Itt a bárki számára könnyen összeállítható menedéksátor

Bálint Ábel

Napjaink egyik legaktuálisabb problémájára keresett egyszerű, kivitelezhető megoldást Bálint Ábel, aki egy bárki számára könnyen összeállítható sátrat fejlesztett ki a közelmúltban. A szerkezetének köszönhetően összecsukható illetve bővíthető, fából és fémből is elkészíthető mobil menedéksátrat maga a tervező mutatta be az épiteszforum.hu oldalán.

„Világszerte emberek százezrei élnek menekülttáborokban, közülük sokan igen rossz körülmények között. Ez a shelter (menedéksátor) olyan katasztrófahelyzetek vagy háborúk miatt otthonukat elvesztő embereknek nyújt segítséget, akiknél nincs idő az ideiglenes szállások megépítésére, mert gyorsan kell reagálni egy adott helyzetre. A szerkezet erősségei, hogy könnyű, mobil, bármikor újra felhasználható és méreténél fogva könnyen szállítható. Használata egyszerű, nem igényel szakértelmet. Az azonos elemméret miatt a gyártás egyszerű és költséghatékony. Szállítása összecsukott állapotban történik, majd a menedék 15 perc alatt használatkészre felállítható. A szerkezet anyagában homogén, lehet fa vagy fém. További stabilitást biztosít az elemek közé kifeszített sátorponyva” - írja Bálint. 

"A menedék sátor ötletét 2015-ben dolgoztam ki, viszont a szerkezetéül szolgáló térrács ötletét még korábban találtam ki egy egyetemi feladaton keresztül; a feladat egy végtelenségig sorolható elem kifejlesztése volt. A szerkezeti csomópontoknál a sátor könnyű variálhatósága, kinyitása, és összecsukása volt a fő szempont" - tette hozzá. 

Bálint Ábel

A 2,10 m belmagasságú, négyzetes alaprajzú, 16 négyzetméteres menedék méretei összecsukott állapotban nem haladják meg a leghosszabb oldalon a 4 métert. A csapadék elvezetés a tető elemek sarkainál található négyzetes nyílásokon keresztül történik. A nyílásoknál drén cső (szivárgó cső) helyezhető be, aminek segítségével a csapadék szürkevízként újrahasznosítható. A tető lefedése négy azonos sátorponyva kifeszítésével történik, melyek szövés szerűen egymás alá-fölé bújtatva biztosítják a csapadék és napsütés elleni védelmet. A tető elemek 3%-os lejtésének következtében a csapadék nem középen gyűlik össze. A rudak perforációjával a víz összegyűjthető és hasznosítható.

"A térrács kombinálhatósága lehetőséget nyújt fedett-nyitott terek kialakítására is. A térrácsra Pintér Márton segítségével készítettem egy 1:4-es modellt, mellyel a szerkezet működésének vizsgálata volt a cél. Ez a prototípus fából készült és kizárólag a rudak csomópontjaival és mozgásával foglalkozik. A sátorponyvával való összekapcsolódásra két módszer is választható; vagy a szerkezet összerakásakor a rudak közé beszorítható, vagy a kész, kinyitott szerkezetre erősíthető. A tesztelés során kiderült, hogy a rendszer nagyobb méretben is működik, és erőssége megmaradt, miszerint a helyszínen összeszerelést nem igényel és kihajtogatható a szerkezet"- mondja az innovatív projektről az ötletgazda.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek