Tippek, ha már az egész lakást elárasztották a cipők

Van néhány dolog egy női szekrényben, amit a férfiak nem igazán értenek. Ezek egyike a cipő. Persze nem arról van szó, hogy nem érik fel ésszel, mire is való a lábbeli, sokkal inkább a mennyiséggel vannak gondok. Ezt nem is nagyon lehet nekünk felróni, hiszen bőven elég 4 cipő: egy alkalmi, egy sportoláshoz, egy utcai és egy csizma vagy bakancs. Ezzel szemben a nők gyűjteménye valamivel nagyobb, és ennek helyet is kell találni, ami már közös probléma.

1. A cipősszekrény

A legtöbbször az a kósza ötlete támad az embernek, hogy a szekrényben helyezi el a lábbeliket. Persze abban, amelyikben a ruhák is vannak, hiszen csak egy polc kell az aljába. Amennyiben erről az elképzelésről hangos nevetés mellett már lebeszélték, akkor jöhetnek a cipős szekrények. Ezek közül sem mindegy azonban, hogy milyet választ, hiszen a választék elég széles. És persze az sem mindegy, hogy milyen cipőnek is keresünk helyet.

„A cipőtárolási lehetőségeket többnyire a rendelkezésre álló hely mérete határozza meg. Ha az előszoba szűkös, akkor jó választás a kibillenthető fiókokkal rendelkező szekrény, mert ez keskeny, általában 20 cm-nél több helyet nem igényel. Érdemes helyet találni az aktuálisan hordott lábbeliknek valahol a bejárat közelében - ez lehet ülőpad alá helyezett polcon. Ha szerencsés, és van pl. gardróbszobája, akkor érdemes számba venni a cipőit mind darabszám, mind fazon szerint és egyedileg, a megfelelő polcozással és szerelvényekkel (vannak speciálisan cipőtároláshoz készült szerelvények) minden lábbelinek meglesz a helye. Végső esetben a ruhásszekrény sem elvetendő ötlet – ha nem dobjuk ki a cipő dobozát, akkor ebbe visszatéve nyugodtan bekerülhetnek a cipők is a ruhák közé” - tanácsolja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

2. A ruhásszekrény

Ha mégis a szekrényt nézi ki tárolóhelynek, akkor csak annyi a dolga, hogy mondjon le a kis polcokról. Ennél helytakarékosabb megoldás, ha akasztja a lábbeliket. A csizmák számára ideális a nadrágakasztó, míg a többihez lehet kapni cipővállfát is. Ezzel elérheti, hogy sokkal több lábbeli férjen el a szekrényben, és polc helyett egy vagy akár két akasztótartó rudat kell csak betennie.

3. A fal

Ha a szekrény végképp kiesett a lehetőségek közül, akkor a falat kell megcélozni. Lehetőleg olyan felületet keressen, ahol nincsenek szem előtt a lábbelik. A magas sarkú darabok esetében egy díszléc vagy egy szélesebb léc is megteszi. Ezt erősítse fel a falra, és a saroknál akassza fel a cipőt. Mivel így a talpa a falhoz ér, érdemes olyan hátteret választani, amin nem látszik a kosz, és könnyen lehet tisztítani.

Szintén a falon tárolás megoldási körébe tartozik a duplapolcos lehetőség. Ez esetben egy keskenyebb és egy vastagabb polclapot kell használnia. A keskeny nagyjából 8-10 centi legyen, míg a vastagabb lehet 15-17 centis. A közöttük lévő távolság pedig egy cipőorrnyi széles legyen, azaz olyan 5-10 centi. A ráhagyás azért van, mert a platform talpú daraboknak kellhet ekkora hely is. Ennek csak az a hátránya, hogy a cipő az orrán támaszkodik, így a kényesebb lábbelik számára hosszabb távon nem ajánlott.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek