Milyen lehet az építészet egy légy szemével?

Nem mindennapi projekttel kampányol egy chicagói székhelyű tervezőcsapat két tagja, Alexander Culler és Danny Travis a pénzgyűjtő oldalként ismert Kickstarteren. A duó egy képregény trilógiát szeretne piacra dobni, amiben nem is lenne semmi különös, ha a Beautifully Banal című, ismeretterjesztőnek szánt sorozatukban nem egy légy szemszögéből mutatnák be az építészetet – írja az archdaily.com a kampányról, ami július 15-én zárult, és az eredetileg kitűzött 1000 dolláros (kb 280 ezer forint) célösszegnek több mint négyszeresét gyűjtötte be.

„A történetet nem nehéz követni, a sztori előrehaladtával három fő építészeti programot ismerhetünk meg: a lakosságit, a kereskedelmit és az iparit. Mindhárom projekt összeköttetésben áll a képregény főhősével, Phineassal, a léggyel, aki próbálja megtalálni a helyét a világban” – mutatják be munkájukat a tervezők, akik bevallják, hogy első hangzásra talán tényleg kicsit túl tudományosan hangzik az ötletük, de garantálják, hogy az alaprajzokkal, homlokzatokkal, helyszíni és mennyezeti tervekkel, vízvezeték szakaszokkal, metszetekkel, axonometrikus és felszíni rajzokkal illetve intertextuális utalásokkal megspékelt történetük mindenki számára érthető és könnyen emészthető lesz.

„Mi lehet szórakoztatóbb az építészetnél?” – teszi fel a kérdést Travis, aki reméli, hogy a hétköznapi „használatra” szánt alternatív olvasnivalójukat nemcsak az építészet-rajongók forgatják majd, hanem azok is szívesen kezükbe veszik, akik szeretik az eredeti történeteket és együtt izgulnak majd Phineassal, a léggyel, hogy az végül megtalálja a hazavezető utat. (Elnézést kérünk a spoilerezésért).

A részletgazdag trilógia első, „Fly by Night” című részében megismerhetjük Phineas, a házi légy külvárosi lakóhelyét, a második, „House Fly no More” című epizódban hősünk egy kereskedelmi irodaházban tévelyeg, miközben kétségbeesetten élelmiszerre vadászik. Phineasnak az utolsó, „The Industrial Flywheel” című rész jelenti a legnagyobb kihívást, ugyanis itt egy ipari szennyvíztisztító létesítményben kell életben maradnia. A Kickstarter projektet támogatók egy standard csomagért (képregény, matricák, képeslapok, poszter) 40 dollárt (kb.11.415 forint) fizetnek, de lesznek ennél jóval drágább, 100-500 dolláros (kb.28.567-142.836 forint) kiadások is, melyek egyéb extrákat, például 3D-s nyomtatványokat is tartalmaznak majd.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek