie. Csak arra figyeljen, hogy bizonyos méret felett nem engedik a növényeket a sírokon, mert árnyékolhatják a többit. Így a fák vagy a nagyobb cserjék nem jelentenek választási lehetőséget. Ugyanakkor az egynyáriak széles spektruma felhasználható, és akár még az is megoldható, hogy olyan növénycsoportokat telepítsen, hogy tavasztól egészen a fagyokig, mindig virítson valami a síron, kedvesebbé, és kevésbé szomorúvá téve azt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra