Főzzön tudatosan, spórolhat a rezsin!

Egy átlagos család naponta nagyjából fél órát főz, illetve használja a különböző elektromos háztartási gépeket. Természetesen vannak olyan napok, amikor nem kapcsolja be a kenyérpirítót se, de olyanok is, amikor a turmixgép, a sütő, tűzhely és az elszívó egyszerre üzemel.

Ennek megfelelően egy nap a főzéssel, illetve pontosabban a villanytűzhellyel nagyjából 1,57 kWh áramot fogyaszt (a gáztűzhely fogyasztása a villanyé mellett ugyan sokkal alacsonyabb, és mivel lassabban melegít és tovább üzemel, használata ezzel együtt olcsóbb). Ez pedig azt jelenti, hogy egy évben durván 21000 forintot költ el csak a villanytűzhely miatti energiafelhasználásra - írja a motherearthnews.com. Ebben nincsenek benne azok a plusz költségek, ha ön történetesen szívesen süt, esetleg a kávéfőző és mikró mellett turmixgépet, kenyérsütőgépet, párolót is rendszeresen használ, hiszen így a számlája akár a duplája, vagy annál is több lehet. Ha szeretné a villanyszámláját jelentősen csökkenteni, akkor érdemes néhány dologra figyelmet fordítania a konyhában.

Ha ön is hallott már arról, hogy a kisebb adag ételekhez is nagy edényeket érdemes használni, mert azokban gyorsabban melegszik fel az étel, így időt és pénzt spórolhat, akkor el kell keserítsük: rosszul tudja. A nagyobb edényt ugyanis felmelegíteni is több energia, mintha az étel mennyiségének megfelelő méretet választana (és aztán az elmosogatásához is több víz kell, ugye).

Akár elektromos, ha gázüzemű tűzhelye van, mindenképp érdemes lehet beszerezni egy kuktát. Bár árát tekintve nem a legolcsóbb konyhai eszköz, de ez hamar megtérül. Nagyon sok időt, és persze energiát is megspórolhat ugyanis, ha ilyet használ, hiszen a benne kialakuló forró gőz és a nyomás gyorsítják a főzést. Amikor válogat, vegye azért azt is figyelembe, hogy nem minden étel készíthető el a kuktában, így a spórolás relatív, de legalábbis időben jobban elhúzódik: csak akkor lesz igazán mérhető, ha a legtöbb ételt ebben készít el.

David Bishop Inc. / Europress / Getty

Ha elektromos tűzhellyel rendelkezik, akkor fontos, hogy az edényei alja legyen teljesen sík. Erre azért van szükség, mivel itt nincs nyílt láng, a főzőlap pedig ott tudja leghatékonyabbanmelegíteni az edényt, ahol érintkezik vele. Ha pedig minél nagyobb felületen érintkezik vele az edény, annál takarékosabban főzhet. És egy trükk: amikor a boltban válogat a serpenyők, lábosok, fazekak között, akkor azokat keresse, amelyek alja egy kicsit homorú, a fém ugyanis hő hatására kitágul, így tökéletesen felfekszik majd a felületre.

Jens Haas / Europress / Getty

A legtöbb edényhez, amikor megveszi, adnak fedőt is, amit érdemes használni, jelentős energiát takaríthat ugyanis meg vele. Fedél nélkül éppen háromszor annyi energiát használ az edény tartalmának felmelegítésére, mint ha lefedi. Ha nincs fedője, tökéletes megoldás lehet egy serpenyő is a fazék tetejére téve.

Figyeljen oda a gázkészülékeknél a láng színére. Bár a gyufánál már megszokhatta, hogy sárga lángot lát, a gáznak kéken kell égnie. Ha mégis sárga lesz a láng, akkor az égés nem hatékony, és ezt jeleznie kell a szolgáltatójának, hiszen így jelentősen megnő a főzésre fordított idő, ezzel együtt pedig az energiafelhasználás is.

A fagyasztott ételeket vegye ki már előző este, és tegye át a hűtőbe olvadni. Így nem csak időt, hanem energiát is spórolhat, hiszen a fagyott dolgok felolvasztásához már nem kell pluszban használnia.

Használjon üveg és kerámia edényeket. Ezeknél ugyanis 25°C-kal alacsonyabb hőmérséklet is elég az étel elkészítéséhez, ráadásul egyenletesebben melegednek át, így gyorsabban fog végezni is.

Steve Ross / Europress / Getty

Nem véletlen, hogy nagyszüleink is nagy adagokat főztek. Ha lehetősége van rá, akkor ne csak egy-két adagnyi ételt készítsen. Ha többet főz, akkor le tudja fagyasztani a maradékot, és kiengedni, illetve felmelegíteni az ételt jóval kevesebb energiába kerül, mint megfőzni azt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek