Ne vegyen gyümölcs alakú radírt a gyereknek!

Sikerült megvenni az idei tanszereket? Ha még nem, akkor itt talál egy körképet a füzetekről, alább pedig elolvashat pár fogyasztóvédelmi tippet, amik a Nemzeti Fogyasztóvéldemi Hatóság (NFH) közölt a honlapján. Ebből megtudhatja, mire figyeljen mondjuk a ceruzák beszerzésénél és azt is, hogy miért érdemes néha – pénztárcától függően – a drágább terméket választani.

A gyermekek alkotás közben sokszor a ceruza és a radír szájba vételével önkéntelenül is veszélynek teszik ki magukat, hiszen egy nem az előírásoknak megfelelően gyártott eszközből káros anyagok is juthatnak a szervezetükbe. Egészségre ártalmasak például a PVC-anyagú radírokban esetleg jelen lévő tiltott lágyítószerek, melyek szájon át vagy a bőrön keresztül felszívódhatnak, és kockázatot jelenthetnek még a színezésre használt krétákban, ceruzákban nem megfelelő mennyiségben előforduló nehézfémek is.

Volt már ellenőrzés

Az NFH az elmúlt években számos radírt, festő- és színezőeszközt vizsgált. A vizsgálat eredménye – amit ide kattintva talál - különösen biztató a korábbi évek negatív tapasztalataival összehasonlítva.

Óvatosan a radírral!

Mint számos más termékcsoportnál, az írószereknél is megjelentek az élelmiszerrel összetéveszthető kiszerelésű formák, mint például a gyümölcs alakú radírok, és ezek az apró méretük miatt akár fulladásveszélyt is jelenthetnek. Fontos megjegyezni, hogy az élelmiszerrel való összetéveszthetőség ennél a termékkörnél jelenti talán a legnagyobb veszélyforrást, hiszen az írószerek jelentős részének a gyermekek a felhasználói. Az NFH javasolja, hogy elsősorban valóban radírnak kinéző  terméket válasszon.

További tanács, hogy lehetőség szerint szaküzletben vásároljon, és inkább a minőséget tartsa szem előtt. Nem ritka, hogy az olcsóbb, silányabb minőségű termék gyorsan tönkremegy, elhasználódik, akár már a megvételkor sem alkalmas a megfelelő használatra.

Thomas Trutschel / Europress / Getty

Éljen a jogaival!

Jó tudni, hogy – a tanszerek árától függetlenül – az írószerek körében is vannak szavatossági jogai. A tanszerekre (ahogy általában bármilyen más jellegű termékre is) vonatkozóan a fogyasztót 2 év szavatossági jog illeti meg: tehát ennyi ideig van lehetősége a minőségi kifogás előterjesztésére.

A 2 év szavatossági idő alatt a termékkel összefüggő kifogást a vásárlás helyén a kereskedővel szemben kell előterjeszteni, lehetőleg minél hamarabb, a hiba felfedezését követően. Érdemes tehát a bevásárlás után otthon átnézni a tanszereket, hogy ne érje csalódás a gyermeket a rossz, vagy használhatatlan eszköz miatt, illetve a családot se érje anyagi kár. A panaszról a kereskedő jegyzőkönyvet köteles felvenni, melynek másodpéldányát át kell adnia a fogyasztó részére.

Örök jótanács, hogy a blokkot, nyugtát, számlát, jótállási jegyet (köznapi szóhasználatban „garancia jegyet”) minden esetben (legalább hat hónapig, jótállásos termék esetében egy évig) őrizze meg, ugyanis ezen dokumentumokkal igazolható, hogy hol, mikor és mennyiért vásárolt.

A hatóság közleményéből azt is megtudtuk, hogy a tanszerekkel kapcsolatosan jellemzően nem érkeznek hozzájuk panaszok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek