Teszt: ezek a legjobb mosogató- és mosószerek!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mosó- és mosogatószereket vizsgált meg. Arra keresték a választ, vajon a környezetbarát termékek vannak-e olyan hatékonyak, mint konvencionális társaik.

A mosogatószerek összehasonlító vizsgálatánál 22-féle terméket tesztelt a hatóság. A szakemberek azonos mennyiségű, színezett zsiradékkal szennyezett tányért mosogattak el a vizsgálat alatt, 45 °C-on, 3 liter mosogatóoldatban, 4,5 g mosogatószer felhasználásával. 4 termékkel csak 5 db tányért lehetett tisztára mosni. A legjobban szereplő mosogatószerekkel pedig 54 tányért is meg lehetett megtisztítani.

A hatóság azt is kiszámolta, mennyibe kerül 100 tányért elmosogatni. A környezetbarát mosogatószerekkel 100 tányért 11-51 forint közötti áron, míg a hagyományos mosogatószerekkel 5-38 forint körül mosogathatunk el ennyi edényt. A részletes listáért kattints! Ha pedig nem akarsz kattintani, akkor elmondjuk, hogy a OXIGÉN Földbarát kézi és gépi mosogatószer-koncentrátum, a Winni’s Aloe tartalmú ÖKO kézi mosogatószer-koncentrátum, és a Splendid nature mosogatószer-koncentrátum bizonyult jónak, míg a hagyományos termékek esetében a Jar Platinum Lemon & Lime kézi mosogatószer, illetve a jóval olcsóbb alio Original mosogatószer-koncentrátum végzett kiváló eredménnyel a teszten. Ez egyébként egybevág a német Test magazin vizsgálatával. 

Ezzel moss

A mosószerek összehasonlító vizsgálatánál 20-féle környezetbarát és hagyományos, folyékony mosószert teszteltek a szakemberek. Arra voltak kíváncsiak, hogy ezeknek a termékeknek milyen a folteltávolító hatásuk, valamint a színkímélő képességük. Teljesen azonos, fehér színű textildarabokat szennyeztek be kávéval, fűszerpaprikás olajjal, parajjal (alkoholos oldata), meggylével. Ugyanannyi mennyiséget vittek fel a fehér textilmintákra, majd 24 órás száradás után automata mosógéppel, azonos körülmények között, 40 °C-on kimosták. A mosáshoz a mosószereken feltüntetett, közepesen kemény vízhez és közepesen szennyezett ruhához ajánlott adagolásokat alkalmazták.

A mosószerek hatékonyságát pedig folttípusonként hasonlították össze. A vizsgált termékek a meggyléfoltok eltávolításában jól szerepeltek, ugyanakkor a kávé és a paprikás olaj foltjait egyik mosószer sem távolította el. Egy adag ruha mosási költsége a környezetbarát mosószerek esetében 37 forint/adag és 180 forint/adag között is lehet, hasonlóan alakult a költség a hagyományos mosószereknél is: 35 forint/adag a legolcsóbb, a legdrágább pedig 180 forint/adag.

A mosószerek esetén a környezetbarát termékek a foltok ellen nem remekeltek, a hagyományos termékek esetében a TANDIL Color mosószer végzett az élen, mely az Aldi terméke. 

És ez a legjobb vízkő ellen

Az összehasonlító vizsgálat harmadik termékcsoportja a vízkőoldó szerek voltak. A hagyományos termékek mellett egyre több környezetbarát vízkőoldó is kapható a boltokban. Ezek a szerek elsősorban könnyen lebomló, szerves savakat tartalmaznak hatóanyagként, míg a hagyományos termékek szervetlen savakat (sósav, foszforsav stb.) tartalmaznak. 20-féle terméknél hasonlították össze a szakemberek, hogy mennyire hatékonyak, illetve, hogy mennyire károsítják az alumíniumfelületeket. A teszten hatékonyságbeli különbség nem mutatkozott a hagyományos, illetve a környezetbarát termékek között. Ugyanakkor a felületkárosító hatás vizsgálatakor egyértelműen a környezetbarát termékek bizonyultak jobbnak.

A vízkőoldóknál legnagyobb örömünkre a citromsav végzett az elsők közt, ami nem csak környezetbarát, hanem olcsó is.   

 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek