Tippek, hogy tuti jól tartsa a broméliáját!

Ha ön is vett már broméliát az üzletben, és végighallgatta az eladó utasításait, hogy hogyan gondozza azt, akkor joggal hiheti, hogy ismeri ezt a különleges növényfajt. Pedig ez messze nincs így, hiszen a broméliák több, mint 160 faja teljesen eltérő igényekkel is rendelkezhet.

Ez pedig azt jelenti, hogy könnyen elveszítheti a szoba egyik legszebb díszének szánt növényt, ha folyamatosan párásítja, öntözi, és félárnyékban tartja, hiszen ez nem mindegyiknek megfelelő.

Melyiket is válasszam?

Ahhoz, hogy jól dönthessen, érdemes megjegyeznie a keresett növény pontos a nevét, hogy biztosan olyat választhasson, amelyik a legjobban bírja majd a gyűrődést az adott körülmények között.

„Érthető módon a broméliák közül azok a fajták lettek népszerűek, amelyek a lakásban is kiválóan érzik magukat. A három legnépszerűbb: a legkönnyebben tartható, Guzmania Rana (guzmán bromélia Rana) fajtája, a változatos virágszínű Guzmania lingulata (nyelves bromélia) fajták, pl Estrella, Rondo fantázia nevűek, és a csíkos levelű Neoregelia Tricolor Perfecta (Regel bromélia tricolor) fajtája” – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Virág és dísz

A broméliák különlegessége nem csak a megjelenésükben rejlik. Ha megfelelően gondozza őket, akkor akár 1,5 hónapig is virít rajtuk a virág, de amikor az elhervad, a növény levelei akkor is szép díszei lesznek a szobának.

Tartsa szem előtt, hogy nem ön a rossz kertész, a broméliák többsége virágzás után elpusztul. Cserébe azonban sarjakat nevel, melyek gondozással és odafigyeléssel újra virágzásra bírhatóak.

„Nem minden bromélia pusztul el virágzás után. Egyes fajok könnyen újravirágoztathatóak, akár mesterségesen is. Egyenletes meleg kell hozzá sok fénnyel és lágyvíz-kúrával. A levél rózsájában lévő víz legyen mindig tiszta, néhány naponta le kell önteni, majd újratölteni. Ugyanakkor például a Regel bromélia virágzás után a tőlevélrózsa elpusztul, de megfelelő körülmények között a tősarjakból ismét virágzóképes növényeket nevelhet. A sarjak felneveléséhez laza, tőzeges virágföld ültető közeg kell és egészen lágy (lehetőleg eső-) víz. Havonta egyszer tápoldatot is adagolhatunk a vízhez, de inkább óvatosan, minthogy túlzásba essen. Ablakba téve kellő mennyiségű fényt kap, de huzat még nyáron se érje. A broméliákat gyakran kell kicsit meglocsolni, ami nem ugyanaz, mint a ritkán-nagyon, a pangó víz a földjében és a levelén is gombásodást okozhat" – fűzi hozzá a szakértő

Oszd meg másokkal is!
Mustra