LÁJFHEKK

Mit kezdjen a dézsás növénnyel télen, ha túl nagy ahhoz, hogy bevigye?

2015. október 9., péntek 19:25

A kert díszítése közben válogathatunk a szebbnél szebb növények között, és ezekből annyi van, hogy sokszor még akkor is szeretnénk egy-egy új szerzeményt, ha már nincs beültethető szabad földfelületünk. Ilyenkor kerülnek elő a ládák, dézsák, meg a kisebb hordónyi cserepek, és aztán egész tavasszal meg nyáron lehet örvendezni, milyen nagyon jól néznek ki. Mostanában viszont, ahogy közeleg a tél, új problémával kénytelen szembenézni: hogyan fogja ezt a nagy és nehéz dögöt bevonszolni a garázsba vagy a pincébe?

mutatós dézsák ugyanúgy a kert díszei, mint a bennük lévő növények, így nem csoda, hogy előszeretettel alkalmazzák őket. Azzal azonban tisztában kell lennie, hogy a kiemelt föld egy tartóban, bármilyen óriási is az, nyáron hamarabb kiszárad és felmelegszik, télen pedig lehűl és átfagy. Vagyis a dézsás növények több gondoskodást igényelnek.

Az igazán mutatós darabok nem is könnyűek, így a téliesítésük sem olyan egyszerű, mint mondjuk egy kisebb cserép levenduláé, amit fél kézzel felkap és bevisz telelni. Ahhoz ugyanis, hogy ezeket a monstrumokat zárt helyre vihessük, előre kell gondolkodni, és mondjuk kerekes tárolóedényt választani (esetleg a kertészetekben és barkácsáruházakban egyaránt kapható, nem is drága kerekes virágtálcát alájuk tenni).

De mi a helyzet akkor, ha a kerekes megoldás kimaradt, vagy éppen a dézsa a fűben áll? Íme, pár segítő tipp a szakértőtől.

„A dézsás növényeket télen érdemes védett helyre tenni. Ez lehet féltető alatt, vagy csak az épület fala mellett, persze ha lehet, inkább a szélvédettebb, naposabb oldalon. A takaráshoz használjon a kertészetekben kapható fagyvédő szövetet. Ez az anyag, bár egyszerű és olcsó, kifejezetten a fagyvédelemre lett kifejlesztve. Kellően levegőzik, némi fényt is átereszt, ugyanakkor a víz lepereg róla, így megvédi a jégkártól a növényt és tartóját is" - tanácsolja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Vigye vendégségbe!

A nem fagyálló növények (leánderek, citrusok, különféle pálmafajták, egyéb mediterrán virágzók) sajnos hazánkban nem maradhatnak kint télire. A növényeket teleltetheti házilag, de akár a kertészetekben is, ahol szívesen vállalnak ilyet - tudtuk meg a szakértőtől. Ráadásul ilyenkor nemcsak a locsolásra, de a növényvédelemre is odafigyelnek, amire azért van szükség, mert a téli időszakban a növények legyengültebb állapotba kerülnek.

Jó, ha azzal is számol, hogy a porózus anyagok, azaz a cserép és a fa dézsa önmagában ugyan bírja a fagyot, ha viszont átázott, vizes, mikor a fagy éri a jég szétrepeszti a pórusokat, gyakorlatilag megreped és elmállik. Ezt elkerülendő a növény már októbertől egyre kevesebb vizet kapjon, és az alátétet is vegye ki alóla, hogy a felesleges víz elcsuroghasson. Ha így tesz, mire megérkeznek az első fagyok, a cserép már kellően kiszáradt. Az előbb említett kertészeti fagyvédő szövettel egyébként bebugyolálhatjuk a cserepet is, hogy védje a további elázástól, fagyástól.

Ássa el!

Egyes növényeknél az is jó megoldás lehet, hogy (akár dézsástul is) a földbe kerülnek télire, gyakorlatilag cserepestül elássuk őket. "A kemény teleken még a fagyálló növények is veszélybe kerülhetnek, ha dézsában állnak: ilyenkor a földlabda is átfagyhat, amihez elég egy kis víz, ami megfagy, és a növény gyökereinek vége. Akinek nincs valami védettebb helye a teraszon, az a fenti trükkel megvédheti a földlabdát a teljes átfagyástól, a mi klímánkon ugyanis 20-30 cm mélyen már nem fagy át a föld” – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta