Légtisztító tornyok menthetik meg a nagyvárosokat a szmogtól

Tudjuk, hogy a szmog mekkora problémát jelent a világ nagyvárosaiban, és hogy nemcsak a környezetünket, de magunkat is gyilkoljuk vele. Daan Roosegaarde fiatal holland építész érdekes megoldással állt elő a a problémára: építsünk légtisztító tornyokat a világ nagyvárosaiban. 

Az elemekből álló torony úgy működne, mint a légtisztító berendezések a kórházakban, csak persze jóval nagyobb kivitelben. A kétemeletes tornyok képesek lennének a környezetükben 75 százalékkal megtisztítani a levegőt. És mivel a kiszűrt szmog jelentős része szén, ez remekül hasznosítható is tovább. Hogy mire? Ékszert lehet belőle készíteni! Az építész és csapata 1000 köbméter tisztított levegő után képes egy - egyébként elég klassz - gyűrű elkészítésére, de a cég szerint egy súlyosan szennyezett nagyvárosban egy toronyból naponta 3500 darab gyűrűt is lehetne gyártani. Ezek árából pedig már lehetséges is volna a tornyok fenntartása.

A projekt egyelőre a Kickstarteren fut, és ha összegyűlik rá az 50 ezer euro, Rotterdamban építenék meg az első verziót. Eddig már több mint a fele költséget összeszedték alig több mint 340 támogatótól, és aki 250 dollárt (vagy többet) ad, az már kap is egy Smog Free Cube gyűrűt (vagy mandzsettagombot). Roosegaarde egyébként nagyban gondolkodik: a rotterdami torony után olyan nagyvárosokat célozna meg a világban, ahol a legrosszabb a levegő minősége, így építene tornyot Los Angelesben, Mexikó városban és Pekingben is. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra