Hogy lesz így a Bandi bának pálinkája?

Több mint 400 tétel, évek óta lejárt felhasználhatósági idejű, sérült csomagolású növényvédő szert és termésnövelő anyagot talált a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) egy Csongrád megyei kereskedőnél. A termékek egy része érvényes engedéllyel sem rendelkezett. A szakemberek a tételeket azonnali hatállyal zárolták.

A NÉBIH folyamatosan ellenőrzi a növényvédőszer-kiszerelő, -gyártó üzemeket, valamint kis- és nagykereskedelmi egységeket, logisztikai raktárakat, áll közleményükben. Szeptember közepén, egy ellenőrzés alkalmával a szakemberek több mint négyszáz tétel (7,5 tonna) lejárt felhasználhatósági idejű, sérült növényvédő szert és termésnövelő anyagot, illetve érvényes engedéllyel nem rendelkező terméket találtak egy Csongrád megyei telephelyen.

A termékek a raktár területén nem voltak elkülönítve, illetve megfelelően jelölve, feliratozva. A szerek nagy része már 5-10-15 éve lejárt, de akadt 1996-os lejárati idejű is. A készítményeket a kereskedő jogosulatlanul tárolta a raktárban. A növényvédelmi tevékenység során a gyártónak, a forgalmazónak és a felhasználónak nemcsak a növényvédő szerek szakszerű felhasználása, hanem a kiürült göngyölegek kezelése, ártalmatlanítása is érdeke. Mind a fel nem használt, lejárt szavatosságú készítmény, mind a kiürült, még növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyag veszélyes hulladéknak minősül, melynek átmeneti tárolása, szállítása, ártalmatlanítása vagy hasznosítása kizárólag jogszabály által előírt módon történhet. Mivel a felhasználhatósági idő lejárta után a növényvédő szerek hatásfoka jelentősen romlik, ezért kizárólag az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv engedélye szerint hozható forgalomba.

A Csongrád megyei kereskedésben a szakemberek azonnali hatállyal elrendelték a termékek forgalomból történő kivonását, forgalmi tilalmát, valamint zár alá vételét. A növényvédelmi bírság mértéke akár több millió forint is lehet.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek