A fekete is jó választás lehet a lakásba!

A lakberendezésnél az egyik leggyakrabban használt szín a fehér, hiszen kitágítja a teret és tiszta, szellős benyomást kelt. Ezzel szemben az egyik legritkábban alkalmazott szín a fekete, főleg, ha nagy felületekről van szó. Lakásfestéskor szinte fel sem merül például egy fekete fal ötlete, pedig hihetetlenül elegáns és szép megoldás lehet – persze ehhez profi módon kell alkalmazni. Ha kipróbálná, először inkább bútorokkal vagy kiegészítőkkel kezdjen hozzá, adunk pár tippet is, hogyan!

Kezdőknek

Talán a legegyszerűbb megoldás a fekete bevezetésére a lakásba sokkhatás nélkül, ha minta formájában dolgozik vele. Hiszen egy kecses indamotívum, vagy egy fekete-fehér csíkozás kifejezetten elegáns tud lenni, és attól sem kell tartania, hogy a sötét szín túlságosan uralkodóvá válik a szobában. „Bátran lehet ötletelni, próbálkozni, hiszen nagy hibát egy-egy fekete kontúrral, motívummal nem követhet el" - biztat a lakberendező is.

Mutatósak pl. a falmatricák, amelyek lehetnek persze színesek is, de népszerűek a fekete, kvázi "tetoválás jellegű" minták: növényi motívum, város sziluett, feliratok, stb. A falmatrica nagy előnye ráadásul, hogy ha megunta, akkor nyomtalanul el lehet távolítani a falról.

Divatosak a fekete-fehér képek és fotók, fekete vagy színes képkeretbe téve, egy falon akár több kép kompozíciójával – ez a megoldás ráadásul szintén bármikor lecserélhető nagyobb anyagi ráfordítás nélkül.

És vannak olyan stílusok, ahol a fekete „kötelező” elem – pl. a rusztikus, mediterrán lakásbelsőkben szinte minden esetben megjelenik a kovácsoltvas akár bútorokon, akár dekorációban, és ebben az esetben ez többnyire fekete.

A bauhaus szintén „szereti” a feketét, de megjelenik a loft lakásokban és az induszriális enteriőrökben is ez a szín” – mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Haladóknak

Akik egy kicsit bátrabbak, és már nem olyan idegen számukra a lakás átrendezése a stílusok megtartásával, azok használhatnak nagyobb felületen is feketét. Ez lehet egy szőnyeg, de akár egy egész kanapé is, de az étkező székein is nagyon jól mutat ez az árnyalat.

„Egy térben elég egy hangsúlyos tárgy. Ha ez egy fekete kanapé pl., akkor mellette használjon világos és/vagy élénk színeket. A feketével való kontrasztjuk felragyogtatja ezeket a színeket.

A kanapéra helyezzen színes párnákat, tegyen alá világos szőnyeget és fesse mögötte világosra a falat. Ugyanezt követheti egy szekrény esetében is, de itt játszhat a fogantyúkkal, vagy azzal, hogy egy-egy elemre tükör kerül”

A kovácsoltvas szék, asztal, fekete üveg csillár, bauhaus szekrény, asztal fényes fekete felületekkel – mind olyan bútorok, melyek nem csak szépek és elegánsak, hanem valódi díszei lehetnek a szobának.

Kizárólag profiknak

Ha már otthonosan mozog a lakberendezés világában, akkor az olyan újításokkal is megpróbálkozhat, hogy a padlót, vagy akár a falat festi teljesen feketére. Ehhez azonban mindenképpen kellenek a profi tanácsok is, hiszen - hacsak nem szakképzett lakberendező -, akkor könnyen találhatja magát abban a helyzetben, hogy a lakása egy sötét, ijesztő barlangra fog emlékeztetni a kellemes otthon helyett.

„Divatos megoldás manapság a táblafestékkel festett fal, ami ugyan teljesen fekete, de krétával bármilyen minta, szöveg kerülhet rá, amitől vidám, egyedi lesz. Fekete tapéta is szóba jöhet pl. egy hálószobában – ez is lehet mozgalmas úgy, ha váltakoznak rajta a fényes és matt felületetek, vagy a különféle struktúrák. De használhat egy igazán extravagáns konyhában fekete pult felületet és fekete üveg hátfalat. Érdemes ezeket a felületeket megvilágítani, így a markáns hatást tudja szelídíteni kicsit, vagy éppen kiemelni, ha ezt szeretné.

Ha bátor, akkor tehet egy feketével tapétázott fal elé akár egy fekete bőrrel kárpitozott ágyat is, de ekkor már ügyeljen a „kevesebb több” elvre, a többi berendezési tárggyal, színnel ellensúlyozza a markáns hatást. Kisebb kiegészítőkkel persze több lehetősége van, használja őket bátran!” – buzdít Zsoltai Tünde.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra