LED lámpa, székcsalád és horgászbot kapta az idei Magyar Formatervezési Díjat

Szeptember 24-én ismét átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat. Utóbbit a Hello Wood nyerte, előbbiben pedig elismerték többek között a London LED Lanternt, Kerékgyártó András Bieláját és a Luminari Glass-t is. Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke szerint a hazai kreatívipar lendületben van – ezt támasztja alá az is, hogy a hazai GDP 3,7 százalékát adja, hazánk pedig az Európai Unió nyolcadik legfontosabb dizájnipari központja. A kreatív szellemi termékekből nyílt kiállítás szeptember 25-től egészen november 15-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban.

Magyar Formatervezési Díj

Itt négy kategóriában (termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka) érkeztek az alkotások:

Termék kategóriában győztes lett a London LED Lantern, amely letisztult formavilágú, és korszerű, energiatakarékos LED-es közvilágítást tesz lehetővé. Búcsút int a nyeklő-nyakló kerti műanyagbútorok világának Kerékgyártó András Biela nevű kül- és beltéri székcsaládja, amely szintén termék kategóriában kapott elismerést. Megosztott termék díjban részesült a hazai fejlesztésű, orvostechnológiai innováció, a Flying Objects design stúdió által megálmodott Hand-In-Scan kézhigiéniai rendszer, mely az egészségügy és az élelmiszeripar területén hoz újítást; valamint a Luminari Glass üvegburkolat termékcsalád, melynek legfontosabb jellemzője az átláthatóságra épülő változtathatóság.

A Terv kategóriában elismert Németh Szabolcs Wor.my nevű, multifunkcionális horgászbotja nem más, mint a horgászbotok svájci bicskája.

Vizuális kommunikáció kategóriában A grill művészete című, a grillezést gasztrokulturális kontextusba emelő kötet kapta az elismerést, a Diák kategóriában pedig a magyar járműipar, a távolsági vasúti közlekedés újraéledését elősegítő Stella Orientis, egy nagysebességű magyar expresszvonat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja az Arcus Temporum Fesztivál – a Pannonhalmi Főapátság művészeti programsorozata – arculatát illeti, amely Takács Benedek keze munkája, a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja a Provo-Cut, a “megsebzett” anyagtechnikát alkalmazó textil- és ruhakollekció, amely Merényi Zita Bettina nevéhez fűződik.

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíjasa a RUTIL, az Inarchi Kft. új, hexagonális lámpatestje lett. A Magyar Formatervezési Tanács különdíját a Perceptual Thinkers, Szalkai Dániel alternatív öltözékkollekciójának ítélték oda: az autizmussal élők sajátos szokásaira reflektálva, az érzékelés alapú gondolkodásra épülve született meg a plusz funkciókat is magába foglaló öltözékkollekció.

Design Management Díj

A díj a designt a vállalatirányításba példaértékűen beépítő hazai intézményeket, vállalatokat mutatja be immár 2009 óta. Ez idén a Hello Woodot, azt a társadalmilag felelősen gondolkodó alkotócsoportként indult szervezetet illeti, amely a designra a siker zálogaként tekint. A díjazott mellett kiállítási jogot nyert szervezet a Borecet Kft., a Laposa Birtok Kft., a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a Zeneakadémia is.

A képekért nézze meg galériánkat, ha pedig még több információra kíváncsi, látogasson el erre a Facebook-oldalra!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra