Sok szekrény egy helyen: a gardróbszoba

Sokan álmodoznak arról, hogy ha egyszer lesz annyi helyük, akkor kialakítanak egy gardróbot. Amikor aztán végül valóban adódik a lehetőség, akkor mégis visszakoznak, mert már úgy megszokták a szekrényeket, és hát olyan szépek is. Jó, első hallásra egy külön szoba a ruháknak tényleg luxusnak hangzik, de ha egy kicsit jobban utánagondol, akkor bizony rengeteg helyet lehet vele megtakarítani.

Méretek

Vegyünk csak egy átlagos családot, ahol mondjuk adott két felnőtt és két gyerek. Ez alsó hangon is négy szekrény, már persze abban az esetben, ha minden családtag ruhái elférnek egy-egy szekrényben. Tapasztalatom szerint erre igen kicsi az esély, vagyis számoljunk két főnek plusz 1 akasztós szekrényt. A pólók, kardigánok, pulcsik, nadrágok és persze a cipők is mind plusz szekrényt, komódot, pakoló felületet igényelnek.

Ez összesen (a fejenkénti szekrényekkel – és a plusz egyekkel –, valamint a komódokkal, cipőtartókkal, miegymással) bőven 10, sőt, sokszor húszhoz közelítő számú szekrényt vagy egyéb tárolóbútort jelent. Ha utánaszámol, ennyi bútor minimum 5, de akár 10 négyzetmétert is elfoglalna, amelyen akár már egy csinos kis gardrób is összerakható.

„A szekrények elsősorban a szobákból veszik el a helyet, míg egy gardróbszoba kialakítható ablaktalan helyiségben, vagy akár egy közlekedő kihasználatlan részében is. Így máris értékes négyzetméterek szabadultak fel a lakószobák számára, amelyekből nem kell tárolásra áldozni. Több hely marad pl. a gyerekszobában játszósaroknak, polcoknak a játékok számára. Egy hálószobában pedig, ha nem kell szekrényt elhelyezni, több mód nyílik dekorálni a helyiséget pl. szép tapétával, poszterrel, vagy akár elhelyezhető kényelmesen egy fésülködő asztal, olvasósarok is.

Egy csak tárolásra szolgáló helyiségben minden holmi egy helyen elfér: praktikus elrendezéssel helyet kaphatnak a ruhák mellett a cipők, táskák és bőröndök, sportfelszerelések, de akár a takarításhoz, karbantartáshoz szükséges felszerelések is (létra, porszívó, stb.)

Igazi hátrányát nem is lehet említeni, hacsak azt nem, hogy az ember könnyebben pakol „lazábban” egy gardróbszobában, hiszen csak rá kell csukni az ajtót és semmi nincsen szem előtt” – fejti ki Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Ajtók és fiókok

Egy gardróbszoba jellemzően zárható ajtóval rendelkezik, vagyis a további ajtók felszerelése felesleges – ha csak nincs olyan ruhája, ami különleges védelmet igényel. Azonban ez nem jelenti azt, hogy néhány rúd felszerelésével máris megoldja a gardróbot. Persze így lesz hely akár a pólókat is felakasztani, de a zoknik, fehérnemű, kiegészítők azért jobb, ha fiókokba kerülnek.

„Attól függően, hogy mit szeretne itt tárolni, kell átgondolni a bútorzat kialakítását.

Mindenképpen szükség van polcokra, fiókokra, ruhaakasztó rúdra, de egy-egy zárható elemre is akár. Ezek mennyiségét mindig az egyéni igények határozzák meg, hiszen van, akinek sok vállfás ruhája van – ide értelemszerűen több ruhaakasztó rúd kell -, aki pedig inkább sportosan öltözik, ott inkább a polcok, fiókok javára billen a mérleg.

Érdemes gondoskodni arról is, hogy legyen egy tükör a helyiségben, hiszen itt öltözik fel. A tükör kerülhet akár egy üresen maradt falfelületre, de lehet szabadon álló, sőt akár az ajtón is helyet kaphat. A bútorzaton túl megfontolandó egy szobainas beállítása is, hogy a már hordott, de még nem mosnivaló ruhákat ezen lehessen tárolni.

Mivel egy gardróbhelyiségben érdemes maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló helyet, így praktikus plafonig beépíteni. A magasabb területeket egy fellépővel el lehet érni, de választható megoldás például a ruhalift, melyet egy mozdulattal le lehet hajtani és kényelmesen kezelni” – teszi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek