10 szín, amit érdemes használni az őszi lakberendezésnél

Az elmúlt években már kiderült, hogy valószínűleg most is igaznak bizonyulnak majd a Pantone (a színszabványok területének szaktekintélye) jóslatai, miszerint a 2015-ös év második felének trendszínei a semleges földszínek, illetve sápatag pasztell árnyalatok lesznek, amitől hirtelen olyan érzésünk támadt, mintha a hatvanas-hetvenes évekbe repítettek volna vissza minket a nosztalgiázó szakemberek – írja az elledecor.com.

És igazunk is van: „Ezáltal a tervezők leróhatják tiszteletüket az amerikai történelem olyan meghatározó pillanatai előtt, mint például az elragadó húszas évek, illetve a bohém hippiket és a modernizmust egyaránt magában foglaló hatvanas-hetvenes évek. Ezek a színek a természet szeretetét valamint az otthon melegének és biztonságának időtlenségét idézik fel” – indokolja a színszabványok területén ötven éve élen járó Pantone cég a választást.

A Pantone legújabb színkombinációi alapján az ősz tulajdonképp egy végtelen indián nyár, így várható volt, hogy a szerethető árnyalatoknak nagy sikere lesz majd a lakberendezők, grafikusok, illetve az ipari és divattervezők körében is. Íme az őszi-téli szezon tíz legmenőbb árnyalata:

1. Ametiszt Orchidea

A vibráló (és állítólag kreativitásra ösztönző) szín 2015-ben már nemcsak a magányos nők árnyalata, bátran beépíthetik a mindennapokba akár a nagycsaládosok is. A H&M Home-ban például 790 forintot kérnek egy ilyen árnyalatú mécsestartóért, míg a Zara Home-nál 3995-8995 forint mozognak a színesebbnél-színesebb asztalterítők. Az Ikeában átlagosan 695 forintba kerül egy orchidea színű tányér.

2. Szárított gyógynövény

A kifinomult és sikkes árnyalat nemcsak a bútorokon és a falakon köszön vissza az előttünk álló szezonban, hanem a kiegészítőkön is. A trendre felkészült az Ikea is, ahol számos formában megjelenik a natúr árnyalat. A kissé pasztelles zöld megtetszett a H&M-nek is, ott egy ilyen üveg gyertyatartóért 3490 forintot kérnek, a Zara Home-ban pedig 14.995 forintot kell fizessen egy meleg takaróért.

3. Sivatagi zsálya

Ez az időtlen és diszkrét szín a nappaliban illetve a hálóban egyaránt jól mutat. A sápadt szürkés-zöldes árnyalatot számításba vették a megfizethető lakberendezési üzletek is. Az Ikea klasszikus formájú, 'Lack' dohányzóasztalát dobta piacra ilyen színben, amit már 2490 forintért megkaphat, a H&M mosható, len szalvétákat árul zsálya árnyalatban 1290 forintért, míg a Zarában 5995-14.995 forintot kérnek a pasztell színű vázákért.

4. Viharos időjárás

A sivatagi zsályától egyel sötétebb árnyalat burkoltan arra utal, hogy a lakásban minőségi luxus és rend uralkodik - legalábbis a színelemzők szerint. Ha ön mégis túl sötétnek találná ezt az árnyalatot, ajánlott először valami kiegészítővel próbálkozni, az Ikeában például remek a felhozatal ágyneműk terén, amikért átlagosan 4990-9990 forintot kérnek. A H&M-ben 3990 forintba fáj egy pamut asztalterítő, a Zarában pedig darabonként 1995 forintba kerülnek a sötét árnyalatú, virágmotívumos fogasok.

5. Tölgyfa

Az elsárgult falevél színe garantáltan lágyságot visz az lakásba. A kényes, ámde annál semlegesebb bézs szín jól mutat a konyhában, a fürdőben és a gyerekszobában is. Ilyen árnyalatú díszpárnahuzatot az Ikeában már 1990 forintért beszerezhetünk, a H&M-ben tálcákat és kaspókat is kapni tölgyfa színben, a Zara pedig még ilyen fürdőszobai szennyeskosarat (9995-14.995 forint) is piacra dobott.

6. Barnásvöröses marsala

Az uniszex szín kifinomultságot, merészséget és vakmerőséget sugall használójáról - mondják a színelemzők, szerintünk csak simán jól néz ki. A Zarában egy bőr anyaggal bevont marsala tálca 9995 forintba kerül, az Ikeában 8990 forintot kérnek egy ágytakaróért.

7. Kék öböl

A tenger kék-zöld árnyalatai kellemes és megnyugtató érzést árasztanak magukból. Bár meglepő, de idén nemcsak a nyaralós szezonhoz köthetőek ezek a relaxálós színek, hanem a hűvösebb időszakra is megfelelőnek ítéltettek, így a legtöbb üzletben kapunk majd ilyen árnyalatú dekortárgyakat, törölközőket, ágyneműgarnitúrákat illetve étkészleteket is.

8. A tó vizének visszatükröződése

A hétvégi ház érzését keltő, megnyugtató minta talán a lista egyik legnagyobb meglepetése, mivel eddig az efféle motívumok száműzve voltak a magukra valamit is adó üzletek polcairól. Idén persze más a helyzet, nagy kedvencünk például a H&M Home zuhanfüggöny osztályának kínálata, ahol jól láthatóan tényleg komolyan vették a Pantone által előírt trendeket. A fast-fashion boltban 5990 forintot kérnek a cserélhető kiegészítőért.

9. Kadmium narancs

A melegséget és vendégszeretetet sugalló árnyalatról még azt is eltudjuk képzelni, hogy beelőzi a szintén divatban lévő rózsaszín és lila árnyalatokat és a karácsony szezon egyik kedvence lesz majd. Mindenesetre az üzletek felkészültek a dömpingre, nem igazán van olyan termék, ami ne lenne kapható ebben az árnyalatban. Az Ikeában 3990 forintot kérnek egy ágytakaróért, de itt a legjobb az ágynemű felhozatal is, itt az árak 4990 forintról indulnak.

10. Kasmír rózsa

A nőies, előkelő árnyalat rendet és tisztaságot sugall, cserébe viszont kényes. Így ha az egész lakást nem is fednénk vele, azért próbaképpen egy-két apró kiegészítővel feltétlenül érdemes kísérletezni az őszi szezonban. Még több inspirációért kattintson a galériára!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek