LÁJFHEKK

Szegénynegyedbe terveztek sportcsarnokot a sztárépítészek

2015. október 21., szerda 09:12

Míg Mexikóban kőgazdagoknak húznak fel luxusrezidenciákat, addig Brazíliában a világ egyik legmenőbb építészirodája, a bázeli székhelyű Herzog & de Meuron felújította az Arena do Morro sportcsarnokot Mae Luízában.

Az építésziroda 2009 óta a Centro Sócio Pastoral Nossa Senhora de Conceição-val (Lelkipásztorok Egyesülete) karöltve dolgozott a favelákkal sűrűn lakott település jövőképén és regenerálásán. Céljuk elsősorban az volt, hogy erősítsék a közösségi munkát és a helyiek bevonásával húzzák fel az épületeket a főutcától egészen az óceánig – írja a dezeen.com.

A Pritzker-díjas építészek a 420 ülőhelyes csarnok tervezésénél nagyrészt változatlanul hagyták a már meglévő kanyargós falmaradványokat és a széles tetőt, melyet egyedi gyártású betonnal vontak be. A tágas és fényes központi közösségi helyiségen illetve focipályán kívül intimebb terekben is gondolkodtak a tervezők, akik többet között nyilvános illemhelyiséget, öltözőt és táncstúdiót is elhelyeztek az épületben.

„A blokkok elforgatásával és a különböző szintek kialakításával átláthatóbb lett a tér úgy, hogy a privát szféra sem sérült. A tetőt lefedő alumínium panelek lépcsőzetes formája lehetővé teszi, hogy a térbe behatoljon a napfény, átjárja a levegő, de mégis védett legyen a csapadéktól. Az épület puszta méretével és egységes színével illeszkedik Mae Luiza egyébként durva és színes városi életébe" – részletezte a Herzog & de Meuron közleményében.

Pár évvel ezelőtt egy puzzle hiányzó darabjaként állt üresen ez a telek, most pedig már messziről is látható a terasszal kibővített aréna – áll a nemzetközi csapattal és körülbelül 360 munkatárssal dolgozó építésziroda nyilatkozatában, akiknek a bázeli stúdió mellett van irodájuk Hamburgban, Londonban, Madridban, New Yorkban és Hong Kongban is. Nézze meg a galériában, hogy miben gondolkodtak a sztárépítészek!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta