Nyugodtan vehet az út szélén gyümölcsöt és zöldséget

Mivel idénygyümölcsről van szó, így annyira nem meglepő, de a Nébih fókuszába júliusban a görögdinnye került. Először egy olyan árust kapcsoltak le, aki sajátjának hazudta az import dinnyét, most pedig arra voltak kíváncsiak, vajon mennyit árt a gyümölcsöknek és zöldségeknek az, ha forgalmas út szélén árulják őket. Mint kiderült, az eredmények megnyugtatóak: a laboratóriumi vizsgálatok alapján a termékek nem, vagy csak alig tartalmaztak nehézfémeket vagy aromás szénhidrogéneket, így fogyasztásuk nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot – derül ki a hatóság közleményéből.

Hogyan zajlott az ellenőrzés?

A NÉBIH ellenőrei a mintákat három, nagyforgalmú út és forgalmi csomópont közvetlen közelében lévő árusítóhelyen vették. Elsősorban olyan termékeket mintáztak, amelyek

  • tömegükhöz képest nagy felületűek (pl. paprika),
  • könnyen megtapadhat rajtuk a szennyeződés vagy a por (pl. szamóca), vagy
  • tovább vannak kitéve a lehetséges szennyező hatásoknak, mert a szezonális termékek miatt kevesebb fogy belőlük (pl. alma).
GettyImages-117086820
Vladimir Rys / Europress / Getty

A laboratóriumban minden mintát mosás nélkül és megmosva is megvizsgáltak a szakemberek, hogy megnézzék, az esetleges szennyeződések mosással eltávolíthatók-e vagy sem. A járműforgalomból származó szennyezőanyagok egyrészt jellemzően nehézfémek (pl. kadmium, cink, réz, ólom stb., bár utóbbi az ólommentes üzemanyagok bevezetése óta már kevésbé jellemző), amelyek az elégetett üzemanyagból, valamint az alkatrészek és gumiabroncsok kopása során kerülnek a levegőbe és ülepednek le a környezetben. Emellett előfordulhatnak policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) is, amelyek szintén az üzemanyagok égése során keletkeznek, és már kis mennyiségben is rendkívül károsak az élő szervezetekre.

Nyugodtan ehet útszélit

A három helyen vett összesen hat minta vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a termékek nem, vagy csak kis mértékben tartalmaztak kimutatható mennyiségben nehézfémeket, valamint PAH-ot. A mosatlan és megmosott minták eredményei között sem volt kimutatható szignifikáns különbség. Az eredményének tehát azt mutatják, hogy az ilyen körülmények között végzett árusítás során nem növekszik a káros anyagok szervezetbe jutásának kockázata. Ennek ellenére a zöldségek és gyümölcsök fogyasztás előtti megmosása – az egyéb élelmiszerbiztonsági kockázatok kivédése miatt – változatlanul javasolt!

dinnye
http://portal.nebih.gov.hu
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra