Megoldások apró lakásokba, hogy az ajtó se foglaljon sok helyet

Az apró lakások általános problémája a helyhiány. Ezen sok esetben a berendezéssel és a renddel sokat lehet javítani, de előfordulhat, hogy ez sem elég. Ilyenkor az ember csak fogja a fejét és azon agyal, hogy mivel is tudna még egy kis helyet spórolni úgy, hogy azért elférjen az ágy és az ülőgarnitúra is, de a konyhaszekrényről se kelljen lemondania. Mivel a lakások esetében a határoló falak bontása egy picit bajos – hacsak nem akar összeköltözni a szomszédjával –, így onnan kell helyet lecsípnie, ahonnan még lehet: az ajtóból.

A harmonikaajtó

Valószínűleg minden embert kiráz a hideg, ha meghallja a harmonikaajtó kifejezést, hiszen a régi, szocreál förmedvény ugrik be róla, ami függönynek sok, ajtónak kevés, de mindenképpen ronda. Nos, szerencsére a fejlődés az ajtókat is érintette, és ma már a harmonika megoldás is olyan ajtókat takar, amik nemcsak mutatósak, de a funkciójukat is ellátják, méghozzá nagyon is jól.

„Az ilyen ajtók nem zárnak olyan módon, mint egy normál ajtó, mivel a lamellák behúzott állapotban sem kerülnek teljesen síkba. Emellett nem zárják ki a hangokat sem, ráadásul nyitás-zárás esetén maguk is elég zajosak tudnak lenni, főleg az olcsóbb változatok. Ez az ajtótípus inkább térelválasztásra alkalmas, így alárendelt helyiségekhez célszerű alkalmazni, mint például a kamra, vagy a gardrób. Fürdőszoba-, vagy vécéajtónak nem ajánlott, mivel nem zár úgy, mint egy normál ajtó, így sem a zajokat, sem a szagokat nem lehet vele kizárni a lakás többi részéből” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

A tolóajtó

Egy fokkal elegánsabb megoldás a tolóajtó, ami ránézésre nem is különbözik feltűnően a megszokottól, csak akkor tűnik fel a turpisság, amikor a delikvens nekifeszül, hogy benyomja azt. A tolóajtóval ugyanolyan tökéletesen lehet teret nyerni, mint a harmonika megoldással, cserébe viszont falfelületre van hozzá szükség. Ahhoz, hogy félre lehessen tolni az ajtót, ehhez bizony még egy ajtónyi terület kell, ami elé a falhoz nem támaszthat semmit. Ugyanakkor ezzel a megoldással a kétszárnyú ajtókról sem kell lemondania, ami harmonika verzióban például elég furán mutatna.

„A tolóajtó lehet fal előtt és falban futó is. Ha meglévő falba szeretne ilyen építeni, akkor a fal előtt futó változatot érdemes elsősorban választani, de ha a meglévő fal elé egy un. előtét falat húzunk, akkor lehet ebben az esetben is falban futó. Ha új falat épít, akkor a gipszkarton falakat már eleve a tolóajtó szerelvénnyel kell szerelni.

A falban futó megoldás esetén az ajtólap a falban van elrejtve, nyitott állapotban nem látszik. Az ajt lap megosztható, így pl. egy 90 cm széles változat eltolásához elég 2 x 45 cm falfelület – sőt, akár 1 x 45 cm is, mivel egymás mögé is eltolhatóak az ajtó lapok.

A tolóajtó lapja készülhet fából, MDF anyagból bármilyen dekorral, üvegből, lehet tükrös felületű vagy bármilyen színű. Ezek az ajtók tökéletesen zárnak, alkalmasak bármilyen helyiségre, ill. akár térelválasztásra is. Egyetlen hátrányuk, hogy a tolóajtó szerelvény miatt ez jóval drágább megoldás, mint egy normál ajtó, vagy a harmonikaajtó” – fűzi hozzá a szakértő.

+ 1

Jó hír, hogy a tolóajtót olcsón meg lehet oldani saját kezűleg is. ehhez csak egy sínre, négy darab ajtóra erősíthető kerékre, és persze egy ajtóra lesz szüksége. Az elv gyakorlatilag ugyanaz, mint egy függöny és a karnisa esetében: a sínt az ajtónyílás fölé kell erősíteni, míg a kerekeket az ajtó tetejére és aljára. Az alsókkal különösebb megszorítás nincs, ám a felsőknél az ajtó és a kerék között helyet kell hagyni a sínnek, mivel arra lesz felakasztva. Így amikor elhózza, akkor a felső kerekek a sínen, míg az alsók a padlón fognak futni, biztos tartást adva ezzel az ajtónak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek