Telefonfólia-teszt: megéri a négyezres?

Sokan nem vesznek semmilyen védőfóliát százeres telefonjuk kijelzőjére, ennek néha meg is van az átka: a karcos, törött kijelzőt cseréltetni drága mulatság. Sok készüléket már alapból fóliázott kijelzővel árulnak, de ezek nem igazán minőségi fóliák. Kipróbáltuk, mit tudnak a 600 forintos, márkátlan fóliák és mire képes egy 4000 forintos, üvegből készült darab. Ha már fólia, két divatos, felpimpelt verziót is rátettünk a telefonunkra (csak hogy mihamarabb megszabaduljunk tőlük) – részletek a hajtás után!

A csili-vili menőségek: inkább ne

Xprotector by XPRO™ Diamond - 1990 forint

"A csili-vili fóliák nem az eseteim, de mindenki azt papolja, el kell hagyni a komfortzónát, így bevállaltam. Karácsony előtt tettem fel a telefonomra a vékony és kis csillogó izékkel dekorált fóliát, ami maximálisan teljesített. A csillogó részek csak bizonyos szögből voltak láthatóak, a telefon használatában nem zavartak. Bár mindenhol hordom, női táska alján, kulcs mellett, a gyerek használja a telefonom, nem jött fel oldalt a fólia, és bár nem sikerült megszeretnem a csillogást, aki erre vágyik, annak szerintem jó lesz" – írja Zezse. A gyémántos csillogású fólia egyébként hamar megkopik, és nem igazán vastag, így ha hosszabb életű kiegészítőre vágyik, olyat kell keresnie, amin rajta van a "Tempered Glass" felirat. Zezse egyébként kitartóan használta a gyémántos verziót (nincs kedve az embernek olyan gyakran cserélgetni), és kábé 3-4 hónap után lett igazán ronda a felülete – attól, hogy a feltételnél buborékos lett, most tekintsünk el.. Nézze meg a galériában!

Xprotector by XPRO™ Mirror -1990 forint

"Jó ötletnek tűnt: de az első pillanattól fogva utáltam ezt a fóliát. Egy kokainista brókerbuliban biztos nagyon menő ezt előkapni és akkor is jól jön, ha nincs nálam sminktükör, de a telefon sajnos használhatatlanná válik tőle! Fényképezni lehetetlen, e-mailt olvasni még inkább, nem látszanak át a betűk, nem látszanak a képek. Szörnyű az egész, rendesen migrén kaptam tőle!" – panaszolja Nemoszi, aki 24 órát se bírt ki a tükrös fóliával, és soha többet hallani se akar róla. A kijelzőből ugyanis tényleg annyi látszik, mint alábbi képen: ember legyen a talpán, aki így tud bármilyen funkciót is használni.

A sokat ígérő üvegek: igen!

Xprotector by XPRO™ Tempered Glass - 2990 forint

"Több mint fél éve van a telefonomon, amit naponta leejtek: jelentem, eddig remekül vizsgázott. Meg sem karcolódik! Nyolc hónapja nyüvöm, kulcsokkal, zsebpénzzel összezárva és semmi, olyan mintha új lenne! Két hibája van: az egyik, hogy olyan vastag, hogy a feltétel pillanatától van egy fél milliméteres levegős rész a szélein, viszont ez a használatban, mint kiderült, nem zavar és az élettartama se csökkent a fóliának. A másik, hogy fél év után random betört a gomb mellett és az egyik csücskön, fogalmam sincs mitől, mert akkor pont tokban volt" – írja Nemoszi, aki még mindig ezt a fóliát használja, bár a szélei egyre több helyen töredeznek. A felhelyezése sem fáklyás menet, mert nagyon merev, nagyon gondosan kell letisztítani a telefon felületét és gondosan kell kisimítgatni az üveglapot.

Btech Tempered Glass - 3999 forint

"Szerintem ez a fóliák Aston Martinja, nem is értem minek gyártják egy régebbi telefonra. Ami feltűnő, hogy ez a robbanásgátló (?!) fólia baromi vastag, de szerintem a sarokcsiszolóm sem tud elbánni vele. Az alkoholos törlőkendőzés után, még át kellett törölnöm a kijelzőt mikroszálas kendővel, plusz egy ragadós hátú matricával le lehetett szedni az esetlegesen ott maradt szennyeződéseket. A felrakás sikerült, nem maradtak levegőbuborékok a fólia alatt. Mióta felraktam, olyan érzésem van, mintha egy teljesen új telefonom lenne, szép a képe, és a betekintési szöget sem változtatta meg a fólia. Bár ez baromi PR szövegként hangzik, de nagyon jó, egyedül az ára az, amit nehéz megemészteni" – áradozik Zezse. A Btech üvege egyébként hasonlóan jól teljesít hosszútávon, mint az Xproé, csak pár karc jelenik meg rajta, szóval megéri az árát. Végülis 8 hónap alatt az ember simán elkoptat négyet a 600 forintos fóliákból, akkor már miért ne fizetne ki egyszerre 3-4 ezret valami jobbért?

A mattság valamiért menő, de nem nagyon véd

Cellect matte - 599 forint

A mezőny legolcsóbbja, és a legvékonyabbja a Cellect fóliája volt: "Két nap alatt lett tele karcokkal, vékony kis fólia, éppenséggel nem rossz, de ez fél évig nem tart ki. Jó, ha 3-4 hétig bírja, de tényleg nagyon gyorsan karcolódik sajnos" – írja Nemoszi. A semminél tehát jobb, de ha a telefonjára komolyabb összeget áldozott, ne ilyen olcsó kijelzővédelemmel próbálkozzon.

Xprotector by XPRO™ mattfólia - 1990 forint

"Komplett csomag, van benne alkoholos és mikroszálas törlőkendő is, poreltávolító és a felragasztást segítő matrica, valamint egy nagyon részletes, érthető leírás arról, hogyan is kell felhelyezni a "protektor"-t. Mi a hátlapi fóliát próbáltuk ki. A protektor védőfóliáit nagyon könnyű volt eltávolítani a kis fülekkel, de későn jöttünk rá, hogy használni kellett volna a felragasztást segítő matricákat is, ugyanis a hátlapi prorektort alulról fölfelé kell felragasztani. Így nem biztos, hogy a kamerának és a vakunak kivágott lyuk pontosan illeszkedni fog, és olyan buborékok keletkezhetnek a széleken, amiktől képtelenség megszabadulni. Sebaj, most már ezt is tudjuk, és mindenhol máshol buborékmentesen tapadt fel a prorektor, pedig a telefon hátlapja sajnos már nem volt karcmentes. Aki hozzászokott az Iphone 4-es üvegfelületéhez, elsőre kicsit szokatlanaknak találhatja a matt felületet, de bizonyára hasznos. A buborékok egyébként több nap után sem lettek nagyobbak, de lett egy hosszanti karc a protektoron, igaz, ennek a felületi sérülésnek nyoma sincs a telefonon" – írja KA. Kár, hogy csak a hátlapot tette fel, így a kijelzője ugyanis tovább karcolódott.

Összefoglalás

Röviden elmondható, hogy a divatos parasztvakításokra fölösleges több ezret kifizetni, nem lesz nagyobb élvezet a telefon használata a csillámló és a tükrös fóliától sem, sőt. Viszont temperált üvegprotektorra érdemes költeni, ezekből mi az olcsóbb, tehát vastagabb (0,33 milliméteres) verziókat próbáltuk (és már ezek is 3-4 ezerbe kerülnek), de ha igazán jót akar magának, akkor befektet a vékonyabb, de drágább üvegprotektorokba. Az üvegfóliák ráadásul mintha a kijelző betörése ellen is védenének, legalábbis nekem tényleg nem ment tönkre a telefonom, hiába ejtettem le sajnos gyakran – persze legalább egy szilikontok kell még plusz védelemnek. 

Ezen kívül még arra jutottunk, hogy az olcsóbb, de ócskább fóliák is védenek a karcolódástól, csak megfelelő időközönként cserélni kell őket, mielőtt teljesen elkopnának, viszont ezek tuti nem védenek attól, hogy betörjön a kijelző.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek