Ha jól tárolja, akkor sokáig lesz friss a most leszedett gyümölcs

Az ősz beköszöntével elérkezik a bőség időszaka, és a gyümölcsök és zöldségek roskadásig töltik a háztartásokat. Ha pedig történetesen nem termelő, akkor is tudja, hogy érdemesebb ősszel venni a finomságokat, hiszen télen az áruk jóval magasabb, és nem is olyan egészségesek, mint a hazai, őszi termés.

Kell a pince

Ha szeretné sokáig tárolni a zöldségeket és a gyümölcsöket, akkor a legjobb, ha van egy olyan pincéje, amiben a páratartalom magas, és a hőmérséklet állandóan 10°C környékén mozog. Erre azért van, vagy lenne szükség, hiszen az állagromlás többek között azért következik be, mert a szárazabb levegőben a gyümölcsök, zöldségek gyorsabban veszítik el nedvességtartalmukat.

Mivel azonban a legtöbb esetben nincs ilyen pice az ember tarsolyában, így abból kell dolgozni, amink van. A tárolásra a lakás leghidegebb rész az ideális. Ez j esetben a kamra, rossz esetben a hűtő. Bár tény, hogy a hűtőben hidegebb van, de a hely is lényegesen kevesebb, és a hőmérséklet sem mindig ideális

A kamrát is érdemes úgy kialakítani, hogy fény ne igazán érje a tárolt finomságokat, hiszen ez gyorsítja a romlást. Az is fontos, hogy a gyümölcsöket lehetőleg úgy tárolja, hogy ne érjenek egymáshoz. A romlásnak indult darabok ugyanis átadják a szomszédaiknak a folyamatot, így az felgyorsul. Ha nincs ideális pince, akkor az eltarthatóság is rövidül, de ezzel egy kis időt vissza lehet nyerni.

A hűtőben is hasonló elven tároljon, illetve a répát, karalábét, zellert szorosan csomagolja újságpapírba, és így tegye a hűtőbe.

Persze nem minden élelemnek ideális a pince hőmérséklete és párája. A vöröshagymát és a fokhagymát például kifejezetten száraz helyen érdemes tartani, és akár a fagyokat is kibírják. Az ideális számukra a padlás, de ha felfűzi őket, akkor a konyhában, díszként is remekül mutatnak, valamin nem kell folyton ide – oda mászkálni értük.

Válogasson

„A téli tárolású zöldségek és gyümölcsök szedési ideje az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni. A gyümölcsöket soha nem teljesen érett állapotban, hanem úgynevezett szedési érettségben kell szüretelni. Ez főleg az almára érvényes, de például a téli felhasználású körtefán csak a károsodott gyümölcsök érnek be a fagyok előtt. Minden tárolásra szánt termény egészséges és sérüléstől mentes legyen, mert hamar romlásnak indulnak, főleg párásabb helyen. Gyakori, és több almafajtánál súlyos probléma lehet a gyümölcsök varasodása, amely gombabetegség a tárolóban rothasztja meg a gyümölcsöket. Hosszabb ideig a répatestet vagy gumót fejlesztő zöldségek: a répa, fehérrépa (petrezselyem-gyökér), zeller, cékla terményét pincében, homokba vermelve tudja tárolni. A nedves homok nem engedi ezeket megszikkadni (fonnyadni). Télen a kertből szedhető zöldség a kelbimbó, betárolása felesleges. A hagymaféléket szárazon kell tárolni, különben hamar fejlődésnek indulhatnak, illetve gombás betegségek miatt elpusztulhatnak a hagymatestek.

A korszerű tárolókban olyan technológiával rendelkeznek, hogy a betárolt gyümölcsök légzését minimálisra csökkentik. Például az ULO technológia (Ultra Low Oxigen – nagyon alacsony oxigén-szint) segítségével egyes alma-fajtákat akár a következő év nyaráig is eltarthatnak úgy, hogy tetszetősségük és ízük szinte alig változik. A nagy vermelők is biztonságosan tárolják be a téli zöldségeket. Egy biztos: a legnagyobb tápértéke a frissen leszedett gyümölcsnek vagy betakarított zöldségnek van. Az idő múlásával az élő sejtek táplálkoznak, vizet veszíthetnek – így csökken a tápértékük is a terményeknek. Jó otthoni vagy üzemi tárolással ez a veszteség elnyújtható és mérsékelhető.” – fejti ki Kálmán Kata, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek