Tűzcsapból jön mostantól az ingyen víz Budapesten

Néhány fiatal elkezdett azon gondolkodni, hová tűntek a régi ivócsapok a pesti utcákról. Szerencsére Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófia, Zoletnik Zsófia, valamint két gépészmérnök, Bodnár Gábor és Ilkei Tamás nem álltak meg a gondolkodásnál, hanem arra próbáltak választ keresni, hogyan lehetne kezelni is ezt a problémát nagyobb ráfordítás nélkül. 

   

Soltész Judit és társai még 2009-ben indultak el egy művészeti TDK-n (Tudományos Diákköri Konferencia), ekkor voltak másodévesek a BME építészmérnöki karán. A téma az ivóvíz volt. A közös gondolkozás eredményeként arra jutottak, olyan rendszer kéne, melynek van gazdája, van, aki odafigyel rá. Az ötletért, vagyis a tűzcsapra szerelhető ivócsapért mindenki lelkesedett, ennek ellenére a prototípus csak 2013-ban készült el, amit a Bánkitó fesztiválon mutattak be egy verseny keretében –  amit meg is nyertek.

Ezzel párhuzamosan persze tesztelték is az ivócsapot, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Aztán elindultak a Design Terminál Smart City Lab pályázatán, amit szintén megnyertek, úgyhogy pénz is ütötte a markukat. Két hónapjuk volt rá, hogy elkészüljenek a csapok, amit a tavalyi designhéten 11 helyszínen ki is lehetett próbálni. Azóta eltelt egy év, és bár kicsit későn kapcsolt a Fővárosi Vízművek, de legalább a hőség végén, ősszel, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel közösen 43 darab Ivócsapot vásároltak és telepítik őket a belvárosban.  

Budára csak négy csap jutott, azokra a területekre, ahol jelenleg menekültek vannak, pedig egy sem, de ez Soltész Judit elmondása szerint nem szándékos. A helyeket a vízművek javasolta, ráadásul a kialakításkor még szó sem volt menekültáradatról. A WestEndnél pedig magántulajdonban vannak a tűzcsapok, így azokra értelemszerűen nem kerülhetett fel szerkezet. Lényeg a lényeg, a Városarculati cég 20, a Fővárosi Vízművek Zrt. pedig 23 darab ivócsapot vett, és szerel fel napokon belül. Hogy meddig lehet majd használni őket, attól függ, milyen lesz az időjárás. 

Az Ivócsap Projekt a Főváros részéről egy hosszútávú sorozat első állomása. Az Élhető Budapest projektsorozat keretén belül a Városarculati cég olyan kezdeményezéseket karol fel és valósít meg, melyek megkönnyítik a Budapesten élők életét, praktikusabbá téve számukra a várost. Ha kíváncsi, hogy hol ihat ingyen, kattintson! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra