800 ezres bírságot fagyizott össze a Nébih a Balatonon

Amíg mi a fura ízű cidereket kóstolgattuk, addig a Nébih is tesztelt: az iroda helyett ők azonban a Balaton-parti fagyizókat látogatták meg. A hatóság húsz üzletet látogatott meg, a komplex vizsgálat összesítésében pedig a balatonfüredi Bergmann Cukrászda végzett az élen – derül ki a szervezet közleményéből. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, azonban a kisebb hiányosságok miatt 9 létesítménnyel – köztük egy fagylalt-alapanyag forgalmazóval – szemben összesen 800 ezer forint bírságot szabtak ki a szakemberek.

Több szempont alapján értékeltek a Nébih munkatársai: az érzékszervi bírálat mellett élelmiszerbiztonsági ellenőrzést, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot egyaránt végeztek. A hatóság egyébként egy laborautót is bevetett – ez az egyébként nem szállítható fagylalt bírálatához kellett.

A hatóság blogjában tételesen is felsorolta, hogy mitől jó egy fagyizó – ezek a kritériumok az alábbiak:

  • a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva és nem ér a hűtőtartomány fölé, ha láthatóan nem olvadt, és nem folyik, a nap nem süti;
  • a fagylaltadagolót minden gombóc után leöblítik, vagy minden tégelyben külön adagoló áll rendelkezésre;
  • az adagolókanalat nem szivacsra vagy mosogatórongyra ütögetéssel víztelenítik;
  • a tölcsért védik a portól, szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak;kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére;
  • a fagylaltban nincsenek jégdarabok, és láthatóan jó állagú, nem olvadt;
  • a pultban van és látható a hőmérő, és a hőmérséklete nem emelkedett -8°C fölé.

A hűtéssel minden rendben, a takarítással kevésbé

Hét esetben tárt fel a vizsgálat élelmiszerszennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. A vizsgált fagylaltozók jól és biztonságosan üzemeltethető fagylaltfőző, hűtő, illetve fagyasztó berendezésekkel és pultokkal üzemeltek. A hűtéssel sehol nem volt probléma, a fagyalaltok hőmérséklete mindenütt megfelelő volt. Takarítással és mosogatással kapcsolatos hiányosság viszont minden harmadik helyen akadt. Pozitív tapasztalat, hogy a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap vagy záros határidőn belül javították az üzletek. A jó higiéniás állapotot támasztja alá az a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat is, melyek kiemelkedően jó eredményt hoztak: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolni valót.

Kattintásra megnő ám!
Kattintásra megnő ám!Nébih / Szupermenta blog

A fogyasztók megfelelő tájékoztatása hagyott némi kívánni valót maga után: az allergén információk és az azo-festék tartalomra vonatkozó tájékoztatás hiánya jellemző probléma volt, csakúgy mint az anyaghányad nyilvántartás megfelelő vezetése.

Csokti nyalni a legjobb

A csokoládéfagyik érzékszervi bírálatakor a leggyengébb termék is „átlagos” lett. Az eperfagyi felhozatal már nem volt ilyen kedvező, jócskán akadt „átlag alatti” termék is, amit aromaszegénység és jellegtelenség, azonosíthatatlan utóíz, és a szájban hagyott zsíros érzet jellemzett. A tesztelők – az összesített eredmények alapján – a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták.

Nébih / Szupermenta blog

A kedveltségi eredmények alapján négy fagylaltozóba bármikor visszamennének a Nébih munkatársai: ezek a Várkávézó (Szigliget), a Bergmann Cukrászda (Balatonfüred), a Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) és a Nosztalgia Fagyizó (Fonyód-Bélatelep).

Ha kíváncsi a kiválasztás miértjére, akkor ide, ha pedig a részletes eredmények érdeklik (táblázatos formában), akkor pedig ide kattintson. A végén pedig íme a szokásos videó:

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek